Kota Bharu - Lojing - Simpang Pulai - Gombak

Assalamualaikum...salam kembara,salam jelajah bumi Allah dari kami buat semua pembaca. Apa khabar semua? Seronok mengembara jangan lupa...

www.ceritaku.my

Assalamualaikum...salam kembara,salam jelajah bumi Allah dari kami buat semua pembaca. Apa khabar semua? Seronok mengembara jangan lupa balik kampung jumpa keluarga tersayang.Dari Kuala Lumpur ke Kelantan...eemm,untuk pengetahuan pembaca kami orang Kelantan. Jadi laluan utama Gua Musang ke Kota Bharu adalah laluan yang paling kerap kami lalui. Begitu juga laluan Kuala Lumpur-Kuantan-Kuala Trengganu-Kota Bharu... Kali ini kami ingin berkongsi laluan baru tapi sudah diketahui ramai...Kami nak pulang ke Kuala Lumpur. Abe Mat memilih untuk meneruskan perjalanan melalui jalan Lojing...dapatlah kami merasa pengalaman melalui jarak Bandar Gua Musang hingga ke persimpangan Kuala Betis...(sukar juga,jauh pula itulah tanggungjawab yang perlu adik saya lalui untuk berkhidmat kepada  negara).Melepasi Lojing hingga sampai kami di sempadan negari.www.ceritaku.my

Cuaca yang panas terik,perit mata menahan panahan mentari. tidak pula terasa sejuk Cameran Highland.Kalau ikutkan jarak Lojing ke Simpang Pulai hingga ke Kuala Lumpur memang jauh sedikit. Ianya lebih dekat jika kami meneruskan perjalanan dari Gua Musang ke Benta melintasi Raub,Bentong dan Kuala Lumpur. Oleh kerana mahu menikmati alam...laluan jauh jadi pilihan. Tetap berpuas-hati.Dapat lah merasa aiskrim strawberi bila singgah di kedai ini...(lihat gambar bawah).


www.ceritaku.my


Mujur kami tak masuk  bandar ( Tanah Rata),rupanya berlaku kesesakkan disepanjang perjalanan ke Tanah Rata.Kebetulan pula banyak kedai disepanjang jalan ini tutup.Nasib baik kedai ini buka.


www.ceritaku.my

Uniknya kedai ini...siapa yang tahan malu,bolehlah main permainan ini.Ramai pula pengunjung,maklumlah inilah satu-satunya kedai yang buka.

www.ceritaku.my

Saya seperti biasa tak melepaskan peluang untuk membeli sayur-sayuran. Nak penuhkan peti sejuk dengan tumbuhan hijau ini.Harganya murah dan berpatutan.
Nak tahu kami sampai rumah jam berapa? 8 malam ..hujan sepanjang jalan di laluan lebuhraya utara-selatan,hingga jarak penglihatan terhad. Sesak usah dicakap..ada juga kemalangan. Apa pun kami selamat sampai ...alhamdulillah. Inilah perjalanan cuti-cuti balik kampung kami. 

You Might Also Like

0 rajin tulis

Terima kasih,kerana sudi menulis komen positif