Pasir Salak,Perak

www.ceritaku.my

Assalamualaikum...salam jelajah bersama kami. Untuk kali ini kami ingin bawa pembaca sekalian meninjau sejarah Pasir Salak yang terletak di pekan Kampung Gajah ,Perak. Perjalanan ke sini kena menempuh pemandangan sawah padi atau jelapang padi sebelum sampai ke pintu gerbang utama ini. Memang hebat orang Kampung Gajah ini..berbanggalah kalian kerana kewujudan Komplek Sejarah Pasir Salak yang terkenal seluruh Dunia.


www.ceritaku.my

Sejarah Pasir Salak terkenal sedunia. Angkuhnya JWW Birch sehingga menyebabkan kematian dirinya. Malah di Pasir Salak ini juga merupakan bukti kemuncak kemarahan penduduk menentang penjajah.Bila anda masuk saja di Terowong Pasir Salak ini,anda akan berada dalam dunia Perak dahulu-kala. Nikmatilah bahan bacaan di sana,kerana dengan membaca sejarah lampau kita akan lebih memahami sejarah kewujudan Pasir Salak ini.Selesai saja di terowong ini jangan lupa untuk meninjau Galeri Keris yang berada di aras bawah terowong ini. Gambar paparan Galeri keris boleh dilihat di facebook Ceritaku.


www.ceritaku.my

Selesai saja di galeri keris,kami meninjau sekeliling komplek sejarah ini. Dapatlah mengambil gambar rumah lama ini. Untuk pengetahuan pembaca pada tahun 2005,Pasir Salak masih merupakan sebuah perkampungan tradisional Melayu yang masih beridentiti rumah kutai atau rumah limas negeri Perak.


www.ceritaku.my

Yang dinyatakan di sini ialah lokasi tapak JWW Birch dibunuh,terletak di pinggir sungai.Dan cuba lihat gambar dibawah merupakan beberapa monumen yang dibina bagi melengkapkan sejarah yang berlaku di Pasir Salak ini.


www.ceritaku.my

www.ceritaku.my

Tidak rugi membawa keluarga datang ke Komplek Sejarah ini,sambil beriadah bersama keluarga dapatlah juga kita mengajar anak-anak mengenai sejarah lampau perjuangan pahlawan negara menentang penjajah demi mempertahankan bangsa, agama dan tanah air.Jangan lupa lihat gambar menarik di facebook yang telah dinyatakan di atas. Selamat tinggal..jumpa lagi.
Next PostNewer Post Previous PostOlder Post Home