Ride dari Lubuk Lingau ke Batu Raja- Sumatera Selatan

www.ceritaku.my
www.ceritaku.my
www.ceritaku.my


Dari Lubuk Lingau kami nak ke Batu Raja yang perlu memakan masa selama 5 hingga 6 jam perjalanan sejauh 317km. Kenapa terkejut? Itulah Indonesia kita rasa jaraknya dekat dan mampu bergerak pantas dengan kenderaan,TIDAK sama sekali. Walaupun jaraknya dekat tetapi kondisi jalannya yang macet dan perlu tolak-ansur antara satu sama lain bagi melancarkan pergerakan kenderaan. Inilah pengalaman baru yang kami perolehi di sini.Lihat gambar di bawah....


www.ceritaku.my

Inilah antara faktor yang menyebabkan perjalanan kami perlahan,setiap pengguna jalan raya perlu saling berkerjasama.

www.ceritaku.my

Pejalan kaki juga merupakan pengguna jalan raya juga,kita perlu bertimbang-rasa pada mereka.Jom! kita lihat   apa yang menarik di sepanjang perjalanan ini.

www.ceritaku.my
www.ceritaku.my

Hebat bukan....pendidikan ada di merata tempat,janji kita rajin mencari ilmu. Nampaknya perjalanan hari ini hanya berjaya sampai di Batu Raja. Hari sudah menjelang petang bila kami sampai di sini,kenalah bermalam di Batu Raja.

www.ceritaku.my

Kami dibawa berehat di dataran berhampiran bandar Batu raja sementara untuk mendapatkan lokasi penginapan malam nanti. Apa yang ada di Batu Raja....? Anda boleh ke Stadium Madya Baturaja, Gedung Olahraga Baturaja, Kolam Renang Baturaja, Mall Kanio,Mall  Ramayana,Islamic Center Baturaja...ada gambarnya di atas, Taman Kota Baturaja,Gedung Kesenian Baturaja, Gedung SKB, Lokasi Wisata ( Goa Putri,Lesung Bintang dan Masjid Perahu) dan Universiti. Kami hanya melalui Islamic Center saja,tempat lain tidak sempat untuk dikunjungi.

www.ceritaku.my

Hebatnya di sini,mereka boleh mereka apa saja kenderaan bermotor dan boleh digunakan di jalanan seperti gambar di atas.
Next PostNewer Post Previous PostOlder Post Home

26 comments:

  1. jauh pjalanan luas permandangan .jauh pjalanan luas permandangan .

    ReplyDelete
  2. mana u dpt fund ek

    http://harapan-terbaru.blogspot.com/2011/09/ada-betul-juga-cakap-mat-sabu.html

    ReplyDelete
  3. aktiviti sume ni under kementerian belia sukan ke kak.akak keja situ ke camne..huhuuu

    ReplyDelete
  4. tergelak pula aku baca iklan di banner tu... hihihi

    ReplyDelete
  5. wah...best gak dapat travel naik superbike.bila la nak dapat superbike nih..bawak motor cabuk je

    ReplyDelete
  6. Cathj :kami bukan kerja dengan kementerian belia dan sukan,kawan kami di Tawau ajak ride sama sama pada November nanti.
    Sepukul:motor kapcai/cabuk lagi sesuai untuk di Indonesia kerana kondisi geografinya.
    RSM: bergantung pada kondisi jalan,speed tak lebih 100km/jam.kalau di Sumatera Utara hanya 30 -60 km sahaja.

    ReplyDelete
  7. Cathj :sorry,kenapa tergelak baca banner ?

    ReplyDelete
  8. hebat2 boleh reka kenderaan dan guna sendiri

    ReplyDelete
  9. Kak.. kami pun nak buat aktiviti cam gini gak. mana nak dapatkan fund untuk kelab..

    Nanti bagi tips sket

    ReplyDelete
  10. 5 liter Vortec engine has five cylinders and it can make
    two hundred units of hp And 225 pound feet of torque.
    Its solution was the H3 Alpha model; this vehicle would now have a 5.
    GMC went back to its core roots and injected some of
    the 'Professional Grade' DNA from the full-size truck
    lineup.

    My website; 2015 Canyon

    ReplyDelete
  11. Information really really help me, because really as I hope to be found .. hopefully your future can provide more knowledge and useful info like this, thank you friends .. hope you always the spirit ...

    ==============================================

    Lihat Sinopsis Film Terbaru
    Rekomendasi, Sinopsis, dan Info Anime Terbaru
    Kumpulan Desain Minimalis Rumah Dan Properti
    Kumpulan Tempat Wisata Di Berbagai Daerah
    Ragam Khasiat Dan Manfaat Untuk Kesehatan

    ReplyDelete
  12. Great. Thanks for sharing

    Here is my blog post Rumah Minimalis

    Here is my blog post Kampung Kurma

    Here is my blog post Kata Kata Cinta

    ReplyDelete
  13. sangat menginspirasi kawan, tolong kunjungi web aku.
    SIROTII.COM

    ReplyDelete
  14. Yuk ramaikan event internasional Sail Sabang 2017, Sabang Sebagai Pelabuhan Hub Wisata Bahari Internasional yangg diadakan pada tanggal 28 Nov – 5 Des 2017. Sail Sabang adalah rangkaian dari Sail Indonesia 2017 yang tahun ini diadakan di Sabang. Jadi jangan lewatkan ya event internasional Sail Sabang 2017 ini. Nah buruan masukkan Sabang dalam list daftar liburan Anda selanjutnya.

    ReplyDelete
  15. It is truly a nice and useful piece of information. I am satisfied that you shared this helpful info with us.
    Please stay us up to date like this. Thanks for sharing.

    Here is my blog post :

    Lifestyle

    Does Chocolate Cause Acne

    How to Treat Baby Acne

    5 Tips to lose weight while breastfeeding

    ReplyDelete
  16. kalau mau ke bali tutprial paket wisata caranya gimana yahh

    ReplyDelete
  17. http://www.ceritaku.my/2011/09/jauh-berjalan-luas-pemandangan-banyak.html

    ReplyDelete
  18. Ketika Anda tidak ingin hanya mendapatkan penghasilan dari pekerjaan kantoran yang Anda

    lakukan, ada baiknya Anda mulai merintis beragam Jenis Usaha Yang

    Menjanjikan
    di rumah. Namun demikian, sebelum memulainya, perhatikan beberapa hal seperti

    berikut agar usaha sampingan yang dilakukan berkembang dan memberi banyak keuntungan. Kerja Sampingantentu menjadi

    pilihan orang-orang yang ingin mendapatkan penghasilan tambahan diluar penghasilan tetap yang

    dimilikinya, ini juga berlaku untuk remaja terutama bisnis mahasiswa. Namun demikian, pada saat

    menjalankannya, bukan berarti pekerjaan diluar pekerjaan tetap bisa dilakukan tanpa masalah.

    Apakah anda seorang mahasiswa yang sedang bingung dalam mencari ide Bisnis Yang

    Cocok Untuk Mahasiswa
    untuk memulai sebuah usaha atau bisnis sampingan sembari menempuh

    pendidikan di perguruan tinggi? Ingin tahu Cara Belajar Seo Untuk Pemula ? Simak artikel berikut!

    Pernahkah Anda mendengar atau bahkan mengetahui apa itu SEO? SEO atau Search Engine

    Organization memang sangat erat sekali hubungannya dengan komputer dan teknologi internet.
    Sekarang ini, banyak sekali cara mendapatkan pulsa gratis dari internet, tapi kamu juga harus

    berhati-hati karena banyak juga cara yang menipu dan sama sekali tidak menghasilkan pulsa

    sepeserpun. Tapi tenang, kali ini saya sudah mendapatkan cara yang terbukti dapat menambah

    pulsa kamu dengan menggunakan smartphone dan sangat terbukti membayar usernya.

    ReplyDelete
  19. wah...best gak dapat travel naik superbike.bila la nak dapat superbike nih..bawak motor cabuk je

    ReplyDelete

Terima kasih,kerana sudi meninggalkan komen