ceritaku.my

Assalamualaikum,salam dari kejauhan. Ini merupakan deretan entry yang tertangguh dek beberapa kekangan yang tak dapat dielakkan. Akak dan Abe Mat sudah jejak kaki di tanah yang diberi nama LONG PASIA.

Satu perjalanan jauh yang kami buat tahun lepas. Iya tahun lepas 2016,kan dah beritahu ini entry tertangguh...hihii,abaikan! Berbalik pada perjalanan ke lokasi yang diberi nama Long Pasia ini.Ianya terletak dalam daerah Sipitang. Bila bergerak dan berjalan baru lah kami tahu setiap daerah di Sabah ini sangat luas. Lokasi liputan satu daerah pula sangat besar dan diluar jangkaan kami.


ceritaku.my

Dari jalan utama di Sipitang untuk menuju ke Long Pasia mengambil masa 3 jam lebih kurang,itu kami guna kenderaan 4X4 wheel. Memang disarankan menggunakan pacuan 4 roda untuk perjalanan sebegini. Ianya lebih selamat dan paling penting pacuan 4 roda memang khusus untuk keadaan jalan raya sebegini.


ceritaku.my

Perasaan kami ? Teruja,maklumlah Long Pasia ini lokasi popular ...cuba tanya kawan-kawan,sebab lokasi ini menjadi sebutan antara lokasi jauh dan kena melalui jalan pembalakan sejauh lebih kurang 123km. Bayangkan dalam perjalanan ke Long Pasia,hutan! HUTAN. Tetapi tidaklah menakutkan berbanding HUTAN yang pernah akak terjah di KALIMANTAN beberapa tahun lepas.

ceritaku.my

Sempat singgah dibeberapa lokasi kedai runcit semasa perjalanan ke Long Pasia. Abe Mat dapatkan beberapa maklumat dari warga tempatan. Hutan disini bukan sebarang hutan rupanya. Hutan disepanjang perjalanan menuju ke Long Pasia ini berpenghuni. Menakutkan?


ceritaku.my

Takut ke nak ke Long Pasia? Hutan ada penghuni,memang akak taip hutan pembalakkan sepanjang perjalanan ke Long Pasia ini ada penghuni. Iya sepanjang jalan hingga sampai Long Pasia. Nama lagi hutan,dan lokasinya untuk kerja balak,kalau tiada manusia yang bekerja siapa nak keluarkan balak dari hutan. Dan untuk info semua,sepanjang jalan ke Long Pasia ini merupakan lokasi perkampungan warga tempatan. Kita saja tidak nampak sebabnya kita melalui jalan utama. Kampung-kampung pula kena masuk melalui jalan-jalan kecil.


ceritaku.my

Perjalanan yang menggoncangkan kepala,hingga pecah tutup kaca periuk akak. Akhirnya sampai juga akak di Long Mio. Kenapa pula tempat lain ni? Tadi kata nak ke Long Pasia. Weiii! tempat ni sebelah-menyebelah saja,jiran ni. Salam kenal dari Long Mio. Kami nama Long Mio jiran dekat Long Pasia. 


ceritaku.my

ceritaku.my


Gambar diatas merupakan antara kemudahan yang boleh dilihat di Long Pasia. Maklumat yang akak dapat pejabat kawalan imigresen juga berfungsi dengan penggiliran staf. Jangan kata ada pejabat saja,stafnya ada juga.

Malangnya akak dan Abe Mat tidak bermalam disini,kebetulan waktu kami ke sana ialah musim kemarau. Sumber air amat terhad. homestay ada ,baru dan cantik...maaf lupa ambil gambar. Tetapi awal-awal lagi pemilik homestay memaklumkan sudah 2 bulan lokasi mereka ini tidak ada bekalan air. Patutlah masa perjalanan ke sini ada akak ternampak beberapa kenderaan membawa tong biru.

ceritaku.my

Akhirnya kami keluar semula ke pekan,memang menakutkan. Kenapa? Sabah kan malam awal,dalam keadaan gelap kami terjah keluar...kabus tebal...antara nampak dengan tidak kenderaan di depan. Kelajuan kenderaan sekitar 50-60km/jam akibat kabus. Ada juga diperjalanan kami berhenti sekejab dipinggir jalan kerana langsung tidak nampak objek dihadapan,lampu tinggi kenderaan dihidupkan,begitu juga dengan lampu signal "kecemasan". Agak menakutkan...macam-macam dalam kepala terbayang,mana tahu tetiba muncul harimau... Akhirnya kami selamat sampai juga. Kalau ada rezeki nak lagi ke Long Pasia tapi kena pastikan bermalam.

Sekian,coretan Long Pasia,hingga jumpa lagi.

Assalamualaikum...salam jelajah Borneo dari kami,dan untuk menyenangkan pembaca sekalian kakak buat satu artikel ini khas mengenai lokasi/ destinasi menarik yang kami sudah kunjungi di Sabah pada tahun ini. Kalau nak info selanjutnya boleh baca artikel pendek di link yang kakak sertakan. Nak lihat gambar pula jangan segan cari kakak di halaman CERITAKU UNTUK MU.



Senarai tempat menarik di Sabah :


1. Kundasang War Memorial dan Pekan Nabalu. (Jangan lupa ambil gambar berlatarbelakang si Kinabalu)

2. Kokol Hill - lokasi indah terbenamnya sang mentari. (popular sangat dengan keindahannya, suami Stacy datang sini sehari sebelum mereka bernikah)

3. Pasar Filipina,Kota Kinabalu - semua ada di sini.    Mee Tawau

4. Tenom - lokasi kopi tersedap dan kami makan kepayas di sini.

5. Todak Waterfront - wajib bergambar di sini,tengah bandar dekat pasar filipina.    Sunset Todak Waterfront

6. Hounon Ridge Farmstay & Camping - di Bundu Tuhan,popular kerana pemandangan ala-ala NZ.

7. Ikon Kundasang - terkini dan yang lama ada lagi dalam Pekan Kundasang.

8. Budget Hotel Ranau - banyak penginapan budget ada di Ranau,tetapi pelancong lebih tertumpu di Kundasang.

9. Pasar Ranau - kakak jumpa sesuatu yang unik iaitu Gambir.    Gambir - pasar Ranau

10. Laksa Penang, di Putatan - orang semenanjung yang berniaga.

11. Nasi Lemak Restauran Ikmal di Tambunan - pemiliknya orang Kelantan berkahwin dengan warga tempatan. Tapi nasi lemak sini memang sedap!

12. Rumah Terbalik,Tamparuli - sekarang ada muzium 3D/4D maaf tidak ingat tapi lokasi sama.

13. Oceanus Waterfront Mall - sambil emak dan ayah membeli-belah anak-anak boleh bergembira.

14. Taman Banjaran Crocker , Keningau - boleh intai Bandar Keningau dari sini.

15. Sook,Keningau - laluan pendalaman yang dulu kami singgah sudah semakin maju.


ceritaku.my


Assalamualaikum,salam jelajah Borneo kembali lagi. Kali ini akak nak bawa kalian ke Tambunan. Tahukah pembaca semua bahawa selain Kundasang,Tambunan juga merupakan lokasi yang berada di tanah tinggi. Ini bermakna Tambunan juga sejuk seperti Kundasang. Dan kalau mengikuti info bacaan akak Tambunan juga merupakan lokasi awal menerima ajaran Islam sekitar tahun 1940an. Sebab itu tidak pelik jika di Tambunan ada terdapat Masjid yang besar di tengah bandarnya.



Berbalik cerita kita merujuk gambar tugu di atas. Kalau kebetulan kalian ke Tambunan jangan sesekali lipa singgah di tengah Pekan Tambunan kerana di situlah letaknya tugu gagah ini. Kisahnya tugu ini merupakan replika pahlawan Gombunan dan Tamadon. bagi memudahkan kalian akak sertakan koordinat tugu ini : 5°40'13"N   116°21'52"E



Seterusnya bila sampai Tambunan jangan lupa lokasi sejarah ini.


Setakat info ringkas ini saja akak sertakan nanti akak cerita lokasi lain pula,selamat membaca.


Assalamualaikum,salam februari 2017. Lama tak menulis,akak sibuk sikit. Kali ini nak cerita pasal akak ke Lawas. Siapa tahu dimana Lawas ini? Lokasinya ialah Utara Sarawak,dalam daerah Limbang dan ianya merupakan antara pintu masuk utama bagi rakyat Brunei untuk ke Sarawak.


Di pasar Lawas ini jualan makanan basah dan kering banyak terdapat di sini. Memang meriahlah kalau singgah sini,walau pun sekadar menjadi penonton.




Kalau ke Lawas akak suka sangat singgah makan di Pasar Besar Lawas. Mee kolok di sini merupakan antara menu kesukaan akak. Kena datang awal pagi,kalau tidak kehabisan menu mee kolok.



Lawas merupakan hentian rehat jika kita nak ke Ba'kalalan. Lokasi yang terkenal dengan penanaman epal dan pernah satu ketika dulu ianya tersiar dalam Majalah  3 TV3.


Sempat juga kami singgah dan berjumpa dengan kawan di Mengkalap. Lama tak jumpa. Jarak antara Kota Kinabalu ke Lawas ialah lebih kurang 200km. 2 ,3 atau 4 kali jugalah kalau bermotorsikal kami berhenti rehat.




Sebenarnya Lawas merupakan lokasi pesta REGATA LAWAS. Bila pesta regata ini memang tempahan hotel tidak mencukupi bagi para pengunjung. Malah kami pernah alami kejadian patah balik ke Kota Kinabalu selepas melihat pesta regata kerana hotel penuh. Homestay ada tapi ianya tidak berbaloi untuk kami berdua.




Bandar Lawas tidak besar tetapi ianya mencukupi keperluan kemudahan bagi penduduk di situ. Ada hotel Seri Malaysia begitu juga hotel budget yang lain. Kedai 1 Malaysia juga ada. Kegemaran ramai Kedai KFC juga bersebelahan Pasar Besar Lawas. Yang lainnya ialah gedung-gedung pakaian dan barangan.Dan menurut kawan jika dia nak makan ikan segar mereka akan memandu ke Kota Kinabalu,kerana bekalan makanan basah seperti ikan,sotong dan sebagainya diperolehi dari bandar Kota Kinabalu.


Oklah ...sikit saja cerita Lawas,nak cari gambar Regata pula,kalau ada kita boleh pakat tengok..(slanga kelate dah tubik)...bye.
Next PostNewer Posts Previous PostOlder Posts Home