Bagasi Delay

Assalamualaikum. Selamat tahun baru cina kepada semua kawan-kawan pembaca yang menyambut tahun baru cina. Akak balik kampung. Maklumlah...

https://www.facebook.com/kakmahh/photos/a.1250427791657571/2280688398631500/?type=3&theater


Assalamualaikum. Selamat tahun baru cina kepada semua kawan-kawan pembaca yang menyambut tahun baru cina. Akak balik kampung. Maklumlah cuti lama seminggu,kenalah balik kampung di Kelantan. Macam biasa,rutin  menaiki kapal terbang.

Kali ini akak nak kongsi tip travel menaiki kapal jika sesuai dengan situasi pembaca boleh dijadikan panduan. Jika tidak sesuai jadikan ianya sebaran ilmu buat rakan lain.

Tip travel:

  • Untuk perjalanan dari Borneo ke Semenanjung akak galakkan jarak jam perjalanan bersambung 2 hingga 4 jam. Kenapa lama kena ambil? Antara sebabnya jika kapal pertama delay kita masih ada baki lagi 2-hingga 3 jam berikutnya. Selain itu,kita juga tidak terkejar-kejar nak gate penerbangan yang berikutnya. 
  • Jika kita mempunyai jarak masa yang lama bagasi yang kita masukkan dalam kapal pertama boleh ikut sama naik kapal penerbangan kedua,seterusnya bagasi akan sampai sama dengan ketibaan kita di lokasi terakhir kita mendarat.
  • Jika penerbangan luar negara pula,sangat digalakkan kita membuat tempahan yang jarak penerbangan 5 hingga 6 jam untuk penerbangan berikutnya. Manalah kita tahu jika masa berangkat itu kapal delay atau masalah cuaca. Ini merupakan salah satu cara kita selamat dan selesa bergerak untuk penerbangan berikutnya. Ingat jika penerbangan luar negara harga tiket kapal sangat mahal. (Penerbangan luar negara jika delay oleh faktor yang tidak dapat dielakkan sila rujuk dengan lokasi sana untuk mengikuti aktiviti "short-trip" yang disediakan oleh pihak berkenaan.

Sekian, untuk tip kali ini. Entry seterusnya akak akan kongsi kisah akak berulang kali ke Pattani. Hingga jumpa lain.

You Might Also Like

1 rajin tulis

  1. CT x penah ambil flight yang ada lay over. takut sebenarnya sebab tak reti.
    but one day i think kena cuba. tak boleh selamanya tak reti kan. kena belajar n rasa pengalaman tu jugak.

    ReplyDelete

Terima kasih,kerana sudi menulis komen positif