Lundu terus ride ke Bau- Pasar Serikin

Setelah menghilangkan dahaga di gerai makanan ringan di Lundu,kami terus menuju ke Bau. Sekitar 62km saja,tapi tak puas hati pula k...

www.ceritaku.m

www.ceritaku.m

Setelah menghilangkan dahaga di gerai makanan ringan di Lundu,kami terus menuju ke Bau. Sekitar 62km saja,tapi tak puas hati pula kalau tidak ke Pasar Serikin yang terkenal itu.

www.ceritaku.m

Kenalah kami beratur juga nak masuk ke ruangan niaga Pasar Serikin. Wah! walau pun panas terik tetapi pengunjung yang datang untuk membeli-belah tetap ramai.Maklumlah Pasar Serikin ini hanya dibuka pada hari Sabtu dan Ahad saja.Jom..kita lihat apa yang boleh kita beli di sini..

www.ceritaku.m

Meriah sungguh lihat pembeli dan penjual yang ramai di sini. Khabarnya barangan di sini murah,kenalah bijak tawar-menawar antara pembeli dan penjual.Kami tak shopping pun,sebab boxes motor kami dah penuh.Baiklah selesai menjamu mata di Pasar Serikin,kami terus ke border antara Serikin (Malaysia) dan Kalimantan (Indonesia).


www.ceritaku.m


www.ceritaku.m

Inilah sempadan antara Malaysia dan Indonesia,khususnya Kalimantan. Kami minta izin pasukan keselamatan negara kita untuk sampai di sini.Laluan ini agak mencabar kerana jambatan ini hanya dari kayu-kayan dan setiap papan jambatan yang patah hanya ditindih pula dengan papan yang baru diatas. Hasilnya jambatan jongkang-jongkit ,memang menakutkan kami. Sayalah orang pertama turun dari motor dan membiarkan abang Mat menolak ER6 kami.

www.ceritaku.m

Lihatlah jambatan yang kami lalui...jalan ini semasa kami pulang dari Indonesia (Kalimantan).Untuk pengetahuan pembaca sekalian ...laluan air dibawah tu boleh dilalui oleh kenderaan sama ada kereta atau motorsikal. Tetapi kami memilih laluan / melalui jambatan ini. Antara sebabnya laluan dibawah itu..berpasir dan kami khuatiri Er6 kami tenggelam..di sini.

You Might Also Like

7 rajin tulis

 1. Uiii.. Beg LV bersepah kat pasar. Kaya org kat situ.. hehehe

  ReplyDelete
 2. wow..beznyer kak..
  bnyk jgk brang2 yg di jual kt psat 2..mencabar betol melalui jmbatan 2 erk??

  ReplyDelete
 3. syoknyer boleh masuk ke seberang naik motor ajer..best!

  ReplyDelete
 4. macam kat rantau oanjang lak deretan kedai tu haaa :)

  ReplyDelete
 5. ngerinya tgk jalan tu..takut msk dlm air

  ReplyDelete

Terima kasih,kerana sudi menulis komen positif