Dieng,dan Telaga Warna

Assalamualaikum ....jelajah budaya serantau kami sudah pun sampai di Dieng. Dieng ini terletak di Kabupaten Wonosobo,paling senang nak ...

www.ceritaku.my

Assalamualaikum ....jelajah budaya serantau kami sudah pun sampai di Dieng. Dieng ini terletak di Kabupaten Wonosobo,paling senang nak faham ialah lokasinya di Jawa Tengah. Nampak seperti berkabus gambar di atas...betul ianya kabus. Itu lah Dieng lokasi jelajah kami. Ianya tersohor dengan suasana sejuk. Kalau di Malaysia ,boleh kita samakan dengan Genting Highland. Uniknya Dieng ini terletak di banjaran antara Gunung Sindoro dan Gunung Sumbing. Suhunya pula di waktu siang antara 10°-20°C,malamnya pula sekitar 10°C. Sejuk...tak perlu penghawa dingin.Jangan terkejut jika anda ke Dieng ini kerana ianya dikelilingi dengan kawah gunung berapi yang masih aktif. Tetapi bila sudah sampai ke Dieng,jangan lepaskan peluang untuk bermalam di sini.


www.ceritaku.my

www.ceritaku.my

www.ceritaku.my


Lokasi seterusnya kami ke Telaga warna. Inilah kekayaan penorama alam semulajadi milik Dieng yang amat berharga. Pemandangan alam semulajadinya yang sangat memukau mata,sekali pandang permukaan airnya berwarna kuning dan hijau seperti pelangi. Jangan terpedaya...tidak boleh mandi di sini kerana kandungan sulfurnya yang amat tinggi. Di sebelah Telaga Warna ialah Telaga Pengilon ,malangnya kami tidak sempat mengambil gambar kerana hujan sudah membasahi bumi ketika kami di Telaga Warna.Saya tinggalkan pembaca dengan gambar-gambar di atas,insyaallah gambar yang lain saya siarkan dalam halaman CERITAKU,boleh lah lihat di sana.



You Might Also Like

3 rajin tulis

  1. We're a gaggle of volunteers and starting a brand new scheme in our community.

    Your site provided us with useful info to work on. You've done an impressive activity and our
    whole community will be grateful to you.

    Also visit my homepage: Microvolts Rt Hack V1.4.0 Download

    ReplyDelete

Terima kasih,kerana sudi menulis komen positif