Delta Mekong to Chau Duc

Ketika ini kami sedang menunggu feri untuk meneruskan perjalanan kami ke Cho Duc,kami akan bermalam di sana. Lama juga menunggu sempat lah saya melepaskan dahaga dengan sebiji air kelapa habis saya teguk,dahaga tau. Tambah pula cuaca ketika ini agak memeritkan. Apa lagi peluh membasahi tubuh. Peluh yang hilang kena cepat-cepat diganti.

Dalam trip ke Delta Mekong ini kami di bawa ke restaurant Sinh Cafe. Bagi yang makan pork akan dijamu dengan hidangan tersebut,kami yang muslim ni dijamu makan nasi dan sayur aje. Iyalah itu aje yang halal memang tawar tak ada rasa , saya telan aje sesuap dua buat alas perut. Janji perut tak memberontak. Lepas makan kami dihidangkan dengan nyanyian lagu Vietnam,sepatah apa pun kami tak faham. Tepuk tetap tepuk tangan bagi penghargaan penat dia nyanyi tau! Kalau sesiapa yang rasa merdu nyanyian dan nak bagi "tip" adalah amat dialu-alukan.


Oleh sebab kami makan ringkas berbanding yang lain,so cepatlah dapat round kawasan rehat dan restaurant. Sambil-sambil tu sempat juga mencapai buah ceri yang ada di sekitar kawasan ni. Kalau musim durian atau buah-buahan seperti mangga atau nangka kita dibenarkan mengambil dan makan buah-buahan tersebut. Malangnya ketika saya berada disini tiada musim,hanya dapat makan hidangan buah nenas aje.


www.ceritaku.my Gambar ini sempat saya snap ketika dalam perjalan ke restaurant. Teka? Haa...itulah benih atau anak padi yang disemai dan siap untuk dibeli oleh penanam padi. Ada sesiapa yang nak beli? Silakan....harga tanya sendiri.



www.ceritaku.my Pemandangan Delta Mekong,mulanya saya rasa sungai Pahang dah cukup besar di Malaysia. Tapi bila pergi Sarawak,sungai Sarawak lagi besar....dan kaya dengan "bujang senang". Bila sampai sini,saya lihat umpama ditengah lautan pula. Sayup mata memandang dari hulu ke hilir,tak nampak apa. Dahlah mata ni rabun itu pasal tak nampak...hahaaa jangan marah!




Next PostNewer Post Previous PostOlder Post Home

0 rajin tulis:

Post a Comment

Terima kasih,kerana sudi meninggalkan komen