Pulau Ketam, Selangor

Assalamualaikum semua sahabat pembaca....Apa khabar? Harap semuanya sihat dan boleh anda membaca catatan perjalanan kami  menuju ke Pula...

www.ceritaku.my

Assalamualaikum semua sahabat pembaca....Apa khabar? Harap semuanya sihat dan boleh anda membaca catatan perjalanan kami  menuju ke Pulau Ketam. Lokasinya terletak dalam Negeri Selangor,berdekatan dengan Pelabuhan Kelang. Jika anda mahu ke Pulau Ketam,hanya jalan air saja laluan utama ke sana.

www.ceritaku.my

Jangan risau Pulau Ketam sudah didiami sejak dari zaman Perang Dunia Kedua,ketika itu kebanyakannya adalah nelayan berbangsa Cina.

www.ceritaku.my

Saya lampirkan kepingan gambar perjalanan feri ke Pulau Ketam untuk memudahkan pembaca yang berminat ke sana.Silalah lihat beberapa  gambar yang saya sempat ambil sepanjang saya di Pulau Ketam...

www.ceritaku.my

Gambar diambil sebelum menaiki feri menuju ke Pulau Ketam.

www.ceritaku.my

Sekejab saja dah sampai di Pulau Ketam.

www.ceritaku.my

www.ceritaku.my

Ada komuniti Islam di Pulau Ketam ini,pastinya ada makanan halal...jangan risau.

www.ceritaku.my

Basikal juga boleh disewa serendah rm5.00 untuk sehari.Rasanya berbaloi untuk anda mengayuh mengelilingi Pulau Ketam ini.

www.ceritaku.my

Yang mana satu,pilihan anda?

www.ceritaku.my

Pulau nelayan....mestilah ada hasil lautnya.Suka pula dengan gambar udang kering yang segar ini.

www.ceritaku.my

www.ceritaku.my

www.ceritaku.my

www.ceritaku.my

Jangan risau kemudahan asas ada di sini...anda dah lihat bukan...paparan gambar sebelumnya. Oooo...hanya maybank saja setakat tahun lepas....untuk tahun 2013 saya tidak pasti..??

www.ceritaku.my

Inilah perkampungan nelayan di Pulau Ketam....jangan terkejut jika guest house di sini penuh ditempah setiap hujung minggu. Malahan ada ketikanya ianya perlu ditempah awal sebelum mahu menginap di sini.Bagi yang belum pernah merasai suasana persekitaran nelayan di pulau...bolehlah datang bercuti di Pulau Ketam.

You Might Also Like

3 rajin tulis

 1. Wonderful blog checkout my latest post at
  http://togetherfornature.blogspot.com/2013/07/africa-tallest-mountain.html
  feel free to leave a comment and like us on facebook

  ReplyDelete
  Replies
  1. hai...my plan next ride from South Africa exit Djobouti...November 2013.

   Delete
 2. hai,sy nak tnya mengenai pulau ketam,sy ada nak wat travelouge di situ..adkah kita boleh memancing disitu?kalau kedai makan yang halal boleh sya tahu apa nama kedai tu?tukang masaknya islam ke?

  ReplyDelete

Terima kasih,kerana sudi menulis komen positif