www.ceritaku.my

Hello orang London,asslamualaikum kawan Malaysia. Suhu semasa 10 hingga 16 C. Masa berjalan rasa macam tahan sejuk. Tapi ingat, kekalkan pakaian panas anda ianya memang sejuk.


www.ceritaku.my

Kami hanya tak berkesempatan naik bas ini. Mungkin disebabkan laluan lokasi jelajah kami bukan dalam jajahan takluk pergerakan bas ini. Sampai London tak sah kalau tak ambil gambar bas ini. 


www.ceritaku.my

Singgah sebentar di Pejabat Pelancongan ini,sukanya dapat berbual dengan pekerja pejabat ini. Berasal dari Negeri Sembilan (bangga orang Negeri),berbangsa serani. Paling menariknya dah hampir 30 kakak ini menetap dan berkahwin dengan warga tempatan. Hebatnya hidup di negara asing. Sungguh seronok mendengar dan kami berkongsi kisah hidupnya.


www.ceritaku.my

www.ceritaku.my

www.ceritaku.my

www.ceritaku.my

3 gambar di atas semuanya saya ambil berhedapan pejabat pelancongan Malaysia London. Wajib datang sini. Kalau tidak,terasa kosong trip London kalian.

www.ceritaku.my

www.ceritaku.my

www.ceritaku.my

Selesai di sana kami naik bas dan mula kembali berjalan. Maaf lah tidak tahu nama lokasi ini. Harap rakan yang tahu boleh bantu saya. Berani tak saya berdiri tengah jalan ambil gambar. Sangat berani,sebab tiada kenderaan. Okey,saya tinggalkan kalian di jalan ini..nanti balik sendiri tau. Saya pergi dulu,assalamualaikum
www.ceritaku.my

www.ceritaku.my

www.ceritaku.my

www.ceritaku.my

www.ceritaku.my

www.ceritaku.my

www.ceritaku.my

www.ceritaku.my

www.ceritaku.my

Saya tak mahu cerita banyak,kerana nak belanja kalian dengan beberapa gambar menarik di Kota London. Kalian pun dah sedia maklum saya dan suami naik pengangkutan awam,selebihnya kami berjalan dan berjalan hingga letih. Saya kagum dengan kota metropolitan ini kerana masih mengekalkan bangunan BIG BEN. Nak seronok boleh main LONDON EYE. Nak tengok lebih kenalah like PAGE CERITAKU. Assalamualaikum.
www.ceritaku.my

Assalamualaikum...dunia eropah dunia baru bagi saya yang pertama kali jejak kaki di sini. Sampai saja London terus naik easybus dan naik tube seterusnya turun di Bayswater,sebab nak bermalam di Malaysia Hall

www.ceritaku.my

Jangan lupa beli kad oyster untuk jimat bila guna pengangkutan awam di sini. 15 pound untuk seorang,dan boleh guna untuk naik bas dan tren,kalau kita hantar semula kad selepas tak digunakan pihak mereka akan pulangkan 5 pound bagi setiap pemulangan kad oyster.

www.ceritaku.my

www.ceritaku.my

www.ceritaku.my

www.ceritaku.my

www.ceritaku.my


www.ceritaku.my

www.ceritaku.my

Maaf lah rasa malas nak tulis,saya belanja gambar saja. Ramai yang dah tahu lokasi di atas. Mari kita tengok siapa boleh senaraikan lokasi berdasarkan gambar yang di atas. Selamat mencuba. Lagi gambar menarik ada dalam instagram saya dan halaman CERITAKU.
Alhamdulillah,akhirnya saya jejak juga kaki di sini. Terima kasih encik suami yang membawa isterinya ke kota metropolitan dunia. Gahnya nama London,budak kecil pun tahu sebut London. Kami mendarat di Gatwick,kerana setelah ditinjau-selidik ianya sesuai dan dekat dengan pergerakan yang bakal kami tempuhi.


Beratur panjang ketika menuju ke imigresen London.Takut juga maklumlah,kalau kena soal saya nak jawab apa, kami trip sendiri tiada jadual tetap semua jadual berputar dalam kepala encik suami. Puan isteri ikut saja. Tengok orang depan dah 2 pasang ditahan dan disoal,akhirnya sampai giliran saya. Encik suami saya mintanya beratur dibelakang saya. Nak tahu apa yang mereka tanya...soalan pertama "pertama kali datang London?"' ,soalan kedua "apa tujuan ke London" dan akhir sekali mereka tak tanya kami beritahu kami guru. Mereka gembira sebab bila kami maklumkan bahawa kami guru pendidikan khas...akhirnya dengan ramah-mesra mereka mengalukan kedatangan kami ke negara mereka. Lega! Kami keluar dan tunggu easybus, lihat gambar atas.


Kami beli online tiket easybus ,dan print terus. Tak lama tunggu bas dalam 30 minit. Seterusnya kami nak ke Malaysia Hall. Encik suami tempah sana,salah satu sebabnya nak memudahkan pergerakan kami yang akan datang. Musim panas di London ketika kami di sini,panas pun suhunya 10 darjah celsius. Ketar lutut.



Ini salah satu gambar pemandangan airport yang sempat saya ambil dari dalam easybus. Jangan lupa pakai tali pinggang keledar ketika dalam bas ini,mereka lebih mengutamakan keselamatan penumpang. Malah peringatan diberikan oleh pemandu sebelum bas bergerak.


Cantiknya...gambar yang saya ambil dari dalam bas.


Ini pula Marble Arch,lokasi wajib singgah bagi pelancong. Dekat dengan pusat membeli-belah Primack. Kita sedia maklum London ialah pusat kesenian, hiburan, dan pendidikan yang tersohor di England ini. Bagi yang nak tahu lebih lanjut mengenai Marble Arch klik SINI


Nak sampai ke Tugu Peringatan batu Marmar Carrara,kena melalui Taman Hyde. nanti saya tunjuk gambar taman itu kelak. Kami menapak saja dari Malaysia Hall ke sini lebih kurang 15 minit. 



Faktor yang paling penting kami menginap di sini ialah nak memudahkan pergerakan kami menggunakan "London Underground Station" yang berada di Central Line. Depan dengan Marble Arch ini. Mudah bukan, boleh bersenam dengan berjalan kaki,mata memandang persekitaran baru sambil meneroka dunia eropah. Ok, nanti saya sambung lagi...nak lihat album Eropah jom ke SINI. Selamat membaca,asslamualaikum.

www.ceritaku.my

Assalamualaikum...alhamdulillah bertemu lagi kita di alam cyber. Saya nak cerita sedikit mengenai Taksim ini. Lokasinya terletak dalam Eropah,target kami nak ke Eropah bermula dari Turki. Sejujurnya saya jatuh cinta dengan Negara Turki.


www.ceritaku.my

Kalau ke Turki jika kalian berkesempatan silalah singgah di Taksim ini. Ianya adalah lokasi wajib bagi para pelancong kerana Taksim ini penuh dengan pelbagai pilihan kedai untuk membeli-belah,restoran yang menjual pelbagai makanan enak dan asli Turki. Bab hotel penginapan usah risau memang banyak hotel. Semuanya terletak ditangan kalian.


www.ceritaku.my

Lihatlah gambar di atas...ramainya pelanggan melihat makanan melalui cermin kedai. Memang terliur bila tengok,itu belum makan lagi. Di Taksim ada Tugu Republik,nanti kemudian saya tunjuk gambar dan cerita kisahnya.Sistem pengangkutan pula amat mudah di Taksim kerana ianya merupakan bandar moden atau dikenali sebagai Istanbul moden kerana ada stesen tengah Metro Istanbul. Mudah sangat nak merancang pergerakan dari Taksim nak ke lokasi lain.


www.ceritaku.my

Tinggalkan Taksim saya nak tunjuk pergerakan kami menaiki metro bas...dari Taksim. Masa ini kami keluar ke Alibeykoy.


www.ceritaku.my

Pemandangan yang saya ambil dari bas. Padat penduduknya.

www.ceritaku.my

Selat yang sibuk.

www.ceritaku.my

Bangunan pencakar langit pun ada. Ianya teratur dan bersih. Selamat tinggal nanti kita sambung cerita.
www.ceritaku.my

Alhamdulillah kami berpatah balik dari Bursa ke Alibeykoy nak naik bas ke Taksim semula. Kalau pagi tadi seawal jam 7.00 pagi dah pun sampai dan bersarapan di Alibeykoy. Kali ini kami dari Bursa ke Alibeykoy nak kembali ke Taksim.


www.ceritaku.my

Tambangnya sama saja 25 lira seorang, untuk ke Taksim. Kenapa kami hanya separuh hari? Sebabnya lokasi Bursa ini selalunya menjadi tumpuan pelancong ketika musim sejuk. Apa yang saya dapat lihat ianya lebih kurang sama dengan bandar Istanbul. Hanya ianya jauh dari bandar utama. Harga barangan juga agak murah berbanding di Taksim.


www.ceritaku.my

Ini pengangkutan utama di sini.

www.ceritaku.my

Ini pemandangan yang kami lihat ketika menunggu ketibaan bas kami. Rumah di lereng bukit yang cantik dilihat.

www.ceritaku.my


Dalam perjalanan pulang ke Taksim,terlihat masjid yang terletak betul-betul di celah bangunan. Seni bina masjid yang menarik perhatian saya.


www.ceritaku.my

Akhirnya kami sampai di Taksim jam 8.00 malam. Sempatlah juga kami ambil gambar suasana petang sebelum waktu maghrib. 

www.ceritaku.my

Seronok juga melihat pelbagai gelagat warga tempatan membeli makanan. Apa yang penting kena lebih berhati-hati ketika membeli kerana ada juga gerai yang tidak memaparkan tanda harga. Ingat setiap makanan yang sama harganya pun sama dengan gerai yang lain. Baiklah dah maghrib kami nak balik ke Soho Hostel,ini kami booking online. Assalamualaikum....nanti kita jumpa lagi.
Next PostNewer Posts Previous PostOlder Posts Home