Padang Kota Lama ,Penang

www.ceritaku.my

Batu Ferringhi yang terkenal dengan aktiviti airnya,kami tinggalkan. Lantas laju bergerak kenderaan menuju ke Padang Kota Lama.Lokasi yang terkenal dengan keunikkan sejarah lampau.Khabarnya ada wujud dua, satu Padang Kota Lama dan satu lagi Padang Kota Baru.

www.ceritaku.my

Lokasinya pinggir pantai yang indah dan bersih. Pemandangan cantik yang boleh kita nikmati di waktu petang atau malam di Padang Kota Lama ini.

www.ceritaku.my

Ketika kami sampai waktu dah pun tengahari....panaslah sikit. Mungkin lain kali akan datang lagi ke Padang Kota Lama....waktu malam pula. Pemandangan tetap cantik....tempatnya pun bersih.

www.ceritaku.my

Lepas ini nak ke Fort Cornwallis pula. Sebelum ke sana kita tinjau dulu apa yang ada di sekitar lokasi ini.

www.ceritaku.my

Tugu peringatan yang ada di sini....ada kisah menyatakan ketika peristiwa tsunami 2004 dulu,air laut melepasi benteng Padang Kota Lama ini.(Benteng ini dibina dengan tujuan menghalang penghakisan air laut pada daratan).

www.ceritaku.my

Tugu peringatan yang mengimbau sejarah lampau.

www.ceritaku.my

Kaki kami sudah jejak di sini....Anda dah sampai sini?

www.ceritaku.my

Khabarnya bangunan ini merupakan Bangunan Majlis Perbandaran Pulau Pinang...(harap betulkan maklumat ya, para pembaca yang lebih mengetahui).
www.ceritaku.my

Fort Cornwallis,lokasi sejarah seterusnya.bagi yang ingin mengetahui secara mendalam boleh layari FORT CORNWALLIS. Anda akan dapat maklumat di situ.

www.ceritaku.my

Pintu masuk utama ke lokasi Fort Cornwallis.

www.ceritaku.my

Bayaran masuk pun tidak mahal dan berbaloi melawat lokasi sejarah ini.

www.ceritaku.my

Inilah penyamput tetamu kami Captain Francis Light.Sejarah bermula dari beliau hingga maju dan terkenal Pulau Pinang@Penang@Tanjung Bidara. Saya tinggalkan pembaca untuk menikmati gambar sejarah lampau di sini.## Kawan-kawan yang menyambut Krismas- Selamat Menyambut Perayaan Krismas
## Kakngah Mila - Selamat Ulang tahun ke 3 - big baby krismas
Next PostNewer Post Previous PostOlder Post Home