Trip Floating Market

www.ceritaku.my Dah puas naik bot,dia orang bawa kami singgah kat sini. Dapat kami singgah tengok aktiviti kraftangan yang dibuat oleh masyarakat Vietnam ni.

www.ceritaku.my
Sempat lagi nak posing dalam bot ni,tengok lah cuaca pun amat panas ni. Peluh usah cakap menitik membasahi tubuh badan kami. Jangan lupa sentiasa ada bekalan air mineral,kalau berjalan. Kebetulan pada masa kami travel ni memang panas. Banyakkan meneguk air,supaya kita tak kekeringan. Kami sentiasa bersedia 2 botol besar air mineral dalam beg. Air mineral mahal juga kat sini tau,iyalah lebih Rm berbanding Malaysia.


www.ceritaku.my
Inilah antara pemandangan yang dapat saya snap ketika dalam perjalanan ini.Ini merupakan jeti persinggahan yang kecil dan digunakan oleh masyarakat setempat. Di kawasan Delta Mekong ini bot-bot atau pengangkutan air adalah pengangkutan utama bagi penggerak ekonomi mereka. Iya lah dalam bot-bot mereka siap terbina kedai runcit dan ianya berfungsi sebagai kedai bergerak kepada pelanggan air mereka.



www.ceritaku.my
Tengoklah ni,mereka juga menginap dalam bot ni. Memang santai mereka dapat berehat setelah bekerja siap boleh masak dengan dapur arang lagi. Nak ikan tangkap atau pancing aje dari bot,nak mandi lagi senang terjun aje dari bot.Jimat segalanya....dari segi kebersihan faham-faham ajelah.




www.ceritaku.my
Pemandangan ini diambil di persekitaran Floating Market. Ketika ini suasana sibuk dah beransur pulih,bagi anda yang ingin melihat lebih dekat dan jelas mengenai Floating Market ini anda boleh ambil trip ke sini saja. Aktiviti ke sini hanya berlaku pada waktu pagi saja.





Next PostNewer Post Previous PostOlder Post Home

2 comments:

Terima kasih,kerana sudi meninggalkan komen