Banda Aceh Part 4 - Muzium Tsunami Banda Aceh Day 2

www.ceritaku.my

Bertemu dengan rakan bikers wanita Indonesia yang turut membonceng seperti kami. Mereka berdua turut diberi layanan oleh bikers Banda Aceh.



Berada di tengah Muzium Tsunami dengan pelbagai gambar berkaitan peristiwa itu. Memang mengasyikkan mendengar cerita dari tour-guide kami. Penuh keinsafan bila melihat semua paparan gambar tersebut. Paparan gambar berkaitan tsunami diambil dan dipamerkan dari awal gelombang tsunami berlaku,seminggu kerja-kerja pembersihan tapak atau lokasi tsunami seterusnya perubahan dari tahun ke tahun hingga kini.


www.ceritaku.my

Gambar ini memaparkan operasi mencari mangsa tsunami pada hari kejadian,seminggu selepas kejadian dengan pelbagai anggota badan mangsa yang ditemui di lokasi berlainan. Turut memaparkan gambar setahun selepas tsunami,serta penemuan rangka-rangka mangsa dengan pelbagai anggota badan.


www.ceritaku.my

Inilah Muzium Tsunami yang terbina demi mengingati keadaan tersebut serta sebagai pengajaran kepada seluruh umat.

www.ceritaku.my

Kapal di darat yang kami lawati,gambar diambil dari lokasi berhadapan Muzium Tsunami.


Bergambar kenangan berlatar-belakang kapal bersama seorang bikers Banda Aceh,juga merupakan seorang pelajar Universiti . Mereka bikers, mereka juga penuntut serta tour guide kami...Terima kasih bikers...


Bertukar-tukar cerita atau pengalaman bermotorsikal sepanjang berada di Indonesia. Inilah bikers wanita yang bertolak dari Medan ke Banda Aceh,hari yang sama dengan kami,sayangnya kami tidak bertemu sepanjang perjalanan ke Banda Aceh,sebalik pertemuan kami ialah di KAPAL TSUNAMI.




Next PostNewer Post Previous PostOlder Post Home

10 comments:

  1. Assalamualaikum Cikgu, tak buleh masuk dlm kapal tu?

    ReplyDelete
  2. Moh Kembara ,
    Dalam kapal tidak dibenarkan masuk.

    ReplyDelete
  3. kapal tak dibenarkan masuk? ohhh... ngeri dan sedih jugak tengok gambar tu..

    ReplyDelete
  4. kapal tu tak dibenarkan masuk.sebenarnya dalam kapal itu adalah janakuasa elektrik untuk membekal tenaga elektrik mana mana kepulauan Indonesia mengalami masalah tersebut.

    ReplyDelete
  5. hebatnye kakak. nak jugak macam niii..

    ReplyDelete
  6. salam..wah rugged rupanya kak zimah kite hehe

    ReplyDelete
  7. wah bestnya gi jejalan ke banda aceh tapi bila tau nak gi sini susah bebeno ambil masa berjam-jam rasa cam tak best pulak. Boleh tak terus naik flight turun kat airport di sana?

    ReplyDelete
  8. tak rugi sy dtg ke page ni.. terasa sy pula yang terasa berjalan2 di sana

    Kekuatan Hati Sumber Inspirasi Yang Abadi

    ReplyDelete

Terima kasih,kerana sudi meninggalkan komen