Gambar sumber: internet




Apa menariknya Maliau Basin? Terdapat 100 lebih air terjun,lebih unik lagi ada air terjun yang 7 tingkat,dengan keluasan padang bola.Bayangkan betapa luasnya.Ianya terbentuk akibat dari tanah runtuh sehingga membentuk tasik dan anda perlu tahu ini lah satu-satunya TASIK di MALAYSIA yang terbentuk akibat tanah runtuh.Tersohor sebagai SABAH LOST WORLD.

Melalui Maliau Basin Sabah mencipta rekod:
1.Dacrydium elatum -pokok podo karpus.
2.Mangifera bullata - pokok mangga hutan ,baru ditemui di Borneo.
3.Rafflesia tengku.
4.Bulbophyllum Timbatun - orkid.
5.Nepenthens veitchii x stenophylla - hybrid atau kacukan 2 periuk kera.
6.Nepenthes hirsuta - periuk kera.
Di Maliau Basin terdapat 82 spesis haiwan-orang utan,monyet bangkaten,banteng,gajah dan harimau dahan.35 spesis amfibia dan 270 spesis burung.


www.ceritaku.my Akhirnya sampai juga kami berdua disini....Orang Borneo....apa tunggu lagi kami dah sampai.Bila lagi giliran Bikers Borneo?

www.ceritaku.myMercu tanda Maliau Basin...Dimana lokasinya?Terletak di pertengahan jalan Tawau-Keningau melalui Merotai,Kalabakan,Sepulut,Sook dan Nabawan.

www.ceritaku.my
www.ceritaku.my Maliau Basin berada di selatan tengah Sabah,lebih kurang 40km dari Utara sempadan Kalimantan.Keluasannya 58 840 hektar,luas kawasannya....ada masa boleh lah anda bercuti di sini.






Topi ini pelindung kameraku.....sebenarnya topi ini adalah trademark gambar kami.Apa macam?Tengok depan tu....mencabar tak? Bila meter motor berputar ke angka 18 870,apa jadi?Yes..!bermulalah jalan gravel ketika itu.



Nampak singnboard memang saya sangat suka hati.Rasa macam dekat saja,nak sedapkan hati.Pelik...bila duduk atas motor belakang Abang Mat demam macam kebah je.Tak mengapa kami dah nak menuju ke KALABAKAN ni...JOM!




Bertolak dari King Park Hotel,Tawau kami menuju ke petronas Kuhara lebih kurang 5km.Mengisi tangki minyak motor sepenuhnya.


Kami memang agak tergesa-gesa,sebab....cuaca seperti gambar di atas.Sekejab mendung,sekejab panas.

Alhamdulillah sampai semula di Kampung Merotai Besar,dan cuaca kembali cerah.
Lokasi kami berdua ialah KALABAKAN....tengok signboard tu...Jom ! sebelum hujan turun.

Apa macam? Ada berani,come join us...


Sampai juga kami di Dumpas Estate,kena isi minyak dulu.Sebab selepas ini tiada bekalan minyak.....hanya ada di Junction 41 (maklumat awal yang kami perolehi).Jam menunjukkan pukul 12.20 tengahari sewaktu sampai di pam minyak ini.Meter motor dah berputar ke angka 18 832,bermakna dah 46km jarak perjalanan kami.







www.ceritaku.m Setelah kembali ke Bandar Tawau,kami buat keputusan nak meneruskan perjalanan kami melalui jalan KALABAKAN.Motor pun dah siap,check meter motor sekejap....18 781.

www.ceritaku.m Kalau sesiapa yang minat dengan barangan kraftangan atau berhajat nak membeli cenderahati pada kawan-kawan bolehlah membeli-belah di sini.

www.ceritaku.m Pilih saja mana yang berkenan di hati,sedia untuk dibawa pulang.Hati-hati agar bagasinya tidak melebihi timbangan.

www.ceritaku.m Sekadar memilih sarung buat kenang-kenangan.

www.ceritaku.m Buat main lagi .....kami sekadar membeli sarung saja,maklumlah perjalanan kami masih jauh lagi.
Kami shopping di kedai yang berhampiran PASAR TANJUNG.
Sedikit info mengenai PASAR TANJUNG TAWAU...
1.Anggaran kos pembinaan RM17 juta.
2.Disiapkan tahun 1999.
3.Bangunan pasar yang terbesar di Malaysia.
4.2 tingkat.
5.Terdapat 6 ribu gerai didalamnya.
6.Ada kemudahan surau dan tandas.
7.Dalam Pasar ini terbahagi 3 kategori: pasar kering,pasar basah dan gerai makanan.
8.Terdapat banyak jualan amplang,terubuk masin dan pelbagai ikan masin yang lain.
9.Lokasinya di Bandar Tawau,terdapat pasar ikan di belakangnya dan pelbagai kedai jualan di sekitarnya.
10.Tempat larangan PENCURI,berani...! cubalah mencuri






www.ceritaku.my   Sambil menunggu kawan lama,cikgu Samsir dan isteri.Abang Mat membuat bayaran hotel dulu,agar tidak tergesa-gesa bila nak check-out nanti.Cikgu Samsir dan isteri nak bawa kami shopping di Tawau....apa lagi...ikut aje kawan bawa.



www.ceritaku.my
www.ceritaku.my   Aktiviti malam Abang Mat TTS dengan geng bikers Tawau.Saya melayan demam yang belum lagi kebah,menonton Tv dalam bilik hotel sambil melayan mata untuk tidur.Terima kasih kepada semua bikers Tawau yang datang bertanya khabar kami,juga terima kasih atas sokongan dan nasihat anda untuk kami berdua.


Next PostNewer Posts Previous PostOlder Posts Home