Tongod

A ssalamualaikum. Ini entry tertangguh dari tahun lepas,kekangan masa amat cemburu dengan aktiviti akak yang suka menulis dan berkongsi...Assalamualaikum. Ini entry tertangguh dari tahun lepas,kekangan masa amat cemburu dengan aktiviti akak yang suka menulis dan berkongsi perjalanan travel dengan pembaca sekalian. Hari ini akak sempat mencuri dan merajinkan diri menulis. Kisah akak di Tongod. Lihat gambar atas itu merupakan rumah awal penduduk yang menjalankan operasi perniagaan di Tongod. 

Rumah asal

Rumah ini merupakan nadi ekonomi penduduk ketika zaman itu. Segala kegiatan jual-beli adalah melalui gedung perniagaan yang berpusat di rumah ini. Malah ketika zaman itu sungai adalah alat pengankutan utama mereka. Segala kelengkapan dapur,makanan,minuman apa tah lain pakaian semuanya diangkut melalui sungai ini dan dijual kepada penduduk pedalaman.


Landmark

Gambar atas merupakan mercu tanda anda sudah sampai di Tongod. Inilah mercu tanda Tongod,yang berhadapan dengan Balai Polis. Durian merah atau durian dalit yang sememangnya amat terkenal di Sabah ini. Malah ianya merupakan salah satu daya tarikan pelancong asing untuk datang ke Sabah ketika musim buah-buahan dan mencuba raja buah ini.


Image result for tongod


Ini juga mercu tanda Tongod yang terletak berhadapan dengan rumah penduduk yang berada di belakang rumah asal,seperti gambar atas.

Lupa nak maklumkan,kalau tidak silap akak rumah asal itu milik kepada sekeluarga bangsa cina yang menjalankan perniagaan di situ.


Lokasi

Tongod ini terletak di Sandakan,nun jauh dari bandar Kota Kinabalu.

Daerah Tongod terbahagi kepada empat buah Mukim seperti berikut :
  1. Mukim Tongod
  2. Mukim Entilibon
  3. Mukim Kuamut
  4. Mukim Pinangah

Agama di Tongod - Bancian 2010 [3]
religionpercent
Kristian
  
70%
Islam
  
29%
Buddha
  
0.8%
Lain-Lain
  
0.2%

Kenapa akak ke Tongod

1. Abe Mat dan akak belum sampai lagi lokasi ini.
2. Nak lihat durian dalit /durian "batu" yang menjadi landmark Tongod.
3. Nak lihat lokasi landmark Tongod yang menjadi titik tengah negeri Sabah ini.


Rumusan perjalanan kali ini,memang penat sebabnya jauh dari rumah kami di Kota Kinabalu,tetapi bila sampai lokasi segala penat hilang sebab ianya lokasi baru dan ada kelainan yang unik. Lagi...syukur kerana kami berpeluang jejak kaki ke sini,kelak masa akan datang belum tentu untuk sampai lokasi ini.


Kalau anda yang membaca entry ini dan masih menetap di Sabah bolehlah terjah sini,sekurangnya kita tahu sejarah negeri dan segala kesukaran orang dulu meneruskan kehidupan sehingga maju . Sekian hingga jumpa lagi.


Jangan lupa klik SEE FIRST dan FOLLOW di CERITAKU UNTUK MU.

You Might Also Like

1 rajin tulis

Terima kasih,kerana sudi menulis komen positif