Tuesday, January 15, 2013

Bukit Bendera ,Pulau Pinang

www.ceritaku.my

Assalamualaikum....salam sejahtera buat semua teman pembaca sekalian.Pastinya anda semua terkejut kerana saya paparkan kisah Pulau Pinang lagi. Sebelum ini tahun 2012 paparan entry saya adalah berepisod bagi satu tajuk...tetapi kelainan 2013 ialah paparan satu tajuk yang menghidangkan banyak gambar untuk satu tajuk serta terus menuju ke penamat entry.Dah banyak paparan Negeri Pulau Mutiara ini saya tulis...sesiapa yang berminat boleh baca...dan cari di laman sesawang CERITAKU.Rasanya dah 4/5 entry berkaitan Pulau Pinang. Kali ini kami memang niat nak tidur di Pulau Pinang. Sampai malam terus menyeberang.

www.ceritaku.my

www.ceritaku.my

Diam-diam ke Pulau Pinang dengan tidak memaklumkan pada adik di sana.Walk-in cari hotel...sukar juga penuh.Memang sungguh ramai pelancong asing ke Pulau Pinang.

www.ceritaku.my

www.ceritaku.my

Akhirnya kami dapat bermalam di sini. Besarnya bilik....rm50 saja.Plan awal pagi nak ke Bukit Bendera.Anda nak tahu kisah Bukit Bendera sila klik INI.Jom...ke sana.

www.ceritaku.my

www.ceritaku.my

www.ceritaku.my

Sila baca....bayaran untuk naik kereta kabel/keretapi Bukit Bendera.

www.ceritaku.my

www.ceritaku.my

www.ceritaku.my

www.ceritaku.my

Penang Hill @ Bukit Bendera...ketinggiannya ialah 830 dari paras laut,kalau mendaki lambatlah sampai. Bagi pelancong yang ingin ke sini adalah lebih baik datang awal pagi....maklumlah setiap cuti persekolahan memang amat ramai pengunjung bukan saja ke Bukit Bendera tetapi seluruh Pulau Pinang.Tak percaya?...ermmm lihat bawah!

www.ceritaku.my

www.ceritaku.my

Laju...sekejab sana dah sampai ke puncak Bukit Bendera...jom kita ronda!

www.ceritaku.my

www.ceritaku.my

Selingan....hentian kereta kabel sebelum sampai di puncak,ada orang kampung berhenti sini.

www.ceritaku.my

Kabel yang menarik kenderan ini ke atas dan ke bawah bukit.

www.ceritaku.my

Dinginnya.....

www.ceritaku.my

Pinjam model cina...

www.ceritaku.my

Yes! kami dah sampai...anda bila lagi? Kita lihat apa yang ada di kawasan tanah tinggi ini.Saya tinggalkan anda menikmati gambar di bawah.

www.ceritaku.my

www.ceritaku.my

www.ceritaku.my

www.ceritaku.my

www.ceritaku.my

www.ceritaku.my


www.ceritaku.my

Macam-macam ada....akhir sekali walau pun sejuk nak juga mencuba ABC ini. Sedap...Selesai di Bukit Bendera....kami nak turun .Saya paparkan gambar yang saya ambil semasa menuruni "Penang Hill" ini.Silakan....

www.ceritaku.my

www.ceritaku.my

www.ceritaku.my

www.ceritaku.my

www.ceritaku.my

www.ceritaku.my

www.ceritaku.my

www.ceritaku.my

www.ceritaku.my

www.ceritaku.my

www.ceritaku.my

www.ceritaku.my

www.ceritaku.my

www.ceritaku.my

Alhamdulillah...pemandangan menuruni Bukit Bendera yang menarik bagi diri saya.Sampai saja ke bawah terasa lega dan selamat.

www.ceritaku.my

www.ceritaku.my

Akhir sekali....pesanan saya buat semua pelancong yang ingin ke Penang Hill atau Bukit Bendera...silalah datang awal pagi,kerana anda akan merasai kedinginan puncak tanah tinggi ini serta menyaksikan pemandangan yang begitu mempesonakan.Tak akan menyesal datang awal pagi...kerana sesuatu menarik ada hanya awal pagi....Selamat tinggal Bukit Bendera....insyaallah ada peluang kami naik lagi THE END.

56 comments:

  1. Replies
    1. Kakcik...iya memang banyak...ada lagi tak dimasukkan...hihiii (pssttt,saya suka ambil gambar)

      Delete
  2. Salam, tiga tahun lepas dah naik Bukit Bendera ni, tapi terlalu ramai, bersesak-sesak dengan pelancong Arab.. tran pulak lambat.. jadi sampai kt tempat transit tu, kami turun semula...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Che Mid...cuba pergi pagi...sekarang tren dah laju sekejab saja dah sampai.

      Delete
  3. MB tak pernah sampai lagi ke BB ni...

    walaupun belajar 2 tahun di Penang.. tapi tak pernah jejak pun.. hehee

    ReplyDelete
  4. wah,,bestnye..sy xjejak lagi kat bukit bendera ni

    ReplyDelete
  5. bukit bendera , bakal masuk dalam list percutian saya lepas ni..hehehe

    ReplyDelete
  6. salam,

    wah kaya dgn gambar. entry Buki Bendera sy sikit je gambar tp dipecah2kan kpd 2-3 entry... kami gi sana hujung tahun 2012. tak merasa naik kereta kabel, naik keretapi baru je lah.. ;)

    ReplyDelete
  7. Salam,
    Wah, rasa teruja nak pegi bukit bendera lepas baca posting ni! Nice pics sis!

    ReplyDelete
  8. rindu nak gi bukit bendera..last pergi bila entah..dah lupa..hee
    dlm byk2 gmbr..gmbr ABC plg ciktom suka..hehe :)

    ReplyDelete
  9. wahhh besttttnyaaaaaaaaaaaaaaaa... dah lama tak blk penang huhu

    ReplyDelete
  10. akak dah pernah pegi..tapi dah lama dah..

    ReplyDelete
  11. dah pergi ari tu sekali kak...best gak...

    ReplyDelete
  12. jauh betul bezanya dengan 30 + tahun dulu semasa pertama kali dan terakhir saya menjejak kaki di sana . tak silap tahun 1978.

    ingin juga menaikinya lagi bila ada kesempatan .. kabus tu macam kata Genting pulak.

    ReplyDelete
  13. Lama tak pergi bukit bendera, dekat 10tahun dah.. Belum pernah lagi pergi waktu pagi, lihat pd gambar waktu pagi lagi best kan, siap ada kabus lagi

    BY: DJ dan CHEF
    (djdanchef.blogspot.com)
    == ♥ == ♥ == ♥ == ♥ ==

    ReplyDelete
  14. menarik..best tengok semua gambar-gambar ni :)

    ReplyDelete
  15. tak pernah lagi naik bukit bendera
    walau pun dah beberapa kali ke p. pinang
    nampaknya lain kali kena plan naik bukit la pulak
    hehe

    ReplyDelete
  16. walaupun berjiran dgn penang,tak pernah naik lagi ke bukit bendera..

    ReplyDelete
  17. Sama mcm Tehr, belum pernah naik lagi BB nih...lau dapat pergi kesana satu hr nti best gak...

    ReplyDelete
  18. bestnya dapat tengok pemandangan dari puncak bukit bendera...

    ReplyDelete
  19. Last pi masa sek rendah padahal dok sbrg prai saja..he he

    ReplyDelete
  20. cuci mata tgk gamba...xpenah sampai lagi bukit bendera...

    ReplyDelete
  21. salam Kak Mah..waa da cantik dah bukit bendera tu..nekcik pgi sblum dia tutup sementara hari tu!!

    ReplyDelete
  22. salam kak mah kami pun lama tak mai ke Penang Hill nie..

    ReplyDelete
  23. hihi.. nanti ada masa dan fuluss nak pergi bukit bendera ni.. lama tak pergi

    BY: DJDANCHEF

    ReplyDelete
  24. bestnya..teringin gak nak pergi sana. belum berkesempatan je.

    ReplyDelete
  25. cantik sangat la gambar-gambar tu

    ReplyDelete
  26. dah lama tak ke penang...
    memang wajib pergi bukit bendera kalau gi penang... memang menarik baca entryni.. teringat2 nak ke sana lak..

    ReplyDelete
  27. kak mah bila nak update entri baru.. hehe nak baca percutian kak di tempat lain lagi.

    ReplyDelete
  28. salam kak.. dj minta izin curi entri ni utk di promot di blog dj bahagian destinasi pilihan (bahagian kiri) utk hari ini.. saja nk promot entri kak mah.. hehe.. thanks sbb support blog dj slama ini.

    ReplyDelete
  29. seronok tgk akak rajin pergi travel..tue la ciktom prasan gak akak dh byk update entri ke bukit bendera...tp kl ciktom kl berpeluang pn nak pergi sn sbb mmg best :)

    ReplyDelete
  30. salam kak mahh..patut la dalam gamba nampak berkabus, rupanya awal pagi ek..hehehhee

    ReplyDelete
  31. Www Your2500 com offer online payday advances up to $700 sufficient reason for Emergency service we could wire your loan in as few
    as 60 minutes directly to your account quick loans a
    business bank card must always function as charge card you employ when generating business purchases.

    ReplyDelete
  32. singgah kenal&tambah ilmu..
    As Salam dari BS

    ReplyDelete
  33. Wah tak tahu pulak bukit bendera berkabus macam tu

    ReplyDelete
  34. Lama tak pergi bercuti di Penang =)

    ReplyDelete
  35. uish.. lamanya tak update... mohon update :)

    ReplyDelete
  36. https://www.facebook.com/WauRestaurantCambodia

    Wau restaurant serve malaysian and cambodian food (HALAL). Our restaurant located at Phnom Penh : New York Hotel {Ground Floor ), No 256 Monivong Blvd, Phnom Penh, Cambodia (Hp : +855 081 88 7090 ). We also have branch at Siem Reap : Angkor Shopping. Arcade, #E09 National Road No.6, Siem Reap, Cambodia ( Hp : +855 016 673 211/ +855 096 2 5555 81) Or also can email to us at ( wau_restaurant@yahoo.com ) —

    Please share our page to your friends and family.. :)
    https://www.facebook.com/WauRestaurantCambodia
    Thanks for your support..
    We are trying to improve our services in the future

    ReplyDelete
  37. macam seronok je... bila la aku nk ke sana/

    ReplyDelete
  38. bestnyer teringin nak pergi..mesti ramai kan time2 cuti sekolah ni

    ReplyDelete
  39. wahh.. menarik betul melancong sana sini. hehehe

    ReplyDelete
  40. We chinese have our own ways to live without youtube,FB,TW,etc

    Stop by my webpage - facebook status updates to attract women

    ReplyDelete
  41. Howdy! I simply would like to give an enormous thumbs
    up for the nice data you could have right here on this post.
    I will probably be coming back to your weblog for more soon.


    Here is my webpage seo

    ReplyDelete
  42. I read this paragraph fully regarding the difference of hottest and previous technologies,
    it's remarkable article.

    Also visit my weblog :: topcon software

    ReplyDelete
  43. busy ye akak?lama jugak xupdate ni..akak selesai mn yg penting dl ye..yg psl hutang entry sy tue xpe sy ok je bila2 pun :)

    ReplyDelete
  44. BTW
    anyone remember a Superman comic where he would have already been defeated by
    a fellow Kryptonian who was the strongest on Krypton?
    He tricked (Phobeg?) into taking a piece of gold kryptonite, thus
    robbing him of his powers permanently.

    Look at my web page - premature ejaculation cure nhs

    ReplyDelete
  45. this foods looks incredible!

    my weblog - foods to avoid for weight loss

    ReplyDelete
  46. Very nice article, exactly what I wanted to find.

    Feel free to visit my website: Click here

    ReplyDelete
  47. i have utilized 1 and 1/2 bottles herbalife milk shake product and
    i have misplaced all around 10kgs now i am feeling nervous and my hand
    joints are paining have i got any disease i acquired a fear so make sure you reply me as quickly as achievable prior to my fat was 60kgs
    and now its 50kgs

    Also visit my web blog :: precision nutrition john berardi

    ReplyDelete

  48. Assalamualaikum Tuan/Puan.

    Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
    Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

    KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
    Tour operator & Travel Agency

    Sebuah serikat yang punya legalitas di Indonesia, memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour, Bali Muslim Tour dan sewa kenderaan.

    Contact person : Amsyahril
    Mobile : +6285263007445
    E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.


    ReplyDelete
  49. Bestnya cuticuti pi Penang. Pertama kali naik Bukit Bendera yang baru ni last year. Dulu naik time kecik2. Maybe insyaAllah hujung minggu kami nak ke sana.

    ReplyDelete

Terima kasih,kerana sudi meninggalkan komen

Kegemaran ramai

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...