Pantai Sabandar

Assalamualaikum. Kisah di Tuaran lagi ,kalau sebelum ini akak ada siarkan Pantai Sabandar . Kali ini masih di lokasi yang sama sangat de...


Assalamualaikum. Kisah di Tuaran lagi ,kalau sebelum ini akak ada siarkan Pantai Sabandar. Kali ini masih di lokasi yang sama sangat dekat,akak nak perkenalkan pada kalian tempat pelancong khususnya dari negara China,dan Korea. Pelancong suka sangat melihat kelip-kelip disini.

Gambar diatas merupakan lokasi baru yang diusahakan oleh kawan Abe Mat dan akak. 


Waktu yang sesuai melihat kelip-kelip:
 • Senja-waktu yang sangat sesuai berkumpul di jeti dan seterusnya dibawa ke lokasi kelip-kelip ini di pohon-pohon.
 • Cuaca - maksudnya tidak hujan,kenapa? Kalau hujan kelip-kelip ini memang tidak akan keluar dari pohon yang didiami,jika kelip-kelip tinggalkan pohon tersebut ianya akan mati kena air hujan. Istimewanya,bot ini ada pelbagai saiz dan dilengkapi dengan tandas. Maklumlah nak lihat kelip-kelip ianya makan masa hampir 1-2 jam meneroka sepanjang sungai dan melihat sendiri bagaimana pihak pelancongan ini berjaya memanggil keluar kelip-kelip menghampiri pelancong. Ini memang menyeronokkan. Kita boleh lihat kelip-kelip menghampiri bot seterusnya terbang di depan mata kita. Malahan boleh juga kita menangkap dengan tangan kita. Seronok sangat.

Pakej melihat kelip-kelip selalunya diusahakan oleh syarikat pelancongan. Kalau yang nak juga melihat kelip-kelip,boleh juga menumpang pakej pelancong yang datang ke lokasi ini tapi lihat pada kekosongan tempat.

Jangan tanya akak berapa harga,sebab akak memang tidak dikenakan bayaran oleh kawan kami. Tapi ada juga akak risik-risik tanya orang lain,katanya rm40/seorang. Tak tahu lah betul atau tidak risikan akak.

Kesimpulannya,akak seronok melihat sesuatu yang baru. Malah bukan senang nak lihat dan rasa pengalaman begini,tambahan pula tiada bayaran dikenakan. Alhamdulillah inilah kerana rezeki ramai kawan.

Tip Travel dan Kesihatan:
 • Pastikan sapu krim nyah-nyamuk,maklumlah lokasi berair pasti ada nyamuk.
 • Pakai kasut yang sesuai.
 • Pakai pakaian yang sesuai.
 • Bawa bekalan makanan dan minuman,sebab lama juga atas bot.
Ok,itu saja. Nanti akak cerita lokasi lain pula.


You Might Also Like

5 rajin tulis

 1. bestnyerrr..suka sangat suasana camni..teringat kat kpg halaman.. :)

  ReplyDelete
 2. dulu sempat mengajar di Papar selama 4 thn..1997 - 2001.
  abam kie follows u back..

  ReplyDelete
 3. tak pernah lagi saya merasa pengalaman tengok kelip2 :D

  ReplyDelete

Terima kasih,kerana sudi menulis komen positif