Nasi Kandar Line Clear, Penang

                                      www.ceritaku.my
www.ceritaku.my

Saya dah selesai melawat lokasi sejarah ini dengan Abe Mat. Matahari pun dah meninggi,perut pun berirama kami nak menuju ke kedai Nasi Kandar Line Clear. Lokasinya anda boleh cari di SINI.

www.ceritaku.my

Sambil jalan keluar dari lokasi ini,sempat lagi jari memetik picu kamera. nak tunjuk pada pembaca sekalian. Jangan lupa ambil gambar bawah gerbang ni.

www.ceritaku.my

Jom!kita ke lokasi seterusnya....mencari kedai Nasi Kandar Line Clear yang tersohor itu.

www.ceritaku.my

Akhirnya jumpa juga kedai ini,masa kami tiba belum ramai lagi so Line Clear tak perlu nak beratur panjang.

www.ceritaku.my

Senangnya nak menyediakan minuman...semuanya dah moden.

www.ceritaku.my

Tuu...dia ! ikan kalau nak boleh minta .

www.ceritaku.my

Lauknya pelbagai,tak sempat nak ambil gambar sebab dah sampai giliran nak ambil makanan.

www.ceritaku.my

Ini saja menu pilihan saya,banyaknya. Macam tak berapa nak habis,tak mengapa Abe Mat ada untuk aktiviti menghabiskan makanan...hihiii...

www.ceritaku.my

Deretan menu yang saya baru perasan selepas dapat makanan.Tak sempat nak baca menu sebab makanan ada depan mata pilih saja yang berkenan.

www.ceritaku.my

Sejarah kedai ini bermula dari tahun 1930,wah....lama betul. Sudah 82 tahun,agaknya dah generasi ke berapa keturunan mereka mewarisi perniagaan ini....? Oooo...ada nak tahu keenakkan rasanya,bagi pendapat lidah Kelate saya (jangan marah)...rasanya lebih kepada kari mamak...india yang  banyak rempah-ratus dalam pelbagai kuah gulai masakannya.Kalau anda peminat kepada rempah-ratus memang ini pilihan tepat untuk anda. bagi yang kurang meminati limpahan rempah-ratusnya,sila maklumkan awal di kaunter depan supaya mengurangkan curahan kuah berempah di nasi anda.Alhamdulillah kenyang. Dah selesai trip Penang,walaupun tak  habis satu Pulau Pinang...insyaallah kesempatan lain kami akan ke sini lagi.Bye....kami nak balik Kelantan. The End for this trip!.
Next PostNewer Post Previous PostOlder Post Home

15 comments:

  1. yg tak tahan,kena beratur panjang...lbh2 lagi waktu malam...

    ReplyDelete
  2. bestnye kak mah...js pun blm pernah try wp dh ke penang...bkn apa slalu tersasar jln...hihi..
    salam kenal kak...dh follow sini...

    ReplyDelete
  3. hi,

    teringat 5 bulan lepas saya melancong di Pulau Pinang...

    ikhlas dari saya,
    blogger-Jatuh bangun dalam perniagaan

    ReplyDelete
  4. terbaik nasi kandar tu..pergh... tgk warna pun dah tau..

    ReplyDelete
  5. nampaknya kalau gi serang ramai2
    pasti line tak clear
    hehe

    ReplyDelete
  6. Wah.... serasa diajak wisata dengan Kak Mah, apalagi melihat kepala ikan yang sangat sedap sepertinya. Hm....

    Sukses selalu
    Salam
    Ejawantah's Blog

    ReplyDelete
  7. sedapnya kak mah, macam tak moh balik dah kalau masuk penang. memang heaven sangat pasal makan-makan nih...

    ReplyDelete
  8. tu dia.. kepala ikan buat air liur leleh...

    ReplyDelete
  9. ek seram plk tgk kepala ikan tue..hehe ;p

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sebab ada gigi kan? hati-hati nanti terkena gigi tajam bila makan.

      Delete
  10. tak pernah berpeluang singgah lama-lama untuk merayau cari makan kat Tanjung tuuuu.....

    ReplyDelete
  11. Wοw! At last ӏ gοt a web ѕitе
    frοm wheге Ӏ be able to gеnuinely оbtaіn νaluable ԁata гegаrding my ѕtudy аnd knοwleԁge.


    My website: iphone repair petaling jaya

    ReplyDelete
  12. I'm not positive the place you'гe getting your infoгmаtion,
    but gгеat tοpic. I muѕt spenԁ a while learning more or figuring out more.

    Thank you for magnificent іnformation I usеd tο be searсhing for this іnfοrmation for mу
    mission.

    Ϻу webpage :: ipad repair malacca

    ReplyDelete

Terima kasih,kerana sudi meninggalkan komen