Untung Nazmi dapat makan coklat free dan didukung kakak peramugari tang cantik lagi,gambar diambil ketika penerbangan pulang ke tanahair.

Sempat lagi berposing dalam airport Vietnam....itu pun puas mencari posisi yang tak ramai pengunjung,kalau tak sibuk depa dok melintas depan kita yang nak bergambar ni..

Kalau pandai baca lah dalam bahasa Vietnam tu...

Kenapa pakai jaket? Musim sejuk masa tu,suhunya mencecah 16 darjah celsius....umpama kat genting highland lah kalau di Malaysia.

Inilah kenderaan yang menghantar kami ke airport,jangan rapat tau....body kereta yang kotor kerana faktor cuaca semasa ketika itu.Sampailah masa untuk saya mengucapkan bye-bye VIETNAM,kalau ada rezeki lebih lagi saya akan sampai ke sini,seronok berada di Hanoi dapat belajar ilmu baru trip yang baru dan juga ilmu perniagaan yang unik mereka.





Gambar yang sempat diambil ketika check-in perjalanan pulang ke Malaysia.

Suasana lapangan terbang Hanoi ketika perjalanan pulang kami ke Malaysia.


Inilah dikatakan mengambil gambar sendiri,lihat betul-betul siapa yang ambil gambar siapa.Untuk pengetahuan anda Hanoi mempunyai nama jalan yang agak unik dan seolah-olah berada di zaman Melaka pula,kenapa?? Nama jalan di Hanoi sekitar kawasan penginapan saya semuanya bermula dengan perkataan HANG...sila rujuk di sini:
1. http://www.travelfish.org › ... › Hanoi And Surrounds › Hanoi
Silalah baca pelbagai nama jalan di Hanoi yang bermula dengan "Hang".



Untuk pengetahuan anda di Hanoi, Sinh Cafe yang saya jumpa pejabatnya ada 2 buah terletak berhampiran dengan kawasan penginapan kami,maklumlah syarikat ini merupakan salah satu syarikat yang besar dan mempunyai pakej pelancongan yang agak menarik.










Bila kita berjalan di tempat orang pastikan kita merayap setiap lorong.Jangan pula merayap lorong tak sepatutnya sudah lah. Di Vietnam lorong-lorong kecil dikenali sebagai lorong tikus,maklumlah kecil aje lorong.Kita boleh memilih lorong antara kedai dengan kedai dan jangan tersalah masuk lorong tikus ke rumah orang sudah.Banyak travel agensi di sini,jadi buatlah pilihan yang terbaik mengikut selera anda.



Kenapa kami memilih tinggal menginap di kawasan Old Quarter ini? Untuk pengetahuan anda ianya merupakan tapak bandar yang pertama adalah di sini. Senang cerita kita kenali sebagai Bandar Lama.Yang menariknya di sini ialah kawasan atau kedai pelbagai pilihan terdapat di sekeliling tempat penginapan kami.



Inilah gambar yang sempat diambil dihadapan guest house tempat kami menginap beberapa malam.Memang best di sini keluar aje guest house banyak kedai dan lorong pilih aje nak ke kedai atau lorong mana?Terdapat lebih kurang 200 buah kedai yang berhampiran atau sekeliling tempat penginapan kami. Uniknya di sini setiap deretan kedai menjual barangan yang sama,contohnya jika kedai A menjual alatulis maka tak perlulah anda ke kedai B dalam deretan yang sama kerana kedai B juga menjual alatulis.Kalau mahu melihat dan membeli barangan lain silalah ke lorong yang lain.


Sempat lagi bergambar dengan pekerja Sinh Cafe Travel,syarikat travel yang terbesar dan tersohor di sini.

Gambar kenangan bersama pelancong asing yang turut sama memilih syarikat ini.






Inilah gambar kapal yang kami sewa untuk melawat sekitar Halong Bay. Sebuah kapal kami sewa baru puas hati tiada gangguan dari orang lain. Sedikit info mengenai sejarah Halong Bay,menurut sejarah dahulu zaman berlakunya peperangan antara Vietnam Utara dan Vietnam Selatan tercetus. Halong Bay ini dijadikan sebagai pusat pengumpulan atau penyimpanan senjata api ketika peperangan tersebut. Apa sebabnya? Lokasinya yang strategik,agak terlindung atau tersorok memang sesuai sebagai tempat penyimpanan senjata api dan juga berlindung dari serangan musuh. Jika anda perhatikan gambar yang saya paparkan banyak kelihatan teluk atau lokasi yang terlindung dan begitu sesuai untuk bersembunyi....kalau anda nak bersembunyi disini pun boleh... Halong Bay terletak di Teluk Tonkin yang bersempadan dengan negara China. Anda boleh belayar terus dari sini menuju ke China.

Bergambar di hadapan sebuah Hotel yang berdekatan dengan pengkalan kapal di HALONG BAY.

Nelayan tempatan yang beroperasi sebagai pembekal makanan laut ke kapal pelancong yang berminat membeli hasil tangkapan, untuk hidangan makanan atas kapal.

Cantik ...tiada perkataan yang dapat menggambarkan KEINDAHAN ciptaanNYA.

Antara beberapa keluarga nelayan yang tinggal berhampiran HALONG BAY ini.

Antara gambar yang sempat saya rakam sebelum malam menjelma.





Gambar yang diambil dari atas kapal,cuba lihat pemandangan dibelakang saya....

Tiada perkataan yang dapat saya gambarkan mengenai keindahan ciptaanNYA.


Aktiviti yang dilakukan oleh penduduk yang tinggal berdekatan dengan HALONG BAY ini. Bagi anda yang mengambil trip ini anda akan diberi pilihan untuk merasai peluang makan diatas kapal mengikut menu makanan laut yang lazat lagi segar.



Bagi anda yang belum ke sini,saya beri sedikit gambaran....jika anda lihat gambar dalam internet mengenai keindahan HALONG BAY ini dalam gambar sangat cantik. Bila anda sampai di sini kecantikkan dalam gambar dan realiti depan mata anda adalah nyata jelas terINDAH dan betullah HALONG BAY ini diiktiraf sebagai satu KAWASAN WARISAN DUNIA.






Jangan tak percaya dalam kapal yang kami sewa ni siap boleh shopping lagi....akak pun apa lagi dapatkan juga mutiara ni. Berkenan dah....kalau tak beli nanti teringat pula.


Pemandangan yang diambil semasa kapal kami nak bertolak ke laut-Halong Bay.

Menikmati pemandangan di atas kapal yang kami sewa ini....memang sejuk tambahan pula dah nak maghrib ni.


Bergambar bersama tour guide yang kami dapatkan melalui kakitangan kedutaan Malaysia.

Bila datang ke Vietnam terutamanya Hanoi jangan lepaskan peluang untuk ke Halong Bay. Apa yang boleh saya katakan jika anda datang ke Hanoi tidak ke Halong Bay anda pasti rugi dan menyesal kerana tidak dapat menikmati pemandangan dan suasananya yang amat menarik.




Maaf lah gambar yang sama...


Perjalanan menuju ke Halong Bay dari bandar Hanoi. Jaraknya tidak jauh hanya lebih kurang 150-180km sahaja,tetapi maklumlah keadaan jalannya yang agak sempit dan faktor cuaca juga turut mempengaruhi pergerakan kami.Inilah sebahagian gambar sepanjang jalan ke Halong Bay.




Ini gambar yang sempat saya ambil depan border untuk ke negara China,sempatlah kami snap dua tiga keping gambar sebelum kena halau...

Tapak jualan di tepi jalan di sekitar Lang Son,best macam-macam ada buah-buahan....manis pulak tu...

Sempat juga beli buah ni (lupa lak namanya) di Malaysia tak ada buah ni...

Ini gambar hadapan kedai sebelum kami round keliling kedai di Lang Son ni...

Gambar kedai di Lang Son yang diambil dari jauh....

Bacalah tulisan yang bawah tu...saya tak nampak nak terjemahkan,sendiri faham lah...

Bergambar dengan tokey yang jual jaket,siap try topi soldadu lagi..Katanya jaket kulit tak pasti lah kulit .....tapi saya tak beli pun hanya window shopping aje.

Taktik orang berniaga kita tak jenguk kedai dia,dia datang offer pada kita. Apa yang pasti di sini kebanyakkan barangan adalah dari China...nak apa cakap aje sampaikan periuk nasi,sudu buatan China pun ada.Camera pun ada buatan China lah...


Masa ni kami sedang survey nak tahu harga barangan dan nak buat perbandingan. Untuk pengetahuan anda dari sini (Lang Son) anda boleh terus ke Nanning (Guangxi,China) dengan hanya menaik keretapi sahaja. Maklumlah dah dekat dengan sempadan..jangan lupa Nanning di China merupakan salah satu daya tarikan pelancong asing untuk ke China...tarikan pemandangannya yang indah,faktor cuaca sejuk hujung tahun juga daya tarikan pelancong ke sini.




Gambar yang sempat saya ambil ketika membonceng motorsikal di Bandar Hanoi dan sekitar Old Quarter...iaitu bandar lama di Hanoi yang sekarang merupakan pusat pembangunan ekonomi dengan deretan lebih kurang 200 kedai yang menjual pelbagai barangan.

Kalau anda berkesempatan silalah saksikan pertunjukkan WATER PUPPET di sini,memang menarik. Kebanyakkan pelancong tidak akan melepaskan peluang menyaksikan pertunjukkan ini. Terletak berhampiran dengan Ho Kiem Lake.

Sempat lagi bergambar di kawasan lokasi orang ramai berkumpul dan bergerak menuju ke Ho Kiem Lake. Jangan tak percaya,naik motorsikal vietnam lagi..

Gambar yang diambil berdekatan dengan Ho Kiem Lake.

Inilah pemandu pelancong saya...Bergambar di hadapan Ho Kiem Lake.





Gambar ini diambil dari negara Vietnam tetapi bangunan ini terletak dalam negara China. Saya tak dapat nak ambil dari dekat gambar kerana dihalau oleh orang cina tu....so tengoklah aje lah gambar ni.

Ini pula gambar deretan kedai yang terletak di Vietnam bersempadan negara China,memang agak lengang.

Bergambar dengan anak saudara....


Disebabkan kesejukkan kami minta izin tuan kedai menggunakan toilet mereka...



Next PostNewer Posts Previous PostOlder Posts Home