www.ceritaku.my

Assalamualaikum salam dari Borneo. Entry kali ini akak nak cerita mengenai Mikhail.Untuk pengetahuan kalian inilah anak saudara lelaki kakak. Mikhail dah pun sampai Sabah,kalian bila lagi nak jejak kaki sini. entry kali ini akak belanja pelbagai gambar reaksi Mikhail ketika berada / bercuti di Sabah. Gambar di ambil tahun 2016,nampak sangat banyak entry yang jadi peksam.
Silalah layan gambar Mikhail.

www.ceritaku.my

www.ceritaku.my


www.ceritaku.my

www.ceritaku.my

www.ceritaku.my

www.ceritaku.my

www.ceritaku.my

www.ceritaku.my

Bagi kalian yang masih mencari destinasi menarik di Sabah boleh KLIK LINK INI. Carilah di link yang akak sertakan ini,mengikut kesesuain masa kalian datang bercuti di Sabah. Untuk sebarang pertanyaan boleh saja kalian email kakak di kak.zmah@yahoo.com atau di CERITAKU UNTUK MU. Mesej saja di sana inshaallah,kalau akak dan abe Mat tidak didalam hutam kami akan segera menjawab pertanyaan kalian.

Terima kasih kerana menyokong kami di blog. Sudi-sudilah terjah pelbagai entry kami. Bye...hingga jumpa lagi.
ceritaku.my

3 V Merangkumi Villa, Villey dan View,lalu dinamakan lokasi ini 3V Kampung Nahaba. Assalamualaikum pembaca sekalian akak sekarang bawa kalian ke Kota Belud,lokasi perkelahan yang semakin popular dan sering mendapat tarikan pelanggan/pelancong hujung minggu di Kota Belud ini. Kampung Nahaba ini terletaK HANYA lebih kurang 13km dari Bandar Kota Belud.Untuk pengetahuan kalian ianya hampir juga dengan kem tentera iaitu Kem Paradise.Dan majoriti penduduk di sini beragama Islam. Info lain boleh klik di 3 V KAMPUNG NAHABA.
Gambar di atas akak ambil dengan izin tau!  semua gambar diambil dengan izin petugas disitu.

ceritaku.my

Ini merupakan pondok atau surau yang dibina khusus buat muslim menunaikan WAKTU. WAKTU ini merujuk pada solat bagi golongan muslim. Surau diletakkan bahagian hujung selepas kaunter pendaftaran dan sesuai bagi akak,sebab tiada gangguan suara asing untuk solat. Ada lagi akak lihat kesan-kesan di bahagian akhir selepas surau ini yang bagi tanggapan akak mereka akan bina lagi pondok rehat. Kebanyakkan lokasi pelancongan yang wujud di Sabah ini,diusahakan oleh koperasi penduduk kampung bagi meningkatkan sumber ekonomi selain pertanian. Tahniah! ianya sangat bagus kerana hidup kita perlu menghargai alam ciptaan Allah.

ceritaku.my

Ini pula lokasi untuk terjun ke dalam air dengan gaya bebas pengunjung. Sangat popular lokasi ini. Ramai yang bergambar di sini. Tak percaya rujuk di 3V FB.

ceritaku.my

Ini pula merupakan pondok rehat yang dikenakan bayaran. Dan menurut petugas disini,di masa akan datang pondok ini juga akan dibenarkan untuk pelanggannya sewa dan berkhemah didalamnya.

ceritaku.my

Untuk sampai ke 3V ini ,nak mandi dan main air kena parking kereta di atas dan turun berjalan kaki ke bawah melalui tangga tayar yang disediakan. Iya,lokasinya menuruni tanah tinggi untuk park kenderaan. Bermandi dan main air di sungai bahagian bawah...tidak jauh dekat saja. Dan jangan risau tidak juga terlalu tinggi. 

Kami berdua sekadar menjenguh saja,main air pun tidak. Hanya jadi penonton kepada orang yang main air. Kami makan nenas disini. Mana dapat nenas? Ada di kaunter pendaftaran yang dijual. Mungkin di masa akan datang kami datang berkhemah disini.

Bye...hingga jumpa dientry lain pula.

Assalamualaikum,salam kejauhan dari Ranau. Jarak dari Kota Kinabalu ke Ranau lebih kurang sekitar 100km. Tidak jauh tetapi kalian perlu maklum jalan menuju ke sini ialah mendaki bukit maklumlah kena melepasi kaki Gunung Kinabalu di Kinabalu Park. Ranau kena maju ke depan lagi. Sampai saja di Ranau,tidak perlu masuk ke Pekan Ranau. Kalian terus saja menuju ke jalan Pusat Sukan atau Poring Hot Spring,tetapi tidaklah sampai ke sana. Kilimu terletak di pinggir jalan utama. Hanya perlu masuk kiri jalan selepas petronas Ranau,ada tersergam tinggi gerbang utama laluan ke Kampung Kilimu.

ceritaku.my


Masuk saja ke kampung Kilimu,tidak akan sesat. Kampungnya bersih,tersusun dan memudahkan kita menuju ke lokasi. Masuk terus menuju ke dewan orang ramai. Disitulah lokasi Inap Desa ini beroperasi. Penginapan ini diusahakan oleh Koperasi Penduduk Kampung Kilimu. Tahniah,ini usaha mencari sumber ekonomi bagi penduduk kampung.

ceritaku.my

ceritaku.my

ceritaku.my

ceritaku.my

Dah tengok gambarnya? Akak nak cerita apa yang best di sini, tapi sebelum tu akak nak beritahu,kami pun belum pernah menginap disini.Bukan tidak mahu menginap tetapi lokasi ini "hot",sering penuh tempahan biliknya. Uniknya penginapan disini didirikan dengan dinding dan lantai yang berasaskan buluh. Sejuknya kaki bila pijak lantai,bila tangan sentuh dinding. Best sangat...macam dalam filem dulu-dulu pula.


Jangan pelik,gambar yang akak ambil ini sudah minta izin dari staf koperasi. Jadi kalau ada dikalangan pembaca blog akak nak merasa tidur di sini. Bolehlah kalian tempah di INAP DESA KILIMU . Kena tempah,wajib tempah sebab nanti tidur tepi jalanlah kamu.

ceritaku.my

Inilah pintu gerbang masuk ke Inap Desa. Pasti kalian tidak akan tersesat jika ke Ranau. Kalau tidak yakin gunalah teknologi Waze atau ringankan mulut kalian bertanya pada warga setempat. Bonus menginap di sini ialah kalian dapat bermain dengan ikan-ikan yang ditagal di belakang lokasi penginapan ini. Pasti seronok....


Ok ,itu saja nanti akak bele-belek gambar lain untuk kita kongsi cerita.
ceritaku.my

Salam angin pantai sabandar,Tuaran. Assalamualaikum semua.Apa khabar? Sihat kah kalian,jom ikut akak berkhemah di Tuaran. Tuaran ini ada beberapa lokasi menarik yang boleh kita kunjungi antaranya Cowboy Town...(nanti akak cerita),Pantai Dalit-kononnya terkenal dengan pemandangan pantai yang cantik,maaflah akak tak boleh nak cerita dah sampai lokasi tetapi tak turun dekat sebab cuaca panas,akak takut hitam kulit hihiii....Nanti-nanti akan diceritakan kelak. Kali ini akan nak cerita mengenai Campsite yang terletak di Pantai Sabandar,Tuaran.Kalau ada yang mahu info Cowboy Town klik SINI.Lokasinya di Pantai Sabandar,hujung jalan pantai sebelum lokasi kaki pancing lepak-lepak pancing ikan. Jangan risau sampai saja di pantai ,ringan mulut tanya pada warga tempatan,kalian akan ketemu lokasi campsite ini.

ceritaku.my


Khemah ini mahal kadar sewanya iaitu rm60 tetapi jika nak selesa boleh tambah rm sedikit dan pihak campsite akan sediakan tilam saiz queen,dengan cadar yang lengkap diberi juga bantal dan tuala mandi. Bila dah lengkap macam hotel kadarnya ialah rm140,jangan risau ada bekalan sambungan elektrik dan kipas mini untuk setiap khemah. Tidaklah kepanasan dalam khemah ini. Ciri berkhemah dikekalkan dan dilengkapkan dengan eleman moden bekalan elektrik bolehlah nak caj phone dan sebagainya.


ceritaku.my

Awal tadi akak dah tulis di campsite elemen moden,inilah tandas dan bilik mandi. Bila menyewa khemah sini kita boleh mandi pantai di depan campsite dan boleh bilas mandian air paip di campsite.

ceritaku.my


Ini pula ruang dewan terbuka yang boleh digunakan untuk pelbagai aktiviti,selalunya jika pihak pelajar IPTA sewa lokasi ini mereka gunakan sebagai ruang pertandingan karaoke atau pembentangan hasil pembelajaran atau sebagai dewan makan terbuka sambil mereka BBQ. Pihak campsite ada menyediakan tempat BBQ,dapur dan beberapa peralatan mudah dan ringkas sesuai untuk peralatan berkhemah. Jangan tanya akak,dalam kenderaan akak semua ada hingga gula dan garam ada akak bekalkan. syhhhh,jangan beritahu orang.


ceritaku.my

Ini pula lokasi kedua khemah di bahagian depan yang betul-betul mengadap pantai sabandar. Kadar sewanya lebih murah tetapi sangat berbaloi. Apa tidaknya dengan harga rm40 satu khemah siap pasang,disediakan juga sambungan elektrik dan kipas. Bantal dan toto kami bawa sendirila....Inilah tempat tidur kami sambil santai kami rebus makan lokan. Baru akak dan Abe Mat tahu rupanya Lokan diambil dari kampung ini dan dijual secara komersial kepada pelancong di Salut.


Satu lagi tarikan di lokasi campsite ini ialah melihat secara Live "kelip-kelip" di waktu malam. Untungkan sambil berkhemah boleh menikmati alam,dan pihak campsite ini juga ada menyediakan perkhidmatan berkenu.Kadarnya...maaf tak ingat pula. Oklah...nak tahu nak rasa pengalaman berkhemah datang lah ke Campsite Pantai Sabandar,insyaallah ada kelainan pengalaman yang kita boleh kongsi bersama....assalamualaikum hingga bertemu lagi.

ceritaku.my

Assalamualaikum...salam kesejukkan dari akak dan abe Mat. Kali ini akak nak cuba sesuatu yang baru dan akak suka sangat buat ini. Lokasinya terletak di Kundasang. Jika awak sekalian dari arah Kota Kinabalu hanya perlu melepasi Kinabalu Park dengan jarak sekitar 500m dan lihat di kanan jalan menurun bukit ada deretan tayar warna-warni ini. Diberi nama Mount Valley Recreation. Masih dalam proses pembinaan. Jika anda datang selepas membaca entry ini bolehlah mencuba acara memanah,memberi makan pada arnab ...ini semua masih dalam proses penambahan aktiviti selain flying fox.


ceritaku.my

ceritaku.my

Bukan nak berlagak,akak rasa pada awalnya flying fox ini tidak cukup tinggi. Tetapi bila di atas rasa macam tinggi pula. Apa pun ianya memang seronok untuk dilakukan sebagai salah satu rekreasi bersama keluarga. Bayaran pula rm25 saja. Waktu operasi jam 8 pagi hingga jam 6 lebih (petang) malam tidak dilakukan aktiviti atas faktor keselamatan,begitu juga jika hujan,berangin dituruti kilat atau guruh aktiviti ini akan dihentikan. Utamakan keselamatan,ingat nyawa 1 saja.


ceritaku.my

Yang seronoknya akak dan Abe Mat merupakan pelanggan pertama,kami menunggu kaunter dan pekerja Flying Fox datang. Sangat teruja...walau pun sudah dimaklumkan jam 8 buka.Maklumlah masa remaja dulu,manalah kami pernah buat aktiviti begini.

ceritaku.my

ceritaku.my

ceritaku.my

ceritaku.my

Akhirnya kami cuba dengan jaya flying fox ini. Akak tidak mahu cerita lebih panjang lebar. Hanya akak nak kalian datang sendiri cuba. Bagi akak ianya sangat BEST,akak pelanggan pertama main dalam kabus.Bagi kalian yang belum tahu,akak beritahu disini Kundasang merupakan laluan kabus. Ianya sejuk jika kita dirempuhi oleh kabus Kundasang waktu awal pagi. Hanya seketika saja kabus tebal dan sejuk melintasi laluan Kundasang ini.Sebab itu kita hanya boleh melihat pada waktu tertentu saja Si Kinabalu dari Kundasang,kerana lokasi ini merupakan lokasi laluan kabus yang mampu menutupi si tinggi Kinabalu.



Sekian,lokasi terjah kami nanti akak belek gambar lain dan tulis lagi disini.
Assalamualaikum...sekadar nak kongsi gambar terkini 2017 HOUNON 


ceritaku.my

ceritaku.my

ceritaku.my

ceritaku.my

Assalamualaikum,salam dari kejauhan. Ini merupakan deretan entry yang tertangguh dek beberapa kekangan yang tak dapat dielakkan. Akak dan Abe Mat sudah jejak kaki di tanah yang diberi nama LONG PASIA.

Satu perjalanan jauh yang kami buat tahun lepas. Iya tahun lepas 2016,kan dah beritahu ini entry tertangguh...hihii,abaikan! Berbalik pada perjalanan ke lokasi yang diberi nama Long Pasia ini.Ianya terletak dalam daerah Sipitang. Bila bergerak dan berjalan baru lah kami tahu setiap daerah di Sabah ini sangat luas. Lokasi liputan satu daerah pula sangat besar dan diluar jangkaan kami.


ceritaku.my

Dari jalan utama di Sipitang untuk menuju ke Long Pasia mengambil masa 3 jam lebih kurang,itu kami guna kenderaan 4X4 wheel. Memang disarankan menggunakan pacuan 4 roda untuk perjalanan sebegini. Ianya lebih selamat dan paling penting pacuan 4 roda memang khusus untuk keadaan jalan raya sebegini.


ceritaku.my

Perasaan kami ? Teruja,maklumlah Long Pasia ini lokasi popular ...cuba tanya kawan-kawan,sebab lokasi ini menjadi sebutan antara lokasi jauh dan kena melalui jalan pembalakan sejauh lebih kurang 123km. Bayangkan dalam perjalanan ke Long Pasia,hutan! HUTAN. Tetapi tidaklah menakutkan berbanding HUTAN yang pernah akak terjah di KALIMANTAN beberapa tahun lepas.

ceritaku.my

Sempat singgah dibeberapa lokasi kedai runcit semasa perjalanan ke Long Pasia. Abe Mat dapatkan beberapa maklumat dari warga tempatan. Hutan disini bukan sebarang hutan rupanya. Hutan disepanjang perjalanan menuju ke Long Pasia ini berpenghuni. Menakutkan?


ceritaku.my

Takut ke nak ke Long Pasia? Hutan ada penghuni,memang akak taip hutan pembalakkan sepanjang perjalanan ke Long Pasia ini ada penghuni. Iya sepanjang jalan hingga sampai Long Pasia. Nama lagi hutan,dan lokasinya untuk kerja balak,kalau tiada manusia yang bekerja siapa nak keluarkan balak dari hutan. Dan untuk info semua,sepanjang jalan ke Long Pasia ini merupakan lokasi perkampungan warga tempatan. Kita saja tidak nampak sebabnya kita melalui jalan utama. Kampung-kampung pula kena masuk melalui jalan-jalan kecil.


ceritaku.my

Perjalanan yang menggoncangkan kepala,hingga pecah tutup kaca periuk akak. Akhirnya sampai juga akak di Long Mio. Kenapa pula tempat lain ni? Tadi kata nak ke Long Pasia. Weiii! tempat ni sebelah-menyebelah saja,jiran ni. Salam kenal dari Long Mio. Kami nama Long Mio jiran dekat Long Pasia. 


ceritaku.my

ceritaku.my


Gambar diatas merupakan antara kemudahan yang boleh dilihat di Long Pasia. Maklumat yang akak dapat pejabat kawalan imigresen juga berfungsi dengan penggiliran staf. Jangan kata ada pejabat saja,stafnya ada juga.

Malangnya akak dan Abe Mat tidak bermalam disini,kebetulan waktu kami ke sana ialah musim kemarau. Sumber air amat terhad. homestay ada ,baru dan cantik...maaf lupa ambil gambar. Tetapi awal-awal lagi pemilik homestay memaklumkan sudah 2 bulan lokasi mereka ini tidak ada bekalan air. Patutlah masa perjalanan ke sini ada akak ternampak beberapa kenderaan membawa tong biru.

ceritaku.my

Akhirnya kami keluar semula ke pekan,memang menakutkan. Kenapa? Sabah kan malam awal,dalam keadaan gelap kami terjah keluar...kabus tebal...antara nampak dengan tidak kenderaan di depan. Kelajuan kenderaan sekitar 50-60km/jam akibat kabus. Ada juga diperjalanan kami berhenti sekejab dipinggir jalan kerana langsung tidak nampak objek dihadapan,lampu tinggi kenderaan dihidupkan,begitu juga dengan lampu signal "kecemasan". Agak menakutkan...macam-macam dalam kepala terbayang,mana tahu tetiba muncul harimau... Akhirnya kami selamat sampai juga. Kalau ada rezeki nak lagi ke Long Pasia tapi kena pastikan bermalam.

Sekian,coretan Long Pasia,hingga jumpa lagi.
Previous PostOlder Posts Home