Tugu Tambunan

Assalamualaikum,salam jelajah Borneo kembali lagi. Kali ini akak nak bawa kalian ke Tambunan. Tahukah pembaca semua bahawa selain ...


ceritaku.my


Assalamualaikum,salam jelajah Borneo kembali lagi. Kali ini akak nak bawa kalian ke Tambunan. Tahukah pembaca semua bahawa selain Kundasang,Tambunan juga merupakan lokasi yang berada di tanah tinggi. Ini bermakna Tambunan juga sejuk seperti Kundasang. Dan kalau mengikuti info bacaan akak Tambunan juga merupakan lokasi awal menerima ajaran Islam sekitar tahun 1940an. Sebab itu tidak pelik jika di Tambunan ada terdapat Masjid yang besar di tengah bandarnya.Berbalik cerita kita merujuk gambar tugu di atas. Kalau kebetulan kalian ke Tambunan jangan sesekali lipa singgah di tengah Pekan Tambunan kerana di situlah letaknya tugu gagah ini. Kisahnya tugu ini merupakan replika pahlawan Gombunan dan Tamadon. bagi memudahkan kalian akak sertakan koordinat tugu ini : 5°40'13"N   116°21'52"ESeterusnya bila sampai Tambunan jangan lupa lokasi sejarah ini.


Setakat info ringkas ini saja akak sertakan nanti akak cerita lokasi lain pula,selamat membaca.

You Might Also Like

1 rajin tulis

  1. Saya baru nak berhizrah ke Tamu Besar TAMBUNAN, x sangka boleh tahan juga gaya tugu gombunan tu.... Tunggu apa lagi, CAPTURE terus dan edit bila balik rumah nanti.

    https://www.godiondzgn.com/2019/05/tugu-tambunan-gombunan-epic-wallpaper.html

    ReplyDelete

Terima kasih,kerana sudi menulis komen positif