Pusat Kokurikulum Malanggang

Assalamualaikum.... jom berkhemah, dengan anak-anak didik. Kali ini kita ke Pusat Kokurikulum Malanggang. Lokasinya di Kiulu dalam daer...

www.ceritaku.my

Assalamualaikum.... jom berkhemah, dengan anak-anak didik. Kali ini kita ke Pusat Kokurikulum Malanggang. Lokasinya di Kiulu dalam daerah Tuaran. Jarak lokasi ini dari rumah akak ialah sejuah 31km.

Hampir 40-45 minit juga lah untuk pergerakan sampai ke sini. 

www.ceritaku.my


Lokasi ini memang terkenal untuk aktiviti luar sekolah. Terdapat pelbagai kemudahan yang selesa dan selamat digunakan.

www.ceritaku.my

Untuk melihat gambar menarik kalian boleh lihat di Facebook Pusat Ko , instagram Pusat Ko dan juga blog Pusat Ko.

Nak buat aktiviti perlu ada kertas kerja dan buat tempahan awal. Maklumlah milik kerajaan kena tempah awal. Jangan tak percaya aktiviti penuh jadual diisi sepanjang bulan hingga disember. Susahlah nak main selit-selit kalau tiada tempahan awal.

Puas hati jika anak-anak sekolah buat aktiviti berkhemah di sini,mereka selamat dijaga kerana lokasinya berpagar. Kemudahan tandas lelaki , perempuan disediakan. Ada pula surau untuk bersolat. Ada lagi dewan terbuka untuk pelbagai aktiviti sepanjang program. Dan yang menarik pastinya aktiviti luar seperti flying fox oleh jurulatih yang bertauliah.

Apa lagi kalau anak-anak kalian ada mengikuti aktiviti sebegini,benarkan saja mereka ke lokasi begini. Ini merupakan salah atu cara untuk pembelajaran kendiri mereka dengan masyarakat.


Kesimpulan: Aktiviti sekolah kita belajar dalam bilik darjah, aktiviti sekolah seperti berkhemah juga kita belajar tetapi diluar kelas yang pastinya lebih menyeronokkan.



Sehingga kita jumpa lagi...bye!

You Might Also Like

40 rajin tulis

  1. Tak pernah camping dalam khemah. Selalunya kata camping tapi tidur dalam doem juga. hehehe!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Best Tau..tidur alas rumput. Kalau Ada Batu sakit badan.

      Delete
  2. zaman sekolah dulu selalu juga join aktiviti kokurikulum macam ni. memang seronok dan banyak benda boleh belajar. Tapi dah besar ni teringin juga nak berkhemah di Sabah atau Sarawak, di dalam hutan. Mesti syok!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Marilah sini banyak lokasi camping.

      Delete
  3. Tuaran di sabah kan? Wah banyak tmpt2 menarik rupanya ea... Siapa ada pisat kokurikulum lagi..penah camping cmni tp tepi hutan laa.. Huhu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Daerah Tuaran paling dekat dengan bandar Kota Kinabalu. Lokasi camping yang selamat sini.

      Delete
  4. Seronok bila teringat camping dekat dalam kawasan sekolah dulu...best sangat bila ingat balik

    ReplyDelete
  5. Nampak selesa, bersih & selamat.
    Anak aida ari tu camping di camp plkn yg lama.
    Tgk gambo mcm ok dan bersih jugak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bersih terjaga lokasi ini. Pusat Kokurikulum negeri.

      Delete
  6. Bagus bagi pengalaman untuk anak anak. Camping ni pun bagus sebab dapat mendidik mereka lebih berdikari dan semangat team work juga.

    ReplyDelete
  7. teringat zaman sekolah, aktiviti camping bersama kawan-kawan. Memang pengalaman berharga dan tak boleh lupa semua aktiviti best sepanjang camping.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pengalaman manis selalu kita ingat sambil senyum sorang-sorang.

      Delete
  8. Masa SA sekolah dulu selalu la camping sebab SA ni pengakap..haaa..angan tak percaya SA dulu memang suka aktiviti mencabar..takdenya join aktiviti gegel2 ni...bagusnya aktiviti berkhemah ni boleh mancabar confident level seseorang sebab tu anak dara SA memang SA bagi kalau dia join berkhemah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bagus tu...anak lebih berani,tegas Dan berdikari.

      Delete
  9. seeing all the tents made me feel like I miss the feeling of camping...T.T I am no kid, but I would still love to go for camping..is the only time one can explore to their heart's content.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jom la ...Cuba kelainan yang seronok.

      Delete
  10. bestnya bercamping ! Rindu zaman2 sekolah rendah dulu. Rajin join camping. Bila dh semakin dewasa nie, demand bukan main. Ada nyamok skit complain, panas sikit complain. Hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kelak pasti nak ulang pengalaman sebegini.

      Delete
  11. Menarik idea pusat kokurikulum ni... Bolehlah rasai pengalaman bercamping dalam kompaun yang dijamin selamat

    ReplyDelete
  12. rindunya zaman sekolah kan. berkhemah di padang dengan kawan ramai-ramai. terus bangkit memory kan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Reunion semula...ajak member pasti seronok.

      Delete
  13. Liez tak pernah g camping ms sekolah dulh. Ayah xbagi dan liez jenis xminat. Tapi klau sukan mmg non stop masa sekolab dulu

    ReplyDelete
  14. Musim cuti sekolah nak dekat ni. Kot kot ada pihak sekolah nak buat kem motivasi bleh dtg ke sini. Dah lama tak berkhemah. Hehe. Tetiba rasa nak jadi cikgu. Haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh jadi cikgu dengan anak-anak.

      Delete
  15. Masa sekolah dulu, rajin gak join aktiviti camping macam ni. Kat hujung padang skolah je. Siap kena sengat dgn tebuan lagi, nasib baik tak serius. Sekarang ni, kemudahan sebegini makin terjaga, makin selamat..anak2 patut join utk dapat ilmu kehidupan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itulah pengalaman yang manis untuk diingati.

      Delete
  16. Oh this place looks really suitable for school camp. I remember my school days where I went for camp that looks something similar with this place.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ini lokasi kerajaan semuanya terkawal.

      Delete
  17. Gee... This is great one and of course hoping by any chance could have there opportunity to have the camping moment. Never camp before in tent cos ladies always get to sleep at dorm - Rach

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kena Cuba berkhemah pasti seronok.

      Delete
  18. kalau budak-budak memang suka lah camping-camping ni.. time macam ni lah nak bagi diorang semangat bercamping sambil menambal ilum dan pengalaman kan..

    ReplyDelete
  19. It's so great to hv camping experience like this.. fun and nice... nice co-curiculum..

    ReplyDelete
  20. Wow! best juga dah lama tak camping dah. The last time i camp was during my company training like 3 years ago. I wish to try this place, will check it out soon.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sabah ..banyak lokasi yang boleh berkhemah dan selamat.

      Delete

Terima kasih,kerana sudi menulis komen positif