Kinabalu Park

Assalamualaikum....salam dari angin Kinabalu. Tak sah kalau datang ke Sabah kalau tidak singgah di Kinabalu Park. Tahukah anda,bahawa Kinab...

Assalamualaikum....salam dari angin Kinabalu. Tak sah kalau datang ke Sabah kalau tidak singgah di Kinabalu Park. Tahukah anda,bahawa Kinabalu Park ini merupakan Tapak Warisan Dunia yang diiktiraf oleh Unesco  sejak Disember 2000. Menurut maklumat yang saya perolehi terdapat lebih kurang 5,000 spesis flora dan fauna,326 jenis burung dan ada lebih kurang 100 spesis mamalia diikuti 110 pula dari spesis siput tanah.


www.ceritaku.my

Sebelum singgah di Kinabalu Park,kami singgah cuci mata dan cuci poket di Pekan Nabalu. Lihat gambar atas,pembaca boleh bayangkan berapa banyak cuci licin poket kami.


www.ceritaku.my

Nampak tak puncak Kinabalu? Kinabalu Park ini terletak di Banjaran Crocker,pantai barat Sabah. Lokasinya di daerah Ranau. Ketinggian Gunung Kinabalu ialah 4,095m,gunung yang tertinggi antara Himalaya dan New Guinea. Gunung Kinabalu berada setinggi 1585m di atas paras laut.


www.ceritaku.my

Tarikan utama taman ini ialah------> kemegahan Gunung Kinabalu. Kerana Gunung Kinabalu terletak di Asia,ianya menjadi tarikan utama pelancong selepas Gunung Himalaya yang memisahkan India dan utara Pakistan.


www.ceritaku.my

Selalunya bagi pendaki gunung ini merupakan acara wajib buat. Hebatnya tarikan Gunung Kinabalu kerana pendaki boleh merasai pengalaman Mountain Torq,jalan besi tertinggi dan pertama di Asia. 


www.ceritaku.my

Bab bayaran masuk jangan risau,kerana sangat murah. Kalau tidak silap ingatan saya bayaran dewasa rm3 saja. Memang berbaloi untuk singgah di sini kerana kalian boleh menikmati pemandangan cantik kaki Gunung Kinabalu dan boleh bergambar berlatar belakang Gunung Kinabalu,tetapi perlu datang sebelum tengahari kerana selepas itu latar belakang tidak kelihatan Gunung Kinabalu sebaliknya kabus saja. Perjalanan dari KK ke Kinabalu Park ini sekitar 1 jam lebih (90km) kerana faktor jalan yang melambatkan. Yang penting selamat sampai di lokasi. Sekian....kita bertemu di entry lain. Cuti-cuti Sabah,jangan lupa kongsi pengalaman anda dengan kami.

You Might Also Like

0 rajin tulis

Terima kasih,kerana sudi menulis komen positif