ceritaku.my

Salam angin pantai sabandar,Tuaran. Assalamualaikum semua.Apa khabar? Sihat kah kalian,jom ikut akak berkhemah di Tuaran. Tuaran ini ada beberapa lokasi menarik yang boleh kita kunjungi antaranya Cowboy Town...(nanti akak cerita),Pantai Dalit-kononnya terkenal dengan pemandangan pantai yang cantik,maaflah akak tak boleh nak cerita dah sampai lokasi tetapi tak turun dekat sebab cuaca panas,akak takut hitam kulit hihiii....Nanti-nanti akan diceritakan kelak. Kali ini akan nak cerita mengenai Campsite yang terletak di Pantai Sabandar,Tuaran.Kalau ada yang mahu info Cowboy Town klik SINI.Lokasinya di Pantai Sabandar,hujung jalan pantai sebelum lokasi kaki pancing lepak-lepak pancing ikan. Jangan risau sampai saja di pantai ,ringan mulut tanya pada warga tempatan,kalian akan ketemu lokasi campsite ini.

ceritaku.my


Khemah ini mahal kadar sewanya iaitu rm60 tetapi jika nak selesa boleh tambah rm sedikit dan pihak campsite akan sediakan tilam saiz queen,dengan cadar yang lengkap diberi juga bantal dan tuala mandi. Bila dah lengkap macam hotel kadarnya ialah rm140,jangan risau ada bekalan sambungan elektrik dan kipas mini untuk setiap khemah. Tidaklah kepanasan dalam khemah ini. Ciri berkhemah dikekalkan dan dilengkapkan dengan eleman moden bekalan elektrik bolehlah nak caj phone dan sebagainya.


ceritaku.my

Awal tadi akak dah tulis di campsite elemen moden,inilah tandas dan bilik mandi. Bila menyewa khemah sini kita boleh mandi pantai di depan campsite dan boleh bilas mandian air paip di campsite.

ceritaku.my


Ini pula ruang dewan terbuka yang boleh digunakan untuk pelbagai aktiviti,selalunya jika pihak pelajar IPTA sewa lokasi ini mereka gunakan sebagai ruang pertandingan karaoke atau pembentangan hasil pembelajaran atau sebagai dewan makan terbuka sambil mereka BBQ. Pihak campsite ada menyediakan tempat BBQ,dapur dan beberapa peralatan mudah dan ringkas sesuai untuk peralatan berkhemah. Jangan tanya akak,dalam kenderaan akak semua ada hingga gula dan garam ada akak bekalkan. syhhhh,jangan beritahu orang.


ceritaku.my

Ini pula lokasi kedua khemah di bahagian depan yang betul-betul mengadap pantai sabandar. Kadar sewanya lebih murah tetapi sangat berbaloi. Apa tidaknya dengan harga rm40 satu khemah siap pasang,disediakan juga sambungan elektrik dan kipas. Bantal dan toto kami bawa sendirila....Inilah tempat tidur kami sambil santai kami rebus makan lokan. Baru akak dan Abe Mat tahu rupanya Lokan diambil dari kampung ini dan dijual secara komersial kepada pelancong di Salut.


Satu lagi tarikan di lokasi campsite ini ialah melihat secara Live "kelip-kelip" di waktu malam. Untungkan sambil berkhemah boleh menikmati alam,dan pihak campsite ini juga ada menyediakan perkhidmatan berkenu.Kadarnya...maaf tak ingat pula. Oklah...nak tahu nak rasa pengalaman berkhemah datang lah ke Campsite Pantai Sabandar,insyaallah ada kelainan pengalaman yang kita boleh kongsi bersama....assalamualaikum hingga bertemu lagi.

ceritaku.my

Assalamualaikum...salam kesejukkan dari akak dan abe Mat. Kali ini akak nak cuba sesuatu yang baru dan akak suka sangat buat ini. Lokasinya terletak di Kundasang. Jika awak sekalian dari arah Kota Kinabalu hanya perlu melepasi Kinabalu Park dengan jarak sekitar 500m dan lihat di kanan jalan menurun bukit ada deretan tayar warna-warni ini. Diberi nama Mount Valley Recreation. Masih dalam proses pembinaan. Jika anda datang selepas membaca entry ini bolehlah mencuba acara memanah,memberi makan pada arnab ...ini semua masih dalam proses penambahan aktiviti selain flying fox.


ceritaku.my

ceritaku.my

Bukan nak berlagak,akak rasa pada awalnya flying fox ini tidak cukup tinggi. Tetapi bila di atas rasa macam tinggi pula. Apa pun ianya memang seronok untuk dilakukan sebagai salah satu rekreasi bersama keluarga. Bayaran pula rm25 saja. Waktu operasi jam 8 pagi hingga jam 6 lebih (petang) malam tidak dilakukan aktiviti atas faktor keselamatan,begitu juga jika hujan,berangin dituruti kilat atau guruh aktiviti ini akan dihentikan. Utamakan keselamatan,ingat nyawa 1 saja.


ceritaku.my

Yang seronoknya akak dan Abe Mat merupakan pelanggan pertama,kami menunggu kaunter dan pekerja Flying Fox datang. Sangat teruja...walau pun sudah dimaklumkan jam 8 buka.Maklumlah masa remaja dulu,manalah kami pernah buat aktiviti begini.

ceritaku.my

ceritaku.my

ceritaku.my

ceritaku.my

Akhirnya kami cuba dengan jaya flying fox ini. Akak tidak mahu cerita lebih panjang lebar. Hanya akak nak kalian datang sendiri cuba. Bagi akak ianya sangat BEST,akak pelanggan pertama main dalam kabus.Bagi kalian yang belum tahu,akak beritahu disini Kundasang merupakan laluan kabus. Ianya sejuk jika kita dirempuhi oleh kabus Kundasang waktu awal pagi. Hanya seketika saja kabus tebal dan sejuk melintasi laluan Kundasang ini.Sebab itu kita hanya boleh melihat pada waktu tertentu saja Si Kinabalu dari Kundasang,kerana lokasi ini merupakan lokasi laluan kabus yang mampu menutupi si tinggi Kinabalu.



Sekian,lokasi terjah kami nanti akak belek gambar lain dan tulis lagi disini.
Assalamualaikum...sekadar nak kongsi gambar terkini 2017 HOUNON 


ceritaku.my

ceritaku.my

ceritaku.my

Next PostNewer Posts Previous PostOlder Posts Home