Ride dari Lubuk Lingau ke Batu Raja- Sumatera Selatan

www.ceritaku.my
www.ceritaku.my
www.ceritaku.my


Dari Lubuk Lingau kami nak ke Batu Raja yang perlu memakan masa selama 5 hingga 6 jam perjalanan sejauh 317km. Kenapa terkejut? Itulah Indonesia kita rasa jaraknya dekat dan mampu bergerak pantas dengan kenderaan,TIDAK sama sekali. Walaupun jaraknya dekat tetapi kondisi jalannya yang macet dan perlu tolak-ansur antara satu sama lain bagi melancarkan pergerakan kenderaan. Inilah pengalaman baru yang kami perolehi di sini.Lihat gambar di bawah....


www.ceritaku.my

Inilah antara faktor yang menyebabkan perjalanan kami perlahan,setiap pengguna jalan raya perlu saling berkerjasama.

www.ceritaku.my

Pejalan kaki juga merupakan pengguna jalan raya juga,kita perlu bertimbang-rasa pada mereka.Jom! kita lihat   apa yang menarik di sepanjang perjalanan ini.

www.ceritaku.my
www.ceritaku.my

Hebat bukan....pendidikan ada di merata tempat,janji kita rajin mencari ilmu. Nampaknya perjalanan hari ini hanya berjaya sampai di Batu Raja. Hari sudah menjelang petang bila kami sampai di sini,kenalah bermalam di Batu Raja.

www.ceritaku.my

Kami dibawa berehat di dataran berhampiran bandar Batu raja sementara untuk mendapatkan lokasi penginapan malam nanti. Apa yang ada di Batu Raja....? Anda boleh ke Stadium Madya Baturaja, Gedung Olahraga Baturaja, Kolam Renang Baturaja, Mall Kanio,Mall  Ramayana,Islamic Center Baturaja...ada gambarnya di atas, Taman Kota Baturaja,Gedung Kesenian Baturaja, Gedung SKB, Lokasi Wisata ( Goa Putri,Lesung Bintang dan Masjid Perahu) dan Universiti. Kami hanya melalui Islamic Center saja,tempat lain tidak sempat untuk dikunjungi.

www.ceritaku.my

Hebatnya di sini,mereka boleh mereka apa saja kenderaan bermotor dan boleh digunakan di jalanan seperti gambar di atas.
Next PostNewer Post Previous PostOlder Post Home