http://www.ceritaku.my/

Assalamualaikum...salam jalan-jalan di Ranau. Sekarang akak bawa kalian kenali dan melihat sekitar Ranau. Tahukah kalian,sebenarnya di Ranau ini ada beberapa lokasi penginapan yang cantik lagi unik untuk didiami. Malah ianya tidak diketahui ramai pelancong kerana mereka lebih tertumpu ke lokasi popular di Kundasang.

http://www.ceritaku.my/

Inap Desa Kilimu, ianya dikendalikan oleh Koperasi Kilimu Jaya Sdn.Bhd. Konsepnya ialah bamboo atau buluh tetapi sekarang sudah dibangunkan bangunan yang berkonsep moden. Kalian boleh rujuk di link atas.

http://www.ceritaku.my/

Kali pertama akak singgah ketika kami berdua masuk dan keluar kampung lalu terjumpa lokasi ini. Sangat menarik,boleh ditempah melalui talian. Rujuk di FB mereka. Persekitarannya ialah suasana kampung yang menarik dan nyaman. Hanya 4.5km saja dari Pekan Ranau. Senang cerita berjalan kaki boleh sampai juga,walau meleleh peluh.

http://www.ceritaku.my/

http://www.ceritaku.my/

Ini merupakan maklumat awal yang kami perolehi ketika pertama kali terjah lokasi ini. Kalau berlaku sebarang perubahan,jangan marah....hihiii

http://www.ceritaku.my/

http://www.ceritaku.my/

http://www.ceritaku.my/

Cantik bukan...gambar yang diambil dengan izin. Memang kami minta izin dan menyatakan tujuan untuk promosi. Sangat klasik pijak buluh ini pun dan sejuk.

http://www.ceritaku.my/

Pintu gerbang utama,menuju ke kampung. Masuk saja melalui jalan ini tidak sesat sudah pasti. Sangat senang,lokasi penginapan yang terletak di tengah perkampungan ini. Sesuai untuk didiami oleh semua golongan. Ada deretan kedai kecil di tepi dewan dan tempat penginapan.

http://www.ceritaku.my/

Paling best ialah ada juga lokasi main-main dengan ikan yang ditagal.Hanya dibelakang tempat penginapan saja.


Kalian boleh memasak sendiri,dengan meminta peralatan dari pihak pengurusan dan dikenakan sedikit bayaran. Kalau rasa tidak mahu memasak boleh juga buat permintaan/tempahan dari pihak pengurusan. Jangan risau,bagi yang beragama islam kerana pihak pengurusan menempah terus makanan dari penduduk tempatan yang beragama islam.


Jangan tanya akak dah menginap belum disini?....sedih nak jawab dah 2 kali ke lokasi ini masih gagal menginap. Laris sungguh...SOLD OUT biliknya. Nak cuba menginap sini eloklah kalian buat tempahan terlebih dahulu...akak tidur masjid pun boleh.


Ok....chauuuu...nak jalan lagi nanti kita jumpa lagi.
 ceritaku.my

Assalamualaikum,salam basah dari air Tagal Lingkubang. Asyik jalan naik motor dan berpanas saja. Kali ini akak bawa kalian ke Tagal Lingkubang, Kota Belud. Sebenarnya lokasi ini merupakan antara lokasi tarikan pelancong yang semakin dikenali ramai. Kalau yang sudah catar kenderaan atau memandu sendiri boleh saja singgah mandi-mandi di sini.


ceritaku.my

Lokasi ini diusahakan oleh Koperasi Pelancongan Tagal,Kampung Lingkubang. Terletak lebih kurang 25km dari Pekan Kota Belud,yang melalui jalan Ranau bypass.

Lihat gambar dibawah....ini merupakan gambar yang diambil awal tahun 2016,sekitar bulan April 2016. Sekarang sudah ada beberapa perubahan yang boleh kalian lihat sendiri,dengan syarat datanglah mandi-manda disini.


                                      ceritaku.my

ceritaku.my

Setiap lokasi pelancongan pasti dikenakan bayaran,tidaklah mahal hanya rm3/seorang. Jangan lupa jika singgah sini bergambar dengan ikan batu ini.

ceritaku.my

Airnya jernih sesuai bagi anak kecil. Boleh sewa pelampung juga.Bahagian hujung lokasi ini ada kawasan ikan yang ditagal.

ceritaku.my

ceritaku.my


Aktiviti berkhemah juga boleh dilakukan disini,dengan bayaran sewa tapak rm5. Khemah dan peralatan lain kenalah bawa sendiri. Kalau rasa nak tidur diwakaf atau pondok tepi air ,boleh saja. Jangan lupa bawa ubat nyamuk. Siang hari pun banyak nyamuk,maklumlah kawasan air mesti ada lopak atau dedaun yang menakung air boleh ternak jentik-jentik.

Tidak hairanlah jika anda ke sini sudah ramai pelancong dari semenanjung singgah mandi-manda sebelum bergerak ke Kundasang.

Akak memang syorkan kalian jika berkereta singgahlah mandi-manda disini. Makanan siap masak bolehlah dihidang makan beramai-ramai disini. Kalau nak main bakar ala-ala bbq juga dibenarkan dilokasi ini. Ingat...semua bahan bawa sendiri...macam ikhtiar hidup pun iya, kalian boleh usaha untuk menjayakan aktiviti di sini.
Next PostNewer Posts Previous PostOlder Posts Home