Bandung

Sampai di Bandung,dengan penerbangan malam...delay lagi. Paling menyakitkan hati delay flight...adalah perkara biasa, dulu masa ke Medan ...

www.ceritaku.my

Sampai di Bandung,dengan penerbangan malam...delay lagi. Paling menyakitkan hati delay flight...adalah perkara biasa, dulu masa ke Medan tahun lepas. Apa lagi bila delay apa yang dirancang dah terbatal dengan sendirinya. Sampai taklah malam sangat waktu maghrib...sah-sah tak sesuai nak merayau. sampai di Hotel Caryota terus aje bergegas kejar waktu solat. Restlah kejab dalam setengah jam baru turun ke ruang lobi dan merayau di persekitaran hotel. Suasana malam saya sampai sejuk dan angin bertiup agak kuat. Menurut maklumat pekerja hotel disitu,Bandung pada ketika saya di situ sedang dalam peralihan ke musim sejuk atau musim hujan. Sebelum ini dah beberapa bulan tidak hujan....dan kemaraunya agak panas pelik.
Untuk pengetahuan pembaca lebih kurang seminggu sekembalinya saya ke Malaysia terjadinya gempa bumi di Bandung. Betapa bersyukurnya saya kerana mengikut pengamatan saya keadaan cuaca pada ketika itu agak pelik bagi saya. Apa taknya,matahari terik memancar tapi anginnya agak kuat seolah-olah hujan hendak turun. Bagi beberapa penduduk tempatan yang sempat saya berborak,mereka juga melahirkan rasa yang sama. Sepatutnya Bandung cuacanya nyaman ....kata orang Bandung tetapi berlaku sebaliknya.
Bandung merupakan tempat pelancongan beriklim sejuk, dan menarik sejumlah besar pelancong melawat Bandung disebabkan oleh iklimnya yang sejuk. Bandung terletak di kawasan tanah tinggi,keadaan ini menyumbang kepada iklimnya yang sejuk. Malangnya pada masa lawatan saya cuaca di Bandung kurang sejuk. Mungkin itu merupakan tanda-tanda awal kejadian gempa bumi,hanya kita manusia yang lalai atau leka dengan tanda atau peringatan Allah.

You Might Also Like

0 rajin tulis

Terima kasih,kerana sudi menulis komen positif