DATARAN BENGKOKA

Salam kejauhan dari Sabah,salam makan angin buat semua pembaca. Terima kasih kerana membaca kisah kami. Untuk trip berjalan kali ini ak...

www.ceritaku.my

Salam kejauhan dari Sabah,salam makan angin buat semua pembaca. Terima kasih kerana membaca kisah kami. Untuk trip berjalan kali ini akak nak cerita laluan kami berdua ke Dataran Bengkoka. Terletak di Pitas,dengan jarak perjalanan selama 3 jam dari Kota Kinabalu. Keras kaki tangan kalau naik motorsikal ke sini. Lokasi ini merupakan antara lokasi pendalaman Sabah. Oleh kerana jauh jaraknya,dengan jalan yang menggoyangkan urat saraf. Akak dan Abe Mat bermalam di Kupang. Penginapan di pinggir laut tetapi tepi jalan utama.


www.ceritaku.my

Nampak tak penginapan kami di hujung tu. Bergoyang juga bilik kami bila ombak air pasang mulai memenuhi pantai. Sangat best,sebab pertama kali tidur dalam bilik yang bergoyang macam  naik sampan dipukul ombak. Yang penting lena dan nyenyak sangat sampai ke subuh.

www.ceritaku.my

www.ceritaku.my

Inilah landmark Dataran Bengkoka. Ianya berfungsi sebagai lokasi perayaan di kawasan ini,maknanya lokasi ini tidak ramai pengunjung kecuali yang melalui jalan ini menuju ke kampung halaman atau ketika perayaan kebudayaan yang diadakan pada waktu tertentu. Jalan ini merupakan salah satu jalan yang menuju ke Tongod iaitu titik tengah bumi Sabah. Sebenarnya kami sudah singgah sini waktu malam tapi bila bergambar tidak pula nampak gambar landmark ini.


www.ceritaku.my

Ini ialah lokasi penginapan kami,dimiliki oleh orang islam dan pemiliknya merupakan penghulu kampung ini. Sangat mesra orangnya. Malah anak-anaknya ramai yang bekerja dan bermenantu orang Pantai Timur (Trengganu- Besut).

Mesti kalian tertanya-tanya ,kenapa kami ke sini. Pertama ,sebab nak kenal lokasi Pitas ini kerana kami belum pernah melalui jalan ini. Kedua,kebetulan ketika kami ke sini tengah hangat gambar landmark Dataran Bengkoka di FB,jadinya keinginan ini turut mempengaruhi kami jelajah sini. Ketiga,lokasi ini merupakan lokasi pendalaman Sabah. Tetapi ianya masih boleh dilalui oleh kenderaan ringan dan berat. 
Bye...sikit cerita kali ini,nanti akak cerita lokasi lain pula.


You Might Also Like

1 rajin tulis

Terima kasih,kerana sudi menulis komen positif