Nasi Kandar Line Clear, Penang

                                      www.ceritaku.my
www.ceritaku.my

Saya dah selesai melawat lokasi sejarah ini dengan Abe Mat. Matahari pun dah meninggi,perut pun berirama kami nak menuju ke kedai Nasi Kandar Line Clear. Lokasinya anda boleh cari di SINI.

www.ceritaku.my

Sambil jalan keluar dari lokasi ini,sempat lagi jari memetik picu kamera. nak tunjuk pada pembaca sekalian. Jangan lupa ambil gambar bawah gerbang ni.

www.ceritaku.my

Jom!kita ke lokasi seterusnya....mencari kedai Nasi Kandar Line Clear yang tersohor itu.

www.ceritaku.my

Akhirnya jumpa juga kedai ini,masa kami tiba belum ramai lagi so Line Clear tak perlu nak beratur panjang.

www.ceritaku.my

Senangnya nak menyediakan minuman...semuanya dah moden.

www.ceritaku.my

Tuu...dia ! ikan kalau nak boleh minta .

www.ceritaku.my

Lauknya pelbagai,tak sempat nak ambil gambar sebab dah sampai giliran nak ambil makanan.

www.ceritaku.my

Ini saja menu pilihan saya,banyaknya. Macam tak berapa nak habis,tak mengapa Abe Mat ada untuk aktiviti menghabiskan makanan...hihiii...

www.ceritaku.my

Deretan menu yang saya baru perasan selepas dapat makanan.Tak sempat nak baca menu sebab makanan ada depan mata pilih saja yang berkenan.

www.ceritaku.my

Sejarah kedai ini bermula dari tahun 1930,wah....lama betul. Sudah 82 tahun,agaknya dah generasi ke berapa keturunan mereka mewarisi perniagaan ini....? Oooo...ada nak tahu keenakkan rasanya,bagi pendapat lidah Kelate saya (jangan marah)...rasanya lebih kepada kari mamak...india yang  banyak rempah-ratus dalam pelbagai kuah gulai masakannya.Kalau anda peminat kepada rempah-ratus memang ini pilihan tepat untuk anda. bagi yang kurang meminati limpahan rempah-ratusnya,sila maklumkan awal di kaunter depan supaya mengurangkan curahan kuah berempah di nasi anda.Alhamdulillah kenyang. Dah selesai trip Penang,walaupun tak  habis satu Pulau Pinang...insyaallah kesempatan lain kami akan ke sini lagi.Bye....kami nak balik Kelantan. The End for this trip!.
Next PostNewer Post Previous PostOlder Post Home