Ko-nelayan Tuaran

PAPAN TANDA KOLAN PANCING Assalamualaikum,salam jelajah Tuaran. Tahukah anda daerah Tuaran ini paling dekat dengan bandar Kota Kinaba...

www.ceritaku.my
PAPAN TANDA KOLAN PANCING


Assalamualaikum,salam jelajah Tuaran. Tahukah anda daerah Tuaran ini paling dekat dengan bandar Kota Kinabalu.

Selalunya para pelancong lebih tertumpu pada Rumah Terbalik, pun terletak dalam daerah Tuaran dan ianya adalah seiring dengan perjalanan menuju ke Kundasang.

Jarang sekali pelancong akan melepasi ke Tuaran kecuali jika nak ke Kudat.

Berbalik pada lokasi ini,akak nak kongsi dengan kalian. 

Apa ada di Ko-nelayan ,Tuaran:

1. Akak mulanya agak terkejut dengan lokasi ini, kerana terpapar di depan papan tanda. Jelas menunjukkan lokasi ini fokus untuk kaki pancing.

2. Kolamnya memang besar (rujuk gambar-kata pekerja sini ikan akan dilepaskan jika ada sebarang pertandingan).

3. Ada juga bilik penginapan. Bilik ini terbuka pada semua. Kadar harganya bermula rm60/malam. Selalunya kaki pancing yang menginap di sini.

4. Serampang dua mata ,tahniah buat Ko-nelayan. 2 dalam 1 aktiviti yang mendatangkan hasil buat para nelayan lokasi ini.

www.ceritaku.my
BILIK PENGINAPAN

www.ceritaku.my
LOKASI MEMANCING/BERSWAFOTO

Kesimpulan , setiap daerah di Sabah ini boleh dikatakan ada lokasi menarik yang dijadikan sebagai punca untuk menarik pelancong ke sini. Lupa nak beritahu,ada juga gerai yang menjual makanan bermasak di tepi kolam. Jangan risau kalian pasti tidak akan lapar.

Marilah melawat Sabah...dekat tapi menarik.

You Might Also Like

36 rajin tulis

  1. ini sebenarnya first time sy dengar tentang ko-nelayan tuaran. info yg bagus, thank you for sharing

    ReplyDelete
    Replies
    1. Akak pun sama bila pertama kali singgah sana.

      Delete
  2. first time juga i dengar mengenai ko-nelayan tuaran ni, nampaknya kalau ke sabah i kena explore juga tempat ni... nampak macam menarik tempat stay dia. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Menarik dan panas maklumlah tepi sungai yang hampirnya dengan pantai.

      Delete
  3. Good info. Kawasan penginapan pon nampak bersih dan kemas jer. 1st time juga dengar mengenai ko-tuaran ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Penginapan memang bersih, sempat akak intai tengok.

      Delete
  4. Banyak juga lagi tempat rekreasi di Sabah boleh dikunjungi. Keep sharing kak. Kalau ke Sabah nanti boleh buat blog akak as reference.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih. Doakan akak ada banyak masa untuk menulis.

      Delete
  5. Wow..best port utk kaki pancing ni...siap boleh sewa penginapan kan...selesa la kalau diorang nak bermalam sebab kaki pancing ni akan memancing x kira masa sebab dah minat kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Iya. Memang kaki pancing selalu menginap di sini. Info dari urusetia lokasi itu.

      Delete
  6. Memang menarik untuk kaki pancing and family juga.boleh memancing and masak2 hasil tangkapan kat situ kan..sedap makan ikan fresh..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul. Boleh Anak-anak pun belajar mencintai alam semula jadi.

      Delete
  7. First time heard about this place but it looks good. Suitable for family with small kids to stay at so that they understand more on the nature.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bilik keluarga di lokasi berasingan dan ianya selamat kerana jauh sedikit dari lokasi air.

      Delete
  8. Jauhnya nak pergi tapi minat sangat nak pergi sabah ni
    Tunggu kumpul duit je

    ReplyDelete
    Replies
    1. Silalah . Datang bukan musim cuti jimat.

      Delete
  9. Wahhh ! Dah macam2 tempat menarik di Tuaran ye. Siap ada chalet menarik lagi di perkampungan nelayan. Dulu sy dtg mcm xde apa yg menarik kat situ except for the jambatan tamparuli je

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sekarang banyak sudah lokasi untuk pelancong terjah.

      Delete
  10. Wow meman tak pernah terfikir nak pergi sana kalau jalan ker Kota Kinabalu tapi bila ada info ni boleh lah jadi satu lokasi baru untuk pergi kat Sabah heheheh thank you.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Next trip masukkan Sabah dalam jadual cuti.

      Delete
  11. Menarik jugak ya tempat ni. Boleh le memancing kalau2 boring tak tau buat apa. Syiokk memalam pun leh memancing.
    Kalau ke.sabah nnti leh singgH sini

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau sempat kak. Lain lokasi ni, takut tak sempat nak habis jer. Luas Sabah

      Delete
  12. I have never been to Sabah before. If I do go, will consider this place because it looks like a good, quiet family place.

    ReplyDelete
  13. Siapa kaki pancing nak bawa family pun boleh ni sebab ada chalet sekali. Harga pun murah je tu nampaknya. Ni kalau dekat mau ayah ana ajak ke sini.

    ReplyDelete
  14. Wah pertama kali dengar nama ni. Buat kaki pancing pasti seronok dapat memancing waktu malam. Yelah lepas sibuk bekerja. Boleh terus lakukan hobi tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul, isi masa bersama keluarga .

      Delete
  15. Aktiviti kat sini menarik. Tengok gambar Tu tempat no nampak mcm aman damai je. Boleh buat tempat utk menenang fikiran.

    ReplyDelete
  16. I would recommend this place to my sister and her husband...they are in need of a honeymoon and a fishing trip...heheheheh best way to kill two birds with one stone.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Good. Banyak lagi lokasi begini di Sabah.

      Delete
  17. Best kalau lepas memancing, ikan terus dimasak dan makan.. Tapi itu la, memacing dekat chalet macam nie lain feelnya dengan memancing dekat dalam hutan.... ikan dia pun lain juga hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu. Nanti akak kongsi lokasi lain pula.

      Delete
  18. They provide affordable price for those prefer stay after tired fishing or visit the place.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Inshaallah harga berpatutan dengan kemudahan bilik, sama ada bilik berkipas atau ada penghawa dingin.

      Delete

Terima kasih,kerana sudi menulis komen positif