Melaka Bandaraya Bersejarah

Assalamualaikum,salam dari negeri baba nyonya, ini memang sungguh lama gambarnya. Antara koleksi entry yang terperap yang akhirnya berjay...


Assalamualaikum,salam dari negeri baba nyonya, ini memang sungguh lama gambarnya. Antara koleksi entry yang terperap yang akhirnya berjaya akak publish. Akak dan Abe Mat serta Mila ke Melaka naik skuter. Iya naik skuter ke Melaka. Kami nak enjoy dan nak beri peluang pada Mila merasa pengalaman bermotorsikal pada waktu petang,malam dan berhujan lagi.

www.ceritaku.my

www.ceritaku.my

Inilah Mila,budak kecil tapi banyak cakap dan banyak makan hihiii... Habislah kalau Mila baca entry ini. Memang kami hujan ketika kami sudah hampir nak sampai di Bandar Hilir. Ada juga pemandu kenderaan yang kasihan melihat kami basah hingga mahu menumpang Mila naik kenderaan mereka. Tidaklah kami berani,nanti hilang si Mila ni siapa susah. Walau pun basah kami tetap enjoy,sikit saja basah kerana kami berhenti jika hujan lebat.

www.ceritaku.my

Sebenarnya akak tak tahu nak tulis apa mengenai Melaka kerana banyak juga entry rakan blogger lain yang rasanya padat info berkaitan Negeri Melaka ini. Lawatan atau ride ke Melaka ini sekadar mengisi ruang lapang hujung minggu kami. Tambahan pula Melaka ini merupakan sebahagian dari sejarah hidup akak.

www.ceritaku.my

www.ceritaku.my

Sampai dah malam,maklumlah hujan. Banyak kali kami berhenti di RnR,berteduh dari hujan dan alas perut dengan makanan ringan. Untuk pengetahuan kalian,Bandar Hilir lebih cantik pemandangannya di waktu malam. Iyalah...pancaran lampu di bangunan klasik bersejarah ini menyerlahkan lagi keunikkan senibina tinggalan portugis. Mata terus mencari kelainan..akhirnya nampak beca yang cantik dengan pelbagai variasi bunga dan diselit pula lampu warna-warni dan dilunakkan lagi dengan alunan muzik yang dimainkan oleh pakcik-pakcik penarik beca. Bolehlah cuba kalau ada yang belum pernah naik beca.

www.ceritaku.my

Kami bermalam di Hotel Formosa,sangat hampir dengan bandar. Lagi pun malas dah nak cari lain...dah malam kan,janji boleh mandi dan tidur melepaskan lelah perjalanan jauh.

www.ceritaku.my

Esoknya,kami bawa Mila naik Melaka Cruise. Ini pengalaman baru buat Mila.


www.ceritaku.my

www.ceritaku.my

www.ceritaku.my

www.ceritaku.my

Selesai naik cruise,kena ronda sekitar Bandar Hilir. Melaka sekarang sudah maju. Kalau anda ke Melaka bersedia lah di Bandar Hilir saja banyak lokasi bersejarah yang boleh kita lihat secara dekat hanya dengan berjalan kaki.


Itu saja,nak tulis. Banyak lagi gambar tapi akak sengaja simpan ,sebab nak suruh kalian pergi sendiri ke Melaka. Alaaa...bukan jauh pun,cuti-cutilah dalam negara.

Ok bye hingga jumpa lagi.

You Might Also Like

0 rajin tulis

Terima kasih,kerana sudi menulis komen positif