www.ceritaku.my


Kaya dengan warisan budaya dan keindahan alam semula jadi itu lah Afrika. Salam kembara dari Abe Mat,assalamualaikum. Jelajah sekitar Afrika ini memang mengujakan,ianya merupakan satu pengalaman mengasyikkan kerana mata terpaku pada keindahan alam Allah. Akhirnya Abe Mat jejakkan kaki di gunung yang terkenal di Afrika ini iaitu Table Mountain. Sangat bertuah bagi Abe Mat kerana Table Mountain ini mempunyai daya tarikan biodiversiti yang luar biasa. Dianggarkan 2,200 spesies yang sangat terhad dan ianya diikhtiraf sebagai Tapak Warisan Dunia. Saya tinggalkan pembaca dengan pemandangan New 7 Wonders Of Nature di Africa Ride 2013 dan Ceritaku. Groete !

www.ceritaku.my


Assalamualaikum dan goeie môre (selamat pagi)...wah! baru beberapa hari di bumi Afrika lidah dah cuba menyebut beberapa perkataan mudah untuk bertutur. Kalian pembaca sihat? Abe Mat sihat di bumi Afrika,ramai yang tertunggu-tungu nak lihat keindahan, kecantikkan bumi Afrika. Untuk kali ini Abe Mat ke Bo-Kaap. Dari bandar Capetown ke Bo-Kaap adalah sangat dekat sekitar 1.1km sahaja. Berjalan kaki pun boleh...mungkin dengan berjalan kaki memakan masa 15-30 minit sambil menikmati alam sekitarnya. Apa yang menarik di sini? Apa yang saya lihat ialah keindahan persekitarannya yang penuh warna-warni. Cantik! memang tidak tipu...betul anda boleh lihat SINI. Paling bersejarah ialah Bo-Kaap dahulunya ia dikenali dengan Kawasan Melayu. Jangan terkejut gambar yang Abe Mat ambil ni sama dalam laman web.


Lokasi     : Di cerun Bukit Signal (Signal Hill)

Tarikan pelancong   : 1. dikenali sebagai Pusat Bersejarah Melayu Tanjung di Capetown.                                 2.rumah yang berwarna-warni di Bo-Kaap ini menjadi tarikan pelancong.Untuk pengetahuan pembaca sekalian Masjid Pertama di Afrika Selatan ialah di Bo-Kaap. Di Bo-Kaap ini anda akan menemui tukang jahit yang mahir,tukang kayu dan pembuat kasut. itulah sumber ekonomi masyarakat di sini. Majoriti penduduk di sini dirujuk sebagai Cape Malay. Adalah selamat jika kita berjalan menikmati suasana alam di sini.Saya tinggalkan pembaca dengan sejarah BO-KAAP.Jangan lupa kami ada di AFRICA RIDE 2013 DAN CERITAKU UNTUK MU. Boleh LIKE untuk mengetahui info terkini dari Benua Afrika.
www.ceritaku.my


Alhamdulillah...selamat juga Abe Mat menjejakkan kaki di Benua Afrika. Sememangnya ramai di kalangan rakan yang bertanya kenapa Afrika menjadi pilihan jelajah bermotorsikal kali ini. Ermmm....saya tinggalkan pembaca sekalian dengan pertanyaan atau persoalan yang beku dengan jawapan... Berbalik kepada cerita jelajah ini,kedatangan Abe Mat disambut mesra oleh keluarga Encik Abdullah sekeluarga. Terima kasih kerana sudi mempelawa Abe Mat bersama keluarga...malah turut dibawanya Abe Mat sekitar Capetown. Kalian nak tahu lokasi jelajah Capetown,jangan lupa membaca catatan akan datang.Sekian Assalamualaikum.

www.ceritaku.my

Hallo....Afrika! Assalamualaikum...Malaysia. Apa khabar semua? Abe Mat  dah sampai. Sampai di mana? Sampai di Afrika. Pastinya ramai pembaca tertunggu-tunggu berita dari Afrika. Kita sedia maklum Afrika sememangnya unik dengan budayanya. Setiap negara ada budaya, adat resam dan keunikkan yang tersendiri. Yang seronoknya Abe Mat sudah pun menonton Tarian Zulu yang hebat ini. Bukan setakat menonton, boleh bergambar pula dengan para penari Zulu ini. Memang seronok,mengujakan pengalaman ini.Tahukah anda "ZULU" itu bermakna orang syurga,yang merupakan budaya mesra dan ramah. Orang-orang Zulu ini amat bangga dengan budaya, bangsa atau pendek kata harta warisan mereka. Saya tinggalkan pembaca dengan gambar ini. Nantikan siaran langsung dalam facebook... Africa Ride 2013, Ceritaku Untuk Mu dan ringkasan perjalanan dalam blog ini.

www.ceritaku.my

Alhamdulillah...dari Colombo akhirnya Abe Mat sampai juga di Gateway Of India.Lokasi ini terletak di Mumbai (Bombay). Monumen bersejarah ini berlokasi di selatan Mumbai,mengadap Laut Arab. Ianya dibina semasa Raj British.Gerbangnya setinggi 26 meter bersamaan 85 kaki...memang tinggi. Malah ianya turut dikenali sebagai Taj Mahal Mumbai. Bagi yang ingin membaca kisah sejarah monumen ini boleh layari Gateway of India. Assalamualaikum....kita berjumpa di Capetown.

www.ceritaku.my

Salam sejahtera,salam hujung minggu....maaf lambat untuk menulis coretan Africa Ride ini...disebabkan oleh gangguan internet yang agak perlahan. Seperti yang pembaca sedia maklum, Abe Mat sudah pun bertolak ke Africa...pada 12/11/2013 jam 3 petang. Ribuan terima kasih kepada kawan-kawan yang sudi datang bertemu dan menghantarnya di KLIA. Maaf juga kepada kawan yang terlepas berjumpa dengan Abe Mat...maklumlah ketika itu sudah pun diarahkan untuk check-in. Apa pun saya mewakili Abe Mat mengucapkan ribuan terima kasih atas kehadiran sekalian. Terima kasih juga kepada kawan-kawan lain yang menyokong misi Africa Ride 2013. Gambar di atas ialah gambar Lapangan Terbang Colombo ketika Abe Mat transit sebelum menuju ke Mumbai.Jangan terkejut jika ada individu lain yang menamakan ia sebagai Lapangan Terbang Antarabangsa Katunayake atau dikenali juga dengan Lapangan Terbang Antarabangsa Negombo. Agak lama Abe Mat di lapangan terbang ini,sekitar 7 jam sebelum menaiki kapal terbang ke Mumbai...nak tahu apa cerita di Mumbai...jangan lupa online di Africa Ride 2013 atau Ceritaku untuk mu. Bye...

www.ceritaku.my

12/11/2013 Selasa,Abe Mat akan menaiki flight ke Colombo transit di sana sebelum menjejakkan kaki di bumi Afrika. Dengan hanya satu niat, tekad dan azam yang kuat...disertai pula sokongan rakan-rakan sekalian Abe Mat akan menyelesaikan misi Africa Ride 2013. Laluan pertama yang bakal ditempuhi ialah...Gateway Of India.


www.ceritaku.my
Gateway Of India

Semoga Abe Mat selamat sampai ke lokasi seterus.....Capetown tunggu kehadiran Abe Mat. Assalamualaikum....kita jumpa lagi di entry seterusnya,terima kasih kerana menyokong kami.


Salam bahagia,salam tahun baru hijrah 1435. Assalamualaikum...buat teman pembaca sekalian.Terima kasih kepada kalian kerana kekal setia bersama saya sepanjang masa ini. Saat yang ditunggu makin menghampiri. Detik 12/11/2013 saat yang ditunggu-tunggu oleh kami berdua. Sayangnya kali ini misi Africa Ride hanya Abe Mat saja yang menjelajah...tiada pembonceng....(kerana pembonceng berkhidmat untuk negara dan bangsa). 

www.ceritaku.my

Gambar di atas merupakan bil yang perlu dibawa untuk membawa keluar motorsikal dari pelabuhan Durban kelak.Ianya umpama passport motorsikal,perlu dibawa bersama kelak.Berbalik pada cerita misi Africa Ride 2013 ini,bagi yang ingin berita terkini dari kami bolehlah ke halaman AFRICA RIDE 2013,selain laman blog ini.Tidak ketinggalan juga kami paparan gambar terkini berita ride di Africa ini melalui halaman facebook CERITAKU UNTUK MU.


#Tepat jam 3 petang ini,Abe Mat akan berangkat ke Africa bagi menjayakan misi Africa Ride 2013. Terima kasih kepada yang menyokong ride ini.Salam sejahtera,assalamualaikum semua. Kesibukan tugas seharian sekali lagi membataskan penulisan saya seketika.Malah sibuk pula menguruskan beberapa perkara yang berkaitan dengan misi Africa Ride ini.Tidak dapat dinafikan bila hampirnya tarikh ke misi Afrika ini,makin banyak pula perkara yang perlu diselesaikan.


www.ceritaku.my
www.ceritaku.my

Visa ke India,dan Pakistan sudah saya ambil di Malaysia lagi. Senang sikit....untuk urusan perjalanan kelak. Tapi ada lagi visa yang perlu saya ambil di perjalanan kelak.Itu akan saya ceritakan kelak.Ooooo ya...duit poket jangan lupa tukar,walaupun sikit ianya membantu.  


www.ceritaku.my
Next PostNewer Posts Previous PostOlder Posts Home