Tomyam versi Kundasang

Makan...makan,jalan lapar dan makan. Kebetulan akak ke Kundasang sambil rehat nampak pula restauran serve no pork.  Untuk pengetah...

www.ceritaku.my



Makan...makan,jalan lapar dan makan. Kebetulan akak ke Kundasang sambil rehat nampak pula restauran serve no pork. 

Untuk pengetahuan kalian ,jika di Sabah kita akan lihat banyak restauran yang mempamerkan logo "serve no pork". Jika anda yakin ,boleh lah makan di situ. 

Di restauran ini kami minta tomyam,kata pemiliknya tomyam ini merupakan ciptaan rahsia kedainya.
Antara bahan -bahan yang ada di dalam tomyam tersebut (rujuk gambar).

* sayur kobis
*bunga kantan
*lengkuas
*serai
*telur
*tomato
*seafood (kami minta)

Bahan rempah seperti biasa...rempah tomyam.


Kesimpulan:

Agak sedap menu ini kerana kelaian rasanya. Bagi akak terlalu banyak rasa hingga hilang rasa tomyam. Kuahnya pekat, sedap dihirup ketika panas,bila sejuk akak tidak suka kerana variasi bahan mengganggu deria rasa akak.

Harganya rm16.00 termasuk nasi. Nasi ,kami  berkongsi.

Datanglah melawat Sabah.


Assalamualaikum. Jumpa lagi.

You Might Also Like

22 rajin tulis

  1. Nampak sedap plak tomyam tu kak..terus SA craving nak makan tomyam, di sungai buloh ada satu kedai yang SA tak pernah missed tomyam dia sebab sedap..kalau buat sendiri rasa tak sama la kak..tak tau la kenapa..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Apa isinya...boleh tahu tu bila makan rasanya gimana.

      Delete
  2. I dah lama tak makan tom yam.. craving for it after looking at your photos... Nak pergi makan tom yam sekarang jugak... haha~

    ReplyDelete
  3. Sekali pandang macam mee bandung punya kuah pulak.I dah lama tak makan tom yam. Tapi sekali I makan esok tu dah sore throat. Benci betul time tu.

    ReplyDelete
  4. Tomyam ni kalau nak yang sedap makan kat Thailand....sedapnya.....tomyam sana letak air kelapa.....

    ReplyDelete
  5. Liez mmg suka tomyam..tambah2 klau yg pedas dan kaw2 punya... tapi selalu liez buat tomyam putih je...ehhh nampak mcm ada telur dlm tu erk?...ms g kundasang mcm

    ReplyDelete
  6. Pekat kuah tom yam tu dan nampak sedap. Lain tempat lain cara penyediannya kan. ADa telur dengan bunga kantan pulak tu. Tom yam memang sedap makan panas-panas.

    ReplyDelete
  7. Wow kuah dia..
    Nmpk mcm mee bandung sbb ada telur gitu
    Telan air liur saya ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. nampak sedap betul tomyam ni. Kuah dia pekat dan banyak isi pula. Kena cubalah sekali

      Delete
  8. kubis tu is lain dari tomyam biasa.
    lain-lain, mcm sama.
    lain tempat lain rasa, kan...
    in shaa Allah aida nak ke thailand tak lama lagi, kakMah.
    tak sabar nak merasa tomyam thailand original.
    dulu, pergi sekali aida demam teruk!
    hirup tomyam mcm hirup air suam aje kakMah hu hu hu hu....
    tekak sakit, selsema... rugi!!!!
    asben aida kata, sedap giler. takkan dpt kat malaysia rasa gitu.

    ReplyDelete
  9. kuahnya nampak pekat macam laksa penang. ada telur kat dalam tu? wow

    ReplyDelete
  10. Sedap jugak kalau masak tomyam kan! :) senang je actually tak susah sangat. campak-campak je dah jadi kan.

    ReplyDelete
  11. Kalau irra, mesti xorder dah..irra dan hubby jenis tak boleh cuba benda xpenah rasa,๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚

    ReplyDelete
  12. Nampak macam kuah laksa je tomyam tu. Btw, saya jenis suka mencuba. Tapi kalau tak kena dengan tekak tak boleh juga. Bagaimanalah rasa tom yam tu ye sebab semua bahan dia letak? Huhu

    ReplyDelete
  13. Nampak macam asam pedas pula kuah tomyam tu sebab pekat. Mesti sedap kan tomyam versi kundasang. Nak try lah kalau ada rezeki ke sana nanti.

    ReplyDelete
  14. heyyy ada telur . macam menarik ke kak. memang ken a try ni. alahai teteiba perut lapar plak malam2 ni

    ReplyDelete
  15. kalau ke kundasang , jarang pulak jumpa tomyam kindasang ni hehe. Mungkin tak jumpa kat mana..

    ReplyDelete
  16. nampak sedap je kak dah lah kuahnya pekat. ainy suka betul apa jenis kuah yang pekat2 ni. xmakan dengan nasi, hirup macamtu pun dah sedap.

    ReplyDelete
  17. Insya Allah bila datang sana nak cubelah. Akak kate sedap, ae liur pun tumpah

    ReplyDelete
  18. mak aih tomyam kundangsang tu memang dia letak telur mentah tu ke, tapi i rasa bila sudah digaul memang enak jadinya .... nanti nak cuba la resepi ni nampak macam menyelerakan husband I mesti suka ! :)

    ReplyDelete
  19. Sabah really famous with nice food especially their seafood. I have not visit Sabah but hear a lot if nice review.

    ReplyDelete

Terima kasih,kerana sudi menulis komen positif