Ride dari Lubuk Lingau ke Batu Raja- Sumatera Selatan

www.ceritaku.my
www.ceritaku.my
www.ceritaku.my


Dari Lubuk Lingau kami nak ke Batu Raja yang perlu memakan masa selama 5 hingga 6 jam perjalanan sejauh 317km. Kenapa terkejut? Itulah Indonesia kita rasa jaraknya dekat dan mampu bergerak pantas dengan kenderaan,TIDAK sama sekali. Walaupun jaraknya dekat tetapi kondisi jalannya yang macet dan perlu tolak-ansur antara satu sama lain bagi melancarkan pergerakan kenderaan. Inilah pengalaman baru yang kami perolehi di sini.Lihat gambar di bawah....


www.ceritaku.my

Inilah antara faktor yang menyebabkan perjalanan kami perlahan,setiap pengguna jalan raya perlu saling berkerjasama.

www.ceritaku.my

Pejalan kaki juga merupakan pengguna jalan raya juga,kita perlu bertimbang-rasa pada mereka.Jom! kita lihat   apa yang menarik di sepanjang perjalanan ini.

www.ceritaku.my
www.ceritaku.my

Hebat bukan....pendidikan ada di merata tempat,janji kita rajin mencari ilmu. Nampaknya perjalanan hari ini hanya berjaya sampai di Batu Raja. Hari sudah menjelang petang bila kami sampai di sini,kenalah bermalam di Batu Raja.

www.ceritaku.my

Kami dibawa berehat di dataran berhampiran bandar Batu raja sementara untuk mendapatkan lokasi penginapan malam nanti. Apa yang ada di Batu Raja....? Anda boleh ke Stadium Madya Baturaja, Gedung Olahraga Baturaja, Kolam Renang Baturaja, Mall Kanio,Mall  Ramayana,Islamic Center Baturaja...ada gambarnya di atas, Taman Kota Baturaja,Gedung Kesenian Baturaja, Gedung SKB, Lokasi Wisata ( Goa Putri,Lesung Bintang dan Masjid Perahu) dan Universiti. Kami hanya melalui Islamic Center saja,tempat lain tidak sempat untuk dikunjungi.

www.ceritaku.my

Hebatnya di sini,mereka boleh mereka apa saja kenderaan bermotor dan boleh digunakan di jalanan seperti gambar di atas.
Next PostNewer Post Previous PostOlder Post Home

11 comments:

  1. jauh pjalanan luas permandangan .jauh pjalanan luas permandangan .

    ReplyDelete
  2. mana u dpt fund ek

    http://harapan-terbaru.blogspot.com/2011/09/ada-betul-juga-cakap-mat-sabu.html

    ReplyDelete
  3. aktiviti sume ni under kementerian belia sukan ke kak.akak keja situ ke camne..huhuuu

    ReplyDelete
  4. tergelak pula aku baca iklan di banner tu... hihihi

    ReplyDelete
  5. wah...best gak dapat travel naik superbike.bila la nak dapat superbike nih..bawak motor cabuk je

    ReplyDelete
  6. Cathj :kami bukan kerja dengan kementerian belia dan sukan,kawan kami di Tawau ajak ride sama sama pada November nanti.
    Sepukul:motor kapcai/cabuk lagi sesuai untuk di Indonesia kerana kondisi geografinya.
    RSM: bergantung pada kondisi jalan,speed tak lebih 100km/jam.kalau di Sumatera Utara hanya 30 -60 km sahaja.

    ReplyDelete
  7. Cathj :sorry,kenapa tergelak baca banner ?

    ReplyDelete
  8. hebat2 boleh reka kenderaan dan guna sendiri

    ReplyDelete
  9. Kak.. kami pun nak buat aktiviti cam gini gak. mana nak dapatkan fund untuk kelab..

    Nanti bagi tips sket

    ReplyDelete
  10. 5 liter Vortec engine has five cylinders and it can make
    two hundred units of hp And 225 pound feet of torque.
    Its solution was the H3 Alpha model; this vehicle would now have a 5.
    GMC went back to its core roots and injected some of
    the 'Professional Grade' DNA from the full-size truck
    lineup.

    My website; 2015 Canyon

    ReplyDelete
  11. Information really really help me, because really as I hope to be found .. hopefully your future can provide more knowledge and useful info like this, thank you friends .. hope you always the spirit ...

    ==============================================

    Lihat Sinopsis Film Terbaru
    Rekomendasi, Sinopsis, dan Info Anime Terbaru
    Kumpulan Desain Minimalis Rumah Dan Properti
    Kumpulan Tempat Wisata Di Berbagai Daerah
    Ragam Khasiat Dan Manfaat Untuk Kesehatan

    ReplyDelete

Terima kasih,kerana sudi meninggalkan komen