Trip Delta Mekong

www.ceritaku.my Dah penat dan bermandi peluh dalam bot penumpang tu kami dibawa naik ke daratan. Tempat persingahan kami ialah kawasan industri makanan ringan dan bahan-bahan kraf yang dibuat oleh masyarakat tempatan. Sempatlah juga saya berposing kat sini. Kami tak membeli pun cukuplah sekadar melihat dan menikmati hasil kreativiti kraftangan buatan mereka. Perjalanan kami yang masih panjang tidak mengizinkan sebarang belian. Maklumlah ni pun dah 2 beg,kalau membeli-belah mahu tambah 2 beg lagi. Sabarlah kalau ada rezeki kita datang lagi.

www.ceritaku.my Inilah makanan ringan yang dibuat secara tradisional dan para pelancong yang berminat boleh membelinya terus dari mereka,panas-panas lagi. Kalau masyarakat pantai timur Malaysia ianya dikenali sebagai "Bepam". Maaflah saya lupa apa nama komersial....Biasalah manusia ni kan sifatnya pelupa,sesiapa yang ingat sila komen sikit.


www.ceritaku.my
Cuba teka ini dia dok kacau nak buat apa? Tak tahu ya....ini sebenarnya dia nak buat popcorn. Mulanya saya pun tertanya-tanya apa benda dia nak buat ni? Bila dah masuk aje dalam kawah,ooo......sebutan kami beramai-ramai nak buat popcorn. Iyalah kita kat Malaysia pun dah tak buat macam ni kan...

www.ceritaku.my Yang baju putih tulah tour guide kami,handsome tak? Sorry! dah berkhawin. Sepanjang perjalanan ini kami diberi penerangan olehnya. Lupa lak nama pakcik ni,baik orangnya mesra alam...haahaaa.




www.ceritaku.my
Inilah baju tradisional Vietnam bagi kaum Adam,sekali tengok memang sesuai buat solat Jumaat. Tapi kalau nak buat bersolat Jumaat kenalah pilih gambar atau design yang yang sesuai. Ada pelbagai gambar,gambar naga yang paling popular dari pemerhatian saya. Ada juga design lain,pilih lah yang mana berkenan di hati. Harga? Taklah mahal sangat sehelai baju ni kita boleh beli harga serendah USD9,murah lah tu. Di pasar Ben Tanh saya dapati harga baju ni paling murah pun pekedai tu jual USD10 kan dah beza USD1,banyak juga nilai tu jika ditukar dengan duit RM.



Next PostNewer Post Previous PostOlder Post Home