Melawat ke rumah rakit

Inilah gambar secara dekat pandangan luar keadaan rumah rakit yang saya lawati.Jelas terlihat kemiskinan hidup yang mereka lalui. Apa yang p...

Inilah gambar secara dekat pandangan luar keadaan rumah rakit yang saya lawati.Jelas terlihat kemiskinan hidup yang mereka lalui. Apa yang penting mereka berusaha mencari rezeki di Delta Mekong ini. Walaupun Delta Mekong ini turut terkena tempias 4 musim menurut penerangan pemandu pelancong saya. Ketika saya berada di lokasi ini,adalah musim panas. Memang panas,nasib baik kami memulakan perjalanan seawal 7.00 pagi lagi.

Kehidupan masyarakat disini memang bergantung sepenuhnya dengan sumber yang diperolehi dari Delta Mekong. Delta ini lah sumber ekonomi utama bagi mereka menjalani kehidupan seharian. Betullah,menurut maklumat yang saya perolehi. Kebanyakan penduduk di sini adalah dari golongan miskin tegar. Apa yang penting mereka berusaha mencari rezeki.


Lihatlah kegigihan wanita ini,kalau saya memang awal-awal lagi dah tak mampu. Namun kekuatan,kegigihan dan keinginan mencari rezeki bagi menambah pendapatan yang mengatasi segalanya. Sumber makanan mereka ialah dipersekitaran mereka sendiri. Apa yang anda lihat sekarang ialah mereka berusaha menangkap ikan. Cuba lihat tumbuhan hijau yang menjalar dan terapung di permukaan air tu? Teka ....apakah nama tumbuhan tersebut?


You Might Also Like

2 rajin tulis

Terima kasih,kerana sudi menulis komen positif