Bayan Residency, Kota Bharu, Kelantan untuk dijual RM335,0000

  • Keluasan 934kp
  • 3 bilik tidur 2 bilik air.
  • End lot
  • Freehold





www.ceritaku.my

www.ceritaku.my

www.ceritaku.my

www.ceritaku.my

www.ceritaku.my


  • Lokasi Bayan Residency terletak di Kampung Cherang, Jalan Hospital Kota Bharu. 
  • 8 minit berkereta ke Bandar Kota Bharu.
  • 5 minit berkereta ke Kubang Kerian, sangat hampir dengan Hospital USM (HUSM).
  • 8 km ke Lapangan Terbang Sultan Ismail Petra.
  • Kemudahan lain : taman mini permainan untuk kanak-kanak, dewan , musalla dan tandas lelaki serta perempuan di aras bawah bersebelahan dewan.
  • 2 unit lift penduduk di pintu masuk utama.
  • Security guard di pintu pagar masuk.
  • Bebas banjir 2014.
Boleh rujuk di MUDAH. Berminat ,whatasapp di talian 019 981 3930

www.ceritaku.my

www.ceritaku.my

www.ceritaku.my

www.ceritaku.my

www.ceritaku.my

www.ceritaku.my

www.ceritaku.my

www.ceritaku.my

Hello..helo London ! Nak apa,semuanya ada di London. Nak fesyen,nak berniaga,nak hiburan, nak kesihatan dan nak belajar...semuanya ada di London. Kota London kota kebudayaan dunia yang tersohor serantau alam. Kalau dulu sesiapa yang dapat belajar di London memang bangga sekeluarga. Bukan senang nak ke London,bukan senang juga nak berjalan dan jejak kaki ke London. Terima kasih encik suami kerana bawa isteri mu ke kota metropolitan dunia ini. Lokasi kami seterusnya kami nak naik bas ke France, Paris.


www.ceritaku.my

Jangan lupa lihat ALBUM INI. Saya akan kemas-kini gambar pengembaraan kami dari masa ke masa. Selamat mencuci mata,insyaallah kalian mesti puas hati lihat album kami.Assalamualaikum.



Assalamualaikum,salam dari negeri di bawah bayu. Kami belum habis jelajah Sabah. Kali ini kami singgah di Desa Cattle Dairy Farm. Terletak lebih kurang 100 km dari Bandar Kota Kinabalu. kami terjah tak guna GPS (kalau guna GPS-Gerenti dan Pasti kami SESAT) Ini merupakan kali pertama saya dan keluarga saya ke lokasi ini. Mulanya kami sangka sudah sesat dijalanan. Alhamdulillah sampai juga.



Kalau menurut fahaman masyarakat tempatan Desa memberi maksud isi rumah. Mereka di sini membesar dan memberi susu segar ladang kepada segenap isi rumah mereka. Dikhabarkan susu segar ini sedap. Kalau pembaca nak tahu sedap atau tidak,jangan lepaskan peluang ke sini. 199 hektar luasnya ladang ternakan,hanya 10km ke pekan terdekat iaitu Kundasang.


www.ceritaku.my

Lokasinya amat menarik,kerana ada pakej perkhawinan yang menawarkan perkhidmatan mengambil gambar outdoor perkhawinan di lokasi ini. Sangat cantik pemandangan Desa Cattle Dairy farm kerana ianya terletak di kaki Gunung Kinabalu,seolah-olah kita berada di New Zealand. Sejuk ...berangin dan jangan lupa makan kudapan di sini.


www.ceritaku.my

Apa yang menarik ialah pengalaman baru buat anak saudara saya kerana dapat memberi kambing makan dan minum susu. Bagus tak? Belajar jadi penternak bila berada di lokasi ini. Riak muka takut pada awalnya,bertukar wajah keseronokkan kerana ianya pengalaman baru bagi anak gadis kami.

www.ceritaku.my
Internet

www.ceritaku.my
Internet

www.ceritaku.my
Internet

Lagi gambar menarik pembaca boleh lah cari di laman sesawang,kerana saya mempunyai gambar koleksi yang terhad saja. Jangan risau banyak gambar menarik yang boleh kalian perolehi melalui laman sesawang lain. bagi yang berminat untuk menjejakkan kaki ke lokasi ini. Saya tinggalkan kalian dengan sedikit info travel,harapan saya ianya dapat membantu rakan pembaca untuk sampai ke destinasi ini.


  • Lokasinya 100km dari Bandar Kota Kinabalu,kira-kira 2jam 30 minit perjalanan berkenderaan.
  • 10km ke pekan terdekat iaitu Kundasang.
  • Jenis lembu ternakan ialah baka Holstein-Friesian lembu yang diimport dari New Zealand.
  • Dibuka pada umum mulai jam 8.00 pagi hingga 5.00 petang.
  • Waktu pemprosesan susu  ialah jam 10.00 pagi hingga 2.00 petang setiap hari selasa, rabu dan ahad.
  • Proses pemerahan susu dilakukan setiap hari pada jam 3.00 petang hingga 5.00 petang.
  • Bayaran masuk ke sini dewasa rm4 manakala kanak-kanak rm3.
  • Bagi yang berminat untuk sesi fotografi caj  rm100 /pasangan.
  • Untuk maklumat lanjut boleh hubungi : Desa . 

Jangan lupa kongsi gambar kalian....bye hingga kita jumpa lagi.



Assalamualaikum....salam dari angin Kinabalu. Tak sah kalau datang ke Sabah kalau tidak singgah di Kinabalu Park. Tahukah anda,bahawa Kinabalu Park ini merupakan Tapak Warisan Dunia yang diiktiraf oleh Unesco  sejak Disember 2000. Menurut maklumat yang saya perolehi terdapat lebih kurang 5,000 spesis flora dan fauna,326 jenis burung dan ada lebih kurang 100 spesis mamalia diikuti 110 pula dari spesis siput tanah.


www.ceritaku.my

Sebelum singgah di Kinabalu Park,kami singgah cuci mata dan cuci poket di Pekan Nabalu. Lihat gambar atas,pembaca boleh bayangkan berapa banyak cuci licin poket kami.


www.ceritaku.my

Nampak tak puncak Kinabalu? Kinabalu Park ini terletak di Banjaran Crocker,pantai barat Sabah. Lokasinya di daerah Ranau. Ketinggian Gunung Kinabalu ialah 4,095m,gunung yang tertinggi antara Himalaya dan New Guinea. Gunung Kinabalu berada setinggi 1585m di atas paras laut.


www.ceritaku.my

Tarikan utama taman ini ialah------> kemegahan Gunung Kinabalu. Kerana Gunung Kinabalu terletak di Asia,ianya menjadi tarikan utama pelancong selepas Gunung Himalaya yang memisahkan India dan utara Pakistan.


www.ceritaku.my

Selalunya bagi pendaki gunung ini merupakan acara wajib buat. Hebatnya tarikan Gunung Kinabalu kerana pendaki boleh merasai pengalaman Mountain Torq,jalan besi tertinggi dan pertama di Asia. 


www.ceritaku.my

Bab bayaran masuk jangan risau,kerana sangat murah. Kalau tidak silap ingatan saya bayaran dewasa rm3 saja. Memang berbaloi untuk singgah di sini kerana kalian boleh menikmati pemandangan cantik kaki Gunung Kinabalu dan boleh bergambar berlatar belakang Gunung Kinabalu,tetapi perlu datang sebelum tengahari kerana selepas itu latar belakang tidak kelihatan Gunung Kinabalu sebaliknya kabus saja. Perjalanan dari KK ke Kinabalu Park ini sekitar 1 jam lebih (90km) kerana faktor jalan yang melambatkan. Yang penting selamat sampai di lokasi. Sekian....kita bertemu di entry lain. Cuti-cuti Sabah,jangan lupa kongsi pengalaman anda dengan kami.


Assalamualaikum,salam dibawah bayu. Jelajah keluarga kami kali ini terus menuju ke Kampung Luanti. Apa ada di sana? Kami nak main ikan kelah...jinak,sihat dan besar ikannya. Kalau yang baru nak ke Sabah boleh cari Kampung Luanti di PETA.


www.ceritaku.my

www.ceritaku.my

www.ceritaku.my
Internet

Kampung ini merupakan perkampungan baru (info dari perbualan saya dengan penduduk setempat) dah semakin maju kampung ini berbanding dengan kali pertama kami suami-isteri menjejakkan kaki bermain kelah di sini.


www.ceritaku.my
Internet

Terletak sejauh 131km dari Bandar Kota Kinabalu. Agak jauh tetapi bagi yang berminat ingin bermain ikan kelah inilah lokasi yang kalian wajib singgah. Kalau rakan pembaca nak tengok gambar mandi bersama kelah boleh klik sana -----> MANDI DENGAN IKAN KELAH. Nak masuk sini sememangnya dikenakan bayaran tidaklah mahal sangat,kerana berbaloi dengan pengalaman baru yang kita perolehi.
Kategori bayaran ke sini :
  • Dalam Ranau (tempatan/local) dewasa - rm3, kanak-kanak rm1
  • Luar Ranau (tempatan/local) dewasa - rm5, kanak-kanak rm2
  • International (dewasa dan kanak-kanak ) rm 10
Bagi yang sudah rancang ke Sabah,jangan lupa singgah KAMPUNG LUANTI. Jarak masa lebih kurang 2 jam 40 minit dari Kota Kinabalu ke sini, kalian boleh bermain dengan ikan kelah. Sekian....kita jumpa lagi.


Assalamualaikum, salam jelajah negara sendiri. Kalau sebelum ini pembaca sudah baca mengenai Pasar Kota Belud dan Pasar Kota Belud 2. Kali ini saya ingin memaparkan gambar Tamu Kota Belud. Kami dah singgah Tamu Kota Belud ini pada tahun 2010 yang lalu. Kali ini kami singgah lagi.


www.ceritaku.my

Seawal jam 8 pagi kami sudah berada di sini,kerana jika pada tahun 2010 yang lalu kami terhimpit dengan kesesakan lalu-lintas. Kali ini kami bergerak awal dari Bandar Kota Kinabalu. Maklumlah saya membawa ibu dan anak saudara untuk bercuti di Sabah. Rupanya kami terlajak awal. Masih belum ada peniaga yang siap untuk berurus-niaga.


www.ceritaku.my

www.ceritaku.my

www.ceritaku.my

Dari jauh,pelbagai pelusuk kampung mereka datang semata-mata nak berniaga di Tamu Kota Belud. Tamu Kota Belud ini merupakan salah satu daya tarikan utama Negeri Di Bawah Bayu kepada dunia luar. Malah di Bandar Kota Kinabalu lagi sudah kelihatan kain rentang mengenai Tamu Ini. Tidak dapat dinafikan ada pelancong asing khususnya yang datang dari negara Eropah memang menanti hari untuk hadir dan merasai pengalaman di Tamu Kota Belud.Bagi yang berhajat mengenai lebih lanjut mengenai Tamu Kota belud bolehlah layari INI.


www.ceritaku.my

Tiada gambar menarik untuk dipaparkan kerana kami singgah awal di sini. Akhirnya kami bergerak ke Pasar Kota Belud. Emak beli pisang di situ "katanya murah!".
www.ceritaku.my

Alhamdulillah,kami nampak ada bangunan baru di Keningau. U-turn dan bila sampai depan bangunan barulah nampak. Ianya merupakan Pusat Kraftangan Keningau. Dulu kami sampai Keningau,tiada lagi Pusat Kraf ini. Dah semakin banyak perubahan di Keningau. Assalamualaikum orang Keningau! kami singgah lagi. 


www.ceritaku.my
Internet

Pusat Kraf Keningau ini terletak di km5, Jalan Apin-apin. Berhampiran jalan besar. Senang sangat nak perasan,sebab ianya bangunan baru dan berada di jalan besar laluan utama. 


www.ceritaku.my
Internet

Banyak aktiviti yang boleh dilakukan di Pusat Kraf ini. Sebagaimana contoh gambar di atas,aktiviti belajar mencanting batik. Saya lihat juga di sudut hujung bangunan ada aktiviti membuat botol atau bekas dari bahan kaca. Tidak ketinggalan saya dapat lihat ada sekelompok individu yang begitu ralit membuat pelbagai saiz bakul. Amat seronok 2 anak saudara melihat pelbagai aktiviti seni yang ada di Pusat Kraf ini. Bagi yang berminat nak membeli produk bolehlah pesan online di SINI.


Internet

Internet

Bagi adik-adik di sekitar Keningau bolehlah datang dapatkan info jika berminat nak belajar kraftangan di sini. Isi borang yang diperlukan seterusnya hantar pada pihak yang terlibat dan pihak kraf akan menghubungi kalian. Jangan lupa di Semenanjung pun ada Pusat Kraf...di Jalan Conlay, di Trengganu , Pahang dan Kelantan. Saya sekadar menyenaraikan beberapa cawangan pusat kraftangan sahaja. Sekian hingga ketemu lagi.


Previous PostOlder Posts Home