Hellfire Pass, Thailand part 3

www.ceritaku.my


Salam sejahtera,salam ramadhan bagi yang baru membaca blog ini saya ingin memaklumkan bahawa entry penulisan saya ini mengenai ride yang sudah berlaku pada tahun yang lepas.Berbalik kepada kesinambungan kisah dari part 2.Gambar di  atas merupakan lokasi sempadan Negara Thailand dan Myanmar,mesti kalian perasan matawang Myanmar pada akhir entry part 2.Tinggalkan bab duit ini,mari ikut saya makan angin....seterusnya saya ke Hellfire Pass.


www.ceritaku.my

www.ceritaku.my

www.ceritaku.my

www.ceritaku.mySaya dah tinggalkan link Hellfire Pass di atas...bagi yang ingin mengetahui kisahnya.Ingat tak? Kalau dulu-dulu datu,nenek kita bercerita mengenai jalan keretapi maut. Inilah lokasinya.Hellfire Pass memang menjadi sebutan ramai,kerana ramai yang maut ketika proses pembinaan laluan ini.Ianya tidak pernah siap kerana pernah dibom ketika Perang Burma dahulu. Laluannya pula perlu merentasi Sungai Kwai ke Kanchanaburi. Pastinya ramai rakyat Tanah Melayu turut dihantar ke sini untuk tujuan pembinaan,malangnya ramai yang maut.

www.ceritaku.my

www.ceritaku.my
www.ceritaku.my

www.ceritaku.my

Selepas melawat Hellfire Pass kami melawat pula landasan keretapi yang menghubungkan Kachanaburi dengan sempadan Mynmar yang dibina oleh pihak Jepun sebagai pengangkutan untuk pergerakan tenteranya.Anda ingin... boleh, sekarang ia dibuka kepada pelancong untuk merasai pengalaman ini.
www.ceritaku.my

www.ceritaku.my

www.ceritaku.my

bersambung.....menuju Chiang Mai. 

Next PostNewer Post Previous PostOlder Post Home