Sunday, October 16, 2011

Pelabuhan Tanjung Priok


Seronok Trans-Indonesia kami ini,semua jenis pengangkutan kami cuba...Di Sumatera kami berakit menyeberangi sungai....melalui jalan berlopak dan jalan yang ditenggelami/mendap akibat ombak tsunami,berferi pula kami untuk ke Pulau Jawa...kali ini pun sama kami kena membeli tiket kapal untuk ke Kalimantan dari Pelabuhan Tanjung Periok. Perjalanan kali ini memakan masa selama 30 jam saja.


Pelabuhan Tanjung Priok ini terletak di Jakarta Utara.Kami amat berterima kasih kepada teman biker kami iaitu Temmy dan rakan-rakan yang berusaha keras mendapatkan tiket kapal kami.Untuk pengetahuan anda semua,tiket kapal ini perlu ditempah terlebih dahulu dan ianya mempunyai hari atau masa tertentu untuk meneruskan perjalanan ke Kalimantan. Hebat dan sibuknya Pelabuhan Tanjung Priok ini kerana mengendalikan 5 terminal baca bawah :

  1. Jakarta International Container Terminal I (JICT I)
  2. Jakarta International Container Terminal II (JICT II)
  3. Terminal Petikemas Koja (TPJ Koja)
  4. Mustika Alam Lestari (MAL)
  5. Multi Terminal Indonesia (MTI)Pembaca boleh lihat sendiri banyaknya kontena yang berada di pelabuhan ini. Kami datang awal di pelabuhan ini untuk mengelakkan kesesakkan lalu-lintas dalam perjalanan ke sini,di samping itu juga kami mendapat bantuan seoarang lagi teman biker yang membantu memudahkan pergerakan kami berurusan di pelabuhan kelak....gambarnya akan saya paparkan di episod akan datang.


Akhirnya dapat juga kami berdua mengabadikan gambar kenang-kenangan yang berlatar-belakangkan Pelabuhan Tanjung Priok.

Kegemaran ramai

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...