www.ceritaku.my
Kenapa terkejut? Gambar ini diambil di Bukit Bendera kalau tak silap saya,iaitu suatu kawasan tinggi atau viewpoint untuk melihat bandar KK. Pemandangan dari sini amat menarik sekali.


www.ceritaku.my
Jangan tak percaya untuk sampai ke sini satu cabaran bagi saya yang terpaksa memandu sang kancil,dah lah tinggi tempatnya tapi memang puas hati.Hajat di hati nak daki Gunung Kinabalu apa kan daya masa tak mengizinkan mungkin ...lain kali nak daki juga.



www.ceritaku.my
Singgah sebentar tapi sempat lagi menjamu selera di rumah seorang sahabat saya,pensyarah IP Gaya. Mulanya tak mau singgah,khuatir menyusahkan tapi bila dia beria-ria ajak kami pun singgah. En.Sawari Pensyarah Seni...terima kasih untuk kalian berdua kerana sudi menjamu kami,walau pun baru sebulan bertugas di sini.



www.ceritaku.my
Sememang saya amat terkejut bila melihat Jambatan Tamparuli ini. Saya beranggapan ianya sebuah jambatan yang besar dan merupakan laluan utama kenderaan. Tapi anda lihat lah sendiri.....lagunya memang gah!



www.ceritaku.my
Ini pula jeti utama di Pulau Manukan Sabah,dari jauh lagi saya sudah tertarik dengan pemandangannya yang indah. Kami singgah beriadah di sini,ada juga yang sempat mandi-manda.



www.ceritaku.my Orang lain seronok mandi-manda,saya ambil kesempatan melawat Muzium Marine.


www.ceritaku.my
Posing di deretan gerai Pekan Nabalu,agak murah jika anda ingin membeli baju 't' di sini. Aktiviti singgah shopping di Pekan Nabalu adalah wajib jika kita ke Sabah.



www.ceritaku.my
Muzium Marine,tiada bayaran dikenakan.Rugi kalau kita dah sampai ke Manukan ni kalau tak masuk sini.


www.ceritaku.my Bergambar setelah selesai meniti jambatan gantung,paling tinggi 120 kaki.



www.ceritaku.my Dalam perjalanan menuju ke Canopy Walk.



www.ceritaku.my Nak mendaki tapi masa tak mengizinkan,lagipun kena booking dulu....tak pa lah kita posing je kat depan ni....



www.ceritaku.my
Cantik bukan pemandangan ini yang saya ambil dari viewpoint Gunung Kinabalu.


Gambar di gerai Pekan Nabalu lagi,bagi anda yang ingin membeli cenderahati kat sini banyak sangat,kena pandai tawar-menawar pasti anda dapat harga murah....


www.ceritaku.my Tak payah cakap dah tertulis kat gambar tu lokasinya,tapi satu kenangan yang indah dan menarik kerana jurukamera ialah seorang kanak-kanak berusia 10 tahun. Memang ada bakat jadi jurugambar....



www.ceritaku.my
Tak mahu melepaskan peluang nak juga ambil gambar kat sini...Agak penat juga kami mendaki ke atas ...



www.ceritaku.myAlang-alang kami sewa bot,kami ambil peluang round ke Pulau Gaya...perkampungan air yang menarik sekali.


www.ceritaku.my Betul tak? Ini lah pemandangan dari jauh yang sempat saya rakamkan....




Maaf termasuk dua kali gambar ni.....tengok je lah!


www.ceritaku.my Pemandangan dari jauh yang amat menarik....patutlah ramai pelancung asing suka ke sini.


www.ceritaku.my Lagi pemandangan Pulau Manukan dan Pulau Gaya,dua pulau yang terpisah....


Ini lah rombongan Cik Kiah saya....ada lagi beberapa orang lain,sebahagian lagi tak mahu ikut sebab nak shopping di bandar KK.

www.ceritaku.my Jeti kampung atau jeti haram panggilan masyarakat tempatan....ini lah kehidupan seharian masyarakat Sabah.

www.ceritaku.my Sempat senyum tu....sebenarnya dah semput...nak jalan bukannya dekat jauhnya. Tapi nak juga naik jambatan gantung.


www.ceritaku.my Masing-masing penat tapi sebab nak bergambar aje kontrol....penat sungguh sebab kita terpaksa mendaki bukit untuk sampai ke jambatan gantung ini. Ada juga yang berpatah balik ke awal,tak sanggup nak mendaki...

www.ceritaku.my Pemandangan Gunung Kinabalu di awal pagi,sungguh cantik dengan kabusnya yang masih menebal...


Kami posing di sini,ambil gambar Gunung Kinabalu dari jauh pun di Kaki Gunung Kinabalu.


www.ceritaku.my
Aktiviti membeli-belah jangan lupa...banyak pilihan. Pasti anda akan rambang mata. Cuba jangan tak cuba,bukan kena bayar pun....


www.ceritaku.my Satu lagi aktiviti makan ikan bakar,jangan lupa cuba. Memang menyelerakan ...

www.ceritaku.m
www.ceritaku.m

www.ceritaku.m


www.ceritaku.m
Inilah sebahagian gambar yang sempat saya rakamkan sempena perayaan LoyKratong 2007. Upacara terbesar pada tahun itu diadakan di Chiang Mai secara langsung. Suami dan saya hanya keluar dari bilik hotel pada jam 10.30 malam untuk menyaksikan perayaan ini. Suasana pada waktu itu memang sesak dengan ribuan manusia walaupun rakaman secara langsung siaran TV telah tamat.

Tamat lah kisah perjalanan memandu saya sejauh 4511km,manakala suami saya berjaya menamatkan perjalanan pemanduannya sejauh 4691km.

Ini adalah perkampungan orang asli Thai yang sempat saya lawati. Memang pendalaman tempatnya,kereta yang saya pandu hanya boleh sampai separuh perjalanan sahaja. Kami menyewa jip untuk perjalanan selama 30 minit lagi memasuki kampung mereka. Walaupun pendalaman kampung mereka amat menarik,memang dikhaskan untuk menyambut kedatangan para pelancong asing. Sempat juga saya merasa mee karinya,mee buatan sendiri yang dibuat oleh orang islam disini. Saya tak sangka rupanya ramai juga orang islam disini. Mee mereka sempat juga saya beli sebagai buah tangan. Untuk pengetahuan anda perkampungan ini terletak di kawasan tanah tinggi,suhunya pasti sejuk.Kalau ada kesempatan lagi saya ingin menginap beberapa hari sambil menikmati panorama di masa akan datang. Best..!



Cerita kali ini amat kekurangan gambar,lokasi penyimpanan gambar tidak dapat dikesan. Para pembaca silalah nikmati gambar seadanya. Paparan gambar kali ini saya ambil ketika berada di golden triangle,amat jauh perjalanannya tetapi amat berpuas hati apabila sampai ke sana. Untuk pengetahuan anda barangan di sini memang murah berbanding di Chiang Mai,jika anda ke sini jangan segan-segan untuk menghabiskan Bath anda. Saya dapat membeli baju 'T' pelbagai saiz dan jenis dengan harga Bath100/helai. Pandai-pandailah anda tawar-menawar.


www.ceritaku.my Berehat seketika nikmati buah-buahan...
www.ceritaku.my Apa macam 2565 dari aras laut...memang kena beraturlah kalau nak ambil gambar di sini.

www.ceritaku.my
www.ceritaku.my Sempat lagi saya bergambar di mercu tanda ini,kalau tak percaya pergilah ke sana ada cop nama saya di situ.
www.ceritaku.my Kalau kita bercakap umpama wap atau gas yang keluar melalui mulut kita.Memang sejuk di sini.

www.ceritaku.my
www.ceritaku.my
www.ceritaku.my
Inilah pemandangan sepanjang perjalanan menuju ke Taman Negara Thailand sehingga kami sampai ke puncaknya. Dari pintu masuk atau pintu utama kami memandu selama 40 minit menuju ke pintu kedua iaitu kaunter bayaran masuk. Maaflah bayaran masuk saya lupa. Dari pintu kedualah perjalanan agak mencabar tetapi pemandangannya memang menarik.







www.ceritaku.m
www.ceritaku.m
Kita sampai kat sini mulanya memang rasa biasa je...tapi jangan tak percaya anda yang minat membeli pasti tertarik.Banyak hadiah kecil-kecil dan comel-comel untuk dibuat kenangan atau hadiah pada kawan. Maaflah saya tak membeli pun,hanya penumpang yang lain aje membeli . Penat bawa kereta ni bukannya dekat...jauh lagi perjalanan kami.


www.ceritaku.m Sempat lah melawat tempat kraftangan payung ni. Memang tidak dapat dinafikan mereka amat kreatif melakarkan hasil seni dan terus jual pada kami. Masa ini saya sedang melihat baju yang dilukis atas permintaan kami. Bukan susah dia orang dah siap jual baju kosong tanpa design di sini,kita beli dan pilih design yang kita hendak mereka lukis dan bayar RM2 sehelai,tak lah mahal kan.


www.ceritaku.m Ini pula payung kertas yang sedang dicat,alamak plastik apa kat tangan akak ni...



www.ceritaku.m
Bahan-bahan yang diperlukan sebelum terbentuknya payung seperti diatas. Kalau zaman dulu payung kertas amat polular di Malaysia tapi sekarang dah berkurang,mungkin kalau ada pasti mahal...



www.ceritaku.m
Dapat lah kami para driver bergambar kenangan dihadapan pusat kraftangan ini.




Next PostNewer Posts Previous PostOlder Posts Home