www.ceritaku.my Simpang Sepilok....bila sampai di sini kita dah hampir sangat dengan bandar Sandakan.

www.ceritaku.my
www.ceritaku.my
www.ceritaku.my
www.ceritaku.my Beberapa papan tanda yang terdapat di Bulatan Sepilok ini,kami bermalam di Bandar Sandakan saja. Dari sini ke bandar Sandakan lebih kurang hampir 30 minit dengan pergerakan sederhana pecut motor.




Hari ke 3 merupakan hari yang agak lama saya membonceng di atas motor. Banyak pula tempat persinggahan kami.


Bila membonceng amat seronok sekali sambil mengambil pose menarik sebegini.

Beberapa buah rumah penduduk masyarakat setempat yang menarik perhatian saya.

Best...bukan jika dapat singgah seketika di sini.

Setiap perkampungan terdapat sebuah tempat ibadat,bagi pengembara seperti kami ianya memudahkan kami menumpang seketika menghilangkan lelah berjalan.

Wah! dari hari pertama hingga meter motor sebanyak 18,071 km suami dan saya sudah membonceng sejauh 625km bermula dari Kota Kinabalu.

Biasalah perjalanan kami berdua kadang-kala kena juga menyedut debu-debu.

Kami singgah di sini...

Signboard dah nampak ni,tak lama lagi sampai lah kami ke Sandakan.

www.ceritaku.my
www.ceritaku.my Sandakan bandar persinggahan kami seterusnya,lagi 58 km. Hari pun dah petang...kata orang sedang-sedang elok nak singgah bermalam di sini.

www.ceritaku.my
www.ceritaku.my
www.ceritaku.my www.ceritaku.my
www.ceritaku.my
www.ceritaku.my Jalan Sepilok....kena pergi ni...
www.ceritaku.my



www.ceritaku.my
www.ceritaku.my
www.ceritaku.my Rasa-rasa macam kereta kawan senegeri.......kejar kejab.

www.ceritaku.my Betul....kawan senegeri...

www.ceritaku.my Best ride masa ni,cuaca tidak sepanas mana pun.Boleh relak sambil menikmati pemandangan yang cantik.

www.ceritaku.my
www.ceritaku.my
www.ceritaku.my Besarnya rumah dia...boleh tumpang.

www.ceritaku.my
www.ceritaku.my
www.ceritaku.my
www.ceritaku.my
www.ceritaku.my
www.ceritaku.my
www.ceritaku.my
www.ceritaku.my Sebelum ke Telupid,kami merancang untuk singgah di beberapa destinasi menarik sepanjang perjalanan ini.

www.ceritaku.my Suka tengok kediaman di lereng bukit ini.

www.ceritaku.m Penempatan agak jauh antara satu sama lain,tanah persendirian.

www.ceritaku.my Poring Hot Springs ini,kami tak singgah kerana kami dah pernah datang ke sini beberapa tahun lepas.

www.ceritaku.my Singgah tengok ladang teh kejab...

www.ceritaku.my Bukan main besar lagi,signboard...

www.ceritaku.my Kena masuk jalan kecil..menuju ladang teh.

www.ceritaku.my Meter motor 17,986 bermakna dari Kota Kinabalu ke Kudat terus ke Kota Belud dan akhir di Sabah Tea ini kami telah bergerak sejauh 540km dalam masa 3 hari perjalanan.

www.ceritaku.my Pemandangan ladang teh Sabah.

www.ceritaku.my To Telupid.










Dah sampai di Ranau ,kita kena pusing bersiar-siar lihat penempatan setempat. Hajat hati nak bermalam di Ranau,tapi .....hajat terbatal.

Walaupun bandar kecil ianya tersohor dengan keindahan alam semula jadi. Kemudahan awam tetap ada. Best kalau dapat bermalam dan tinggal beberapa malam di sini.


Agak sunyi dari kesibukan kenderaan.


Kemudahan pendidikan untuk anak bangsa tetap diutamakan.


Antara kemudahan yang disediakan kepada para pengajar untuk membuat rujukan.




Sempat ambil gambar tak sempat nak singgah .....masih awal lagi.





Pose kawasan penempatan masyarakat di sini.


Dah hilang warna tapi masih boleh baca signboard tu...

The Hot Spring is believed to have therapeutic qualities that could heal sores,rashes and muscles aches. The hot water contains sulphuric minerals and a bath is favoured by those who have climb of Mount Kinabalu. About 100 to 200 feet above the forest floor is a canopy walkway that passes over the lowland forest.


Sekolah selamat dari kebisingan...

Tak sempat singgah di sini...lain kali datang nak singgah.

Sasaran perjalanan kami seterusnya ke Telupid.






Next PostNewer Posts Previous PostOlder Posts Home