Saturday, January 28, 2012

Sebelum ride


Hari pertama memulakan ride,kami sememangnya bangun awal. Sengaja kami buat begitu antara sebabnya inilah nak ambil gambar aktiviti masyarakat setempat di sekitar Old Quarter. Kalau kami minta ambil gambar bersama, mereka minta bayaran.Jadi kalau ambil secara langsung sebegini,free lah.


Inilah gerai-gerai bergerak/kalau dikampung saya kami beri gelaran "orang menjaja" ialah mereka menjaja atau menjual hasil pertanian atau jualan dengan memikul bakul-bakul dari satu lokasi ke lokasi yang lain.Kekuatan tenaga fizikal amat diperlukan untuk aktiviti berniaga seperti ini.



Seronok merakamkan aktiviti pagi di sini,semuanya sibuk dengan pelbagai persiapan. Ada yang baru pulang dari joging di Hoan Kiem Lake,ada juga yang bersiap nak ke lokasi bekerja bagi yang bertugas jauh dari kediaman.Tak ketinggalan para peniaga dah siap-sedia menyambut kedatangan pelanggannya.


Nak beli pokok bunga pun boleh. Masih awal lagi...sebelum ride kami terus berjalan dan memerhati aktiviti masyarakat setempat.Seronoknya...sebab kalau ditelitikan suasana lebih kurang sama di Malaysia.

7 comments:

  1. pandai dia imbang badan ...tak senget pon bahu dia..heheee

    ReplyDelete
  2. meriahnye suasana di waktu pagi..

    p/s : mesti kaka tu sakit bahu die.. berat tu..

    ReplyDelete
  3. bila agaknya dpt pluang gi melancong ni..tunggu pencen nampaknye :)

    ReplyDelete
  4. gigihnya mereka mencari rezeki...

    kak mah demam ke? take care ye...

    ReplyDelete
  5. wah, sakit gak bahu kalau seharian
    kandar benda tu
    mereka memang kat berusaha

    ReplyDelete
  6. Hanis & Tehr...
    Mereka memang kuat bekerja,kerana di Vietnam nak dapatkan sebuah motorsikal atau kereta perlu pembayaran secara tunai.

    ReplyDelete

Terima kasih,kerana sudi meninggalkan komen

Kegemaran ramai

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...