Pulau Jeju 2015



Assalamualaikum...salam tertangguh 2015. Inilah perapan yang cukup masak dan sedia untuk dihadam dalam bacaan kawan-kawan pembaca. Akak memang suka peram entry. Maaf kekangan masa yang sibuk dengan tanggungjawab wajib menghadkan kelajuan jemari nak menulis di blog. Kali ini akak bawa kalian ke Jeju Island. Cakap Korea akak kali ini.... Untuk trip jalan kali ini akak bawa Mila,jadi kami bertiga jalan-jalan di Jeju. Dari info yang akak dapat,ketika kami ke Pulau Jeju masih belum ramai pelancong Muslim yang jalan-jalan ke sana. Mungkin atas faktor kekangan makanan halal yang agak sukar nak cari atau dapatkan.

ceritaku.my


Biasalah bawa budak,jadilah budak-budaklah kami berdua melayan Mila nak juga bergambar dengan beruang. Nasib baik patung saja,kalau bebetul langkah seribu pun belum cukup nak lari menghilangkan diri. Maaflah kalau cerita lompat-lompat katak,sebab banyak sangat idea datang dan semua nak ditaip dalam entry kali ini. Muzium beruang ini merupakan tarikan yang ditujukan buat kanak-kanak. Seronok wei! macam-macam saiz beruang boleh tengok dan bergambar.
au pun musim sejuk. Tapi berbanding negara kita memang lah sejuk juga di sini.

ceritaku.my

Nah! akak bagi sijil lagi yang membuktikan ini satu daya penarik buat pelancong datang ke Pulau Jeju. Bagi akak di Pulau Jeju ini banyak lokasi yang dibina semata-mata nak digunakan sebagai daya tarikan pelancong datang singgah dan kenal Pulau jeju ini.

ceritaku.my

ceritaku.my



Dalam banyak tempat yang kami jalan di Jeju,akak rasa sangat seronok di muzium coklat ini. Memanglah masuk sini kena bayar tetapi return pula sebab kami dapat baucher untuk beli coklat. Bila dikira secara kasar macam untung jerrrr.....

ceritaku.my


Kalau tak KPOP bukan korea tau! Tengoklah betapa seronoknya kami KPOP di sini. Gambar lain kena simpan agak peribadi dengan aksi over KPOP.

ceritaku.my

Sebelum pembaca tanya akak,akak nak beritahu kami sewa kereta di sini. Jadi bolehlah terjah mana-mana lokasi yang kami suka. Pastikan ada lesen memandu antarabangsa untuk menyewa kenderaan di sini,juga memandu di sebelah kiri dan haluan berbeza. Tapi sebenarnya bila dah memandu tidaklah kita merasa kekok pun. Sama saja memandu seperti tempat kita,walaupun driver duduk sebelah kiri. Kami sewa kereta Kia Picanto. Best juga wei...memandu kereta jenama Korea di negara Korea.

ceritaku.my

Ini pula lokasi kami beradu. Kami rebus telor yang  dibeli dekat pasar. Nasi kami beli di 7 Eleven berdekatan dan minta pekerja panaskan. Maklumlah....semua tulisan Korea huruf apa pun, akak tak kenal juga tidak faham,balik Malaysia kena belajar tulisan Korea pula. Kami juga bawa bekal serunding daging untuk Mila makan tapi semua makanan dimakan oleh Mila. Syukur ,senang bawa berjalan.

ceritaku.my


Ini sebahagian gambar kimchi dan menu makanan yang dijual di pasar berhampiran. Maaflah akak tak cuba pun membelinya. Sebab....kami jalan sendiri tiada pemandu pelancong yang boleh ditanya. Kami tanya dengan penjual...pun tiada yang faham apa yang kami tanya. Akak pun tak faham juga apa mereka cakap. Jujur akak nak beritahu,seronok mereka melayan karenah kami...mereka yakni penjual ini memang ramah ,malangnya bahasa yang membataskan jarak komunikasi kami.

ceritaku.my

ceritaku.my

ceritaku.my

Kalau di Malaysia macam perkara saja kalau tengok matahari terbenam. Tetapi bila dah menjadi pelancong di negara orang nak juga berlagak sebagai pelancong....tengok jugalah matahari terbenam di Seogwipo.

ceritaku.my

ceritaku.my

Seogwipo merupakan pelabuhan marin selatan yang popular di Jeju ini. Lokasinya yang strategik dengan pemandangan laut luas lagi cantik. Memang satu tarikan indah untuk menyaksikan keindahan alam juga merakam gambar kenangan di sini. Jangan lupa masukkan nama lokasi ini dalam list kalian. Juga klik link yang akak sertakan di dalam entry ini untuk maklumat lanjut.


ceritaku.my

Puas melihat pembangunan kami melawat juga kebun buah oren. bolehlah makan buah oren korea yang manis serta sedap.

ceritaku.my

Alamak...banyak tempat jalan...akak lupa apa nama lokasi ini. Malas nak buka jurnal yang akak tulis sepanjang berjalan di Korea.

ceritaku.my

ceritaku.my


ceritaku.my


Janji lokasi yang boleh terjah ,kami okay saja...maklumlah kami ini pelancong. Kami juga pemandu pelancong sendiri. Nampak orang bergerak ke lokasi yang agak menarik kami pun turut serta,yang penting kami tidak sesat dan masih boleh enjoy pengembaraan kami.

ceritaku.my

ceritaku.my

ceritaku.my

ceritaku.my


Jangan tanya apa nama makanan,akak nampak sedap. 

ceritaku.my

ceritaku.my

ceritaku.my

ceritaku.my

ceritaku.my

Bagi kalian yang nak ke Jeju Island boleh klik SINI....SINI....SINI

ceritaku.my

Inilah nasi korea yang siap masak dan kami dah panaskan. Mila nak makan dengan telor Korea.

ceritaku.my

Ini pula ketika pemilik penginapan kami ada acara makan malam sempena tahun baru. Ini aktiviti permainan yang mereka lakukan sebelum makan malam. Bagusnya mereka menjemput kami makan bersama. Iya...kami menerima pelawaan mereka dan makan buah saja.

ceritaku.my

Okay Mila...dah sedia nak sarapan...lepas ini. Akak akan cerita lokasi lain pula.


Hingga bertemu...lagi...dan lagi...
Next PostNewer Post Previous PostOlder Post Home

9 comments:

  1. teringin nak pergi.boleh masuk wishlist ni

    ReplyDelete
  2. teringin nak pergi.boleh masuk wishlist ni

    ReplyDelete
  3. Bila la SA nak sampai Jeju Island ni...masih kekal dalam wishlist ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Inshaallah boleh sampai naik kapal terbang tu...bukan jauh pun. Tengok promosi kena rajin lebih.

      Delete
  4. bilolah kita dapat kenegara orang ni

    ReplyDelete

Terima kasih,kerana sudi meninggalkan komen